12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Franse Joden organiseren verzet tegen Dieudonnés ‘quenelle’ neo-nazi groet
Publicatiedatum: donderdag 26 december 2013 Auteur: Brabosh | 834 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Rabbi Meir Kahane, Media_antisemitisme »

Zij sloegen een man die ze ervan verdachten de “quenelle” uit te voeren en sloten hem op in de kofferbak van een geparkeerde auto. Er vonden zaterdag en zondag in Lyon twee grote strafacties plaats tegen mensen die de quenelle uitvoerden. De kleine Nazi’s zijn niet langer veilig. De politie arresteerde zes Joden die ze ervan verdenkt burgerwacht acties uit te voeren tegen verdachte antisemieten.

De aanvallen werden uitgevoerd op 21 december in Lyon en op 22 december in de nabijheid van Villeurbanne. Men gaat er van uit dat zij uitgevoerd werden door leden van de Franse Jewish Defense League oftewel Ligue de Defense Juive (LDJ). De lokale tak van de JDL werd opgericht door de latere Rabbi Meir Kahane ZTL.

De aanvalsdoelen van de JDL werden ontdekt en gelokaliseerd op de sociale media en werden onderzocht op de uitvoering van de quenelle, een gebaar dat voor het eerst gemaakt werd door de antisemitische “komiek” en Holocaustontkenner Dieudonné M’bala M’bala, zoals de krant ”Le Progres daily” rapporteerde. De antisemitische griezelkomiek Dieudonné M’bala M’bala, bekend onder zijn artiestennaam Dieudonné, droeg de nieuwe Nazigroet voor aan het publiek.

Op donderdag schreef het LDJ op zijn twitter account: Er werden zaterdag en zondag in Lyon twee grote strafacties uitgevoerd tegen mensen die de quenelle deden. De kleine Nazi’s zijn niet langer veilig! Volgens L Progres waren op 22 december zes jongelui van het JDL bij de aanval betrokken. In het bericht staat dat zij een man sloegen, die verdacht werd van het uitvoeren van de quenelle en dat zij hem vervolgens opsloten in de kofferbal van een geparkeerde auto.

Het bericht, dat geen namen van daders en slachtoffers noemde, meldde dat twee van de zes waren gearresteerd en dat de vier overgebleven verdachten de volgende dag werden gearresteerd. Twee van hen werden uiteindelijk in preventieve hechtenis gehouden op verdenking van het plegen van een aanslag, aldus Le Progres. Het bericht vermeldde niet hoe ernstig de man die het doelwit gewond was.

In de afgelopen weken is de quenelle breed bediscussieerd in de Franse media, omdat veel Franse Joden deze zien als het zoveelste teken dat het antisemitisme opnieuw herleeft in hun land. Volgens Le Progres vond de eerste aanval plaats op 21 december en was hij gericht tegen een medewerker van het opvanghuis voor alleenstaande moeders in Lyon.

Een aantal kleine teams drong het huis binnen en keek uit naar de door hun beoogde medewerker, die verder niet genoemd werd, terwijl hun vrienden buiten bleven. In totaal was een klein dozijn mannen betrokken bij het incident, zoals ooggetuigen de krant wisten te melden.

De beveiligingsmedewerkers van het opvanghuis drongen de indringers naar buiten en weerhielden hen van hun aanval op de medewerker. Meerdere tientallen gasten werden snel geëvacueerd uit het opvanghuis, aldus het bericht. In juni maakte het LDJ bekend dat haar ”soldaten” een jonge jonge Arabier rijp hadden gemaakt voor het ziekenhuis. Zij noemden het een snelle en effectieve manier van antwoorden op de aanval van de man op Joden in Saint Mande iets ten oosten van Parijs.

Deze bekendmaking was aanleiding voor oproepen het LDJ in de ban te doen. Toen de kritiek zich opstapelde, trok het LDJ de bekendmaking in en ontkende iedere betrokkenheid bij het geweld.

Video: De “quenelle” rage slaat wereldwijd toe:

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.