5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IDF waarschuwt militairen voor de zendingsacties van messiaanse christenen
Publicatiedatum: maandag 30 december 2013 Auteur: Redactie | 978 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Missionaire acties »
De reactie van de ministerie van Defensie aan Yad L'Achim: "Het zendingswerk activiteit in Beit Hachayal is gestopt". Klik hier voor een vergrote versie.

De charedische ['ultra-orthodoxe'] anti-evangelisatie organisatie Yad L'achim heeft onlangs een petitie ingediend bij de minister van Defensie Moshe Ya'alon. Er zijn zendelingen die eenzame soldaten benaderen die in het weekend verblijven in de 'Beit Hachayal' hostels, wat ook wel 'het Soldatenhuis' wordt genoemd.

Daarom heeft het Israëlische leger vorige week op alle ochtend-nieuwsuitzendingen een mededeling uitgezonden. Ministerie van Defensie heeft alle militairen die de Sjabbat na kerst nog in Jeruzalem waren gewaarschuwd dat het beter is geen contacten te leggen met deze zendelingen die het geloof in de christelijke messias prediken.

Het begon met een kleine groep Messiaanse Israëli's die een hostel bezochten waar eenzame militairen in Jeruzalem waren die daar de Sjabbat doorbrachten. Het leger faciliteert de hostels, de zogenaamde 'Beit Hachayal' aan de militairen die geen familie hebben in Israël. In het weekend, wanneer zij niet op de basis zijn, kunnen zij naar de genoemde hostels om Sjabbat te vieren. Een groep messiaanse Israëliërs bezochten juist op Sjabbat deze hostels om contact te kunnen maken met deze militairen en begonnen te praten over hun geloof in het Nieuwe Testament.

Veel militairen zouden deze bezoekjes plezierig ervaren en begonnen ook te lezen in het Nieuwe Testament. Maar daar bleef het niet bij. Ook reguliere messiaanse lectuur werd daar achtergelaten en ook dat nam gretig aftrek. Vervolgens werden de militairen uitgenodigd om bij de Messiaanse christenen thuis te komen tijdens Sjabbat, waardoor zij op de heiligste dag va de week geïntroduceerd werden in de Messiaans geloof en hun geloofsopvattingen.

Er werden ook contacten gelegd tussen de messiaanse christenen en de medewerkers van de hostels omdat de medewerkers - volgens messiaanse bronnen - de bezoekjes zouden waarderen. Naar het schijnt zouden deze bezoekjes zo'n impact hebben op de militairen. Een van de soldaten zou zelfs in het geloof in de christelijk messias bekeerd hebben r"l. Dit bleef onbemoeid totdat Yad L'achim hier lucht van kregen en besloot hier iets aan te doen. Yad L'achim heeft het ministerie van defensie en de autoriteiten van de IDF op de hoogte gebracht. Een publiek advies over de ether is het gevolg.

De messiaanse christenen zouden daarnaast een brief van het ministerie hebben ontvangen met het verzoek hiermee op te houden omdat dit problemen geeft op zowel maatschapelijk als politiek gebied. Ze werden verzocht niet meer onaangekondigd in de "Beit Hachayal" hotels te komen "zonder uitdrukkelijke toestemming met inclusief een beschrijving van de voorgenomen activiteiten."

Echter, zo meent een messiaanse officier, zou dit tegenstrijdig zijn omdat het bij de IDF mogelijk zou zijn de belofte van trouw aan de staat Israël met zowel de Tora als de Nieuwe Testament te doen. Volgens een gevechtssoldaat, geen messiaans christen, zou het ingrijpen van Defensie inderdaad een politiek achtergrond hebben. Nu de charedische Joden ook het leger moeten dienen, moeten er zo min mogelijk redenen zijn voor de charediem om de oproep te weigeren. Messiaanse christenen werken namelijk als een rode lap op een stier.

We spreken in dit artikel nadrukkelijk over messiaanse christenen - die zichzelf vaak identificeren als Joden - en niet over gewone christenen. In tegenstelling tot het gewoon christendom waarvan vele Joden en het Jodendom een warm hart dragen en geen intentie hebben Joden van hun geloof af te trekken, zijn messiaanse christenen agressief in hun evangelisatie en accepteren veelal in Israël geen 'nee'.
Vaak doen zij zich als Joden voor waardoor zij echte Joden makkelijker kunnen benaderen. De overheid krijgt daarom ook veel klachten dat evangelisten ook in de privé-sfeer van de Joden of de Joodse gemeenschap binnendringen om hun boodschap te verkondigen. Dit varieert van een onoprechte gioer [toetreding tot het Jodendom] tot het binnendringen van huizen, tot messiaanse lectuur in reclamepost te verstoppen en flyeren door als of te doen dat je een verkeersboete te pakken hebt. Ook worden messiaanse materiaal als Joodse voorwerpen verkocht of uitgedeeld, wat ook in Nederland kan voorkomen. Zelfs de Knesset blijft niet ongemoeid.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.