16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vrouw in Sderot door Kassam-raket gedood
Publicatiedatum: zondag 27 mei 2007 Auteur: De Redactie | 1.351 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Palestijnse milities, Sderot, Raketaanvallen, Islamitische Jihad »
Livni: Israel moet Hamas bestrijden, een staakt-het-vuren is misleidend

Bij een raketaanval werd maandagavond een 35 jarige vrouw gedood en raakten twee anderen gewond toen een Kassam-raket een auto in de Israelische plaats Sderot raakte. De vrouw stond op het moment van de inslag naast de auto en werd vervolgens naar het Barzilai ziekenhuis te Ashkelon overgebracht. Volgens de woordvoerster van het ziekenhuis, Lea Malul, overleed ze op weg naar het hospitaal. De twee gewonden, waarvan één matig en de ander lichtgewond raakte, werden ook naar dit ziekenhuis overgebracht. Evenals twaalf anderen die behandeld moesten worden vanwege shock.

Zowel de Hamas, Islamitische Jihad als de Popular Resistance Committees heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëst.

Dit is de eerste dode als gevolg van een onverminderde spervuur van raketten op Sderot en de westelijke Negev die vooral de laatste dagen werden afgevuurd. De raketten hebben wijdverspreid schade toegebracht en een aantal mensen verwond. De laatste Israelische dode als gevolg van een afgevuurde Kassamraket was de 43 jarige Yaakov Yaakobov. Hij werd in november 2006 in dezelfde plaats gedood. De aanval vond tijdens een bijeenkomst van de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, en buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, plaats. Zij raakten niet gewond. In een gezamenlijke persconferentie met Solana, verwierp Livni elke mogelijkheid tot een staakt-het-vuren met de Hamas. "Een staakt-het-vuren is misleidend," zei ze. "Zelfs tijdens periodes van zogeheten stilte, misbruikt Hamas de situatie om wapens te smokkelen."

Tijdens de persconferentie ontving Livni een notitie van de burgemeester van Sderot, Eli Moyal, waarin ze over de dood van de inwoonster van het plaatsje geïnformeerd werd. "Kassams zijn het resultaat van versterkend Hamas, en dit is een strategisch probleem waarmee we te maken hebben en we zullen doorgaan met Hamas te bestrijden," zo ging ze verder. "Terreur bestrijden houdt niet het sluiten van overeenkomsten met terroristische organisaties in, we moeten een fundamentele verandering op dit gebied laten zien."

"Geeneen land kan het toelaten dat haar burgers consequent bestookt worden met raketten, en zo zal ook Israel dat niet toestaan, zo liet een woordvoerder voor Olmert, David Baker, aan Haaretz weten. "We zullen doorgaan met het nemen van stappen die nodig zijn om deze aanvallen tot een einde te brengen en te voorkomen dat de inwoners van Sderot in de westelijke Negev nog langer gebukt gaan onder terreur.

Volgens het Israelische leger werden maandag 15 raketten op het gebied afgevuurd. Twee sloegen vroeg op de dag in, waarbij één een straat beschadigde. Geen slachtoffers werden gemeld. Een andere raket kwam in de avond in het gebied neer, waarbij niemand gewond raakte en één raket kwam terecht in een veld nabij Sderot, waarbij het een brand veroorzaakte.

Zo'n 15 raketten kwamen afgelopen zondag in en rond het gebied van Sderot neer.

In de tussentijd, heeft volgens de legerradio het Israelische leger als gevolg van de noodsituatie maandag 35 medische reservisten opgeroepen om in Sderot, Ashkelon en andere gebieden in het westen van de Negev te dienen. De bezorgdheid dat Hamas wederom een poging zal wagen om Israelische troepen te ontvoeren nam bij het Israelische leger als gevolg van de escalatie in de Gazastrook toe, zo liet de radiozender maandag weten. Vorig jaar juni vielen de Hamas en andere gewapende groeperingen een IDF post bij de grens van Gaza in Israel aan, waarbij twee soldaten om het leven kwamen en vier gewond raakten. Bovendien werd de korporaal Gilad Shalit gevangen genomen.

"Israelische troepen in het gebied rondom de Gazastrook zijn opgedragen extra waakzaam te zijn uit angst dat terreurorganisaties mogelijk trachten ontvoeringen uit te voeren," aldus de radiozender. Het zei dat de bezorgdheid toegenomen was na de Israelische luchtaanvallen van afgelopen nacht, waarbij tijdens één aanval het huis van de Hamas parlementslid Khalil al-Haya in Gaza geraakt werd. De politicus raakte tijdens de aanval lichtgewond, maar acht anderen, waarvan zeven leden van zijn familie, werden gedood. Dertien mensen raakten gewond.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.