20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een terugblik op Arabisch terreur in 2013
Publicatiedatum: woensdag 25 december 2013 Auteur: Redactie | 1.013 keer gelezen
Terrorisme, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Mossad en Shin Beth, Tweestatenoplossing, Media_Politiek »
De ISA [Israëlische Veiligheidsdienst-Shin Bet] hebben een sterke stijging gemeld van Arabische terreur in Yehuda, Samaria [Yesha] en Jeruzalem. De stijging valt samen met de hernieuwde diplomatieke besprekingen tussen Israël en de PA. Een fenomeen die overigens niet op zichzelf staat.

Shin Bet heeft duidelijk en aanzienlijke toename van Arabische teerreusaanslagen geconstateerd sinds juli 2013 sinds de hervatting van de diplomatieke onderhandelingen. Aanslagen met molotovcocktails is de sterkste stijging. November was de gevaarlijkste maand. Shin Bet documenteerde maar liefst 167 aanslagen, dit in tegenstelling tot 'slechts' 139 in april en 82 in januari. In november was voornamelijk in de Joodse hoofdstad Jeruzalem, waar 55 aanslagen plaats vonden, het doelwit.

Hoewel Maariv meldt dat militaire functionarissen geen georganiseerde groep achter deze aanslagen gezien hebben en [nog] geen officiële meldingen zijn voor 3e Intifada, geven deskundigen toe dat de sterke stijging in Yesha gevolg is van de passieve steun van de PA in Ramallah. Zijn zien een voortdurende samenwerking tussen PA veiligheidstroepen en de door Israël geïdentificeerde terreurcellen.

Over het vooruitzicht op 2014 zijn de deskundigen somber. Ze verwachten een verdere toename van geweld in het komend voorjaar. Dit omdat de diplomatieke proces tussen Israël en de PA een beslissende fase zal bereiken. De deskundigen zijn behoorlijk pessimistisch, want wat de uitkomst ook zal zijn, ieder uitkomst zal tot meer terroristische aanslagen resulteert.

De toegenomen terreur kan niet los worden gezien van de vredesbesprekingen. Dit is een bekend patroon sinds het Osloproces. Ook toen werd de terreur tegen Israël opgevoerd en begonnen de zelfmoordaanslagen. Een ander voorbeeld is de terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005. Dit met de hoop dat de raketaanvallen van Palestijnse terroristen zou afnemen. Het tegendeel is realiteit.

Voorts meldde Missing Peace: "De Palestijnse president Mahmoud Abbas maakte deze week zijn rode lijnen bekend waar het gaat om een eventueel akkoord met Israel. Abbas noemde het erkennen van Israel als de Joodse staat een rode lijn voor de Palestijnen.  Ook wil hij niets weten van een interim akkoord wanneer een definitief akkoord met Israel op dit moment niet haalbaar blijkt.  Verder verwierp Abbas het idee van een gedemilitariseerde Palestijnse staat en van een geprolongeerde aanwezigheid van de IDF in de Jordaanvallei na de ondertekening van een akkoord met Israel. De Palestijnse president wil ook dat Jeruzalem opnieuw verdeeld wordt en dat de oude stad inclusief de Klaagmuur (Kotel) en de herbouwde Joodse wijk onder Palestijns bestuur komen."


En: "Intern zijn de Palestijnen ook verdeeld over het vredesproces. Hamas liet opnieuw wetendat de besprekingen met Israel niet legitiem zijn en dat de Palestijnse consensus deze besprekingen afwijst. De terreur organisatie verklaarde dat de besprekingen Israel alleen maar meer tijd geven voor haar misdaden tegen het Palestijnse volk."

Tot slot meldde Missing Peace dat er een andere factor een rol speelt bij de escalatie van de terreur, namelijk de retoriek die Palestijnse leiders gebruiken, maar ook de interne Palestijnse verdeeldheid over het vredesproces.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.