16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Burgemeester Tel Aviv: Demonstratie begin van een escalatie
Publicatiedatum: dinsdag 07 januari 2014 Auteur: Redactie | 906 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Infiltratie Illegalen, Media_Politiek, Media_samenleving »

Tienduizenden Afrikaanse infiltranten marcheerden afgelopen zondag door de Levinsky straat in Tel Aviv naar de Rabin Square. Zij riepen: "Vrijheid Ja, Gevangenis Nee." Ze kondigden ook een driedaagse staking af tegen het nieuwe beleid van de overheid.

"De demonstratie is slechts het begin van een proces dat helaas zal escaleren, " voorspelde Tel-Aviv Jaffa 's burgemeester Ron Hulda'i, "ook moet ik helaas toegegeven dat we meer geweld in de straten verwachten." De burgemeester is van mening dat de regering te weinig oog heeft voor de moeilijkheden waarmee de infiltranten geconfronteerd worden, maar ook niet voor de gevaarlijke overlast waaronder de bewoners al weer enkele jaren lijden. Hij eist daarom een duidelijk overheidsbeleid ten opzichte van de infiltranten die Israël inmiddels hebben overspoeld, en Tel Aviv in het bijzonder.

Ook voegde hij eraan toe dat er fondsen en middelen moeten worden aangeroerd om de problemen van het immigratiebeleid aan te pakken. Maar ook onderwijs, welzijn, persoonlijke veiligheid en werkgelegenheid.

Israël heeft onlangs een nieuwe wet aangenomen voor het opzetten van een groot open detentiecentrum waarin alle nieuwe Afrikaanse infiltranten zullen worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. In de detentiecentra worden de mensen verzorgd met de basisbehoeften, gezondheid en onderwijs. Overdag mogen zij het centrum verlaten. Israël wordt hierom beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. Daarom wordt de situatie niet geholpen door de recente gepeperde kritiek van de lokale vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) op het Israëlische migrantenbeleid. De UNHCR zegt dat Israëls oplossingen voor het Afrikaanse migrantenprobleem niet in overeenstemming zou zijn met het Vluchtelingenverdrag van 1951.

Alle Afrikaanse infiltranten willen bij aankomst direct een vluchtelingenstatus. De Afrikanen die door de Israëlische autoriteiten wel worden erkend als vluchtelingen mogen werken en komen in aanmerking voor een uitkering. Echter, volgens de overheid is de meerderheid economische migranten en komen daarom niet in aanmerking voor de vluchtelingenstatus.

Voor de meeste Israëli's is het een kwestie van definities. Moet er aan alle Afrikaanse infiltranten een legale status worden verleend door staat, omdat er enkele echte vluchtelingen voor racistisch geweld onder de migranten zijn?

Sommigen zeggen dat Israël iets moet doen om mensen in nood te helpen, ongeacht de kosten. Anderen zijn er van overtuigd dat dit snel tot Israëls ondergang zou leiden. Als Jeruzalem zou buigen voor de eisen van de demonstranten in Tel Aviv, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken vast, opent Israël de sluizen en schept dat een situatie die Jeruzalem echt niet meer onder controle zal kunnen houden.

Er waren ook protesten in Eilat, waar ongeveer 350 Afrikanen voor de gebouwen van de nationale overheden demonstreerden.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.