11 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nederlandse boycot van de Joodse staat breidt uit: Pensioenfonds PGGM bevriest beleggingen
Publicatiedatum: vrijdag 10 januari 2014 Auteur: Brabosh | 1.100 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Boycot, 'Nederzettingen', Nederland tav Israel en Joden in NL, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) »
Bank Hapoalim is één van de vijf Israëlische banken die worden geboycot geënt op het huidige Nederlandse boycotbeleid ten aanzien van Israël. Het was ooit anders. Wat hierbij vergeten wordt is dat de gewone Palestijn andermaal de dupe wordt van het verhaal. ‘Collateral damage’ (randschade), lacht Europa cynisch dit feit weg van tafel, conform de Europese queeste om Israël – en alléén Israël – internationaal van het wereldtoneel te isoleren en weg te toveren. 

De economische boycot door Nederland van Israëlische bedrijven lijkt zich verder uit te breiden. Op woensdag 8 januari 2014 besloot PGGM, één van de grootste pensioenfondsen van Nederland, zijn beleggingen in vijf grote Israëlische banken te stoppen. De boycot  treft de Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank.

Eerder al besloot het waterbedrijf Vitens om zijn samenwerking met het Israëlische nationale waterbedrijf Mekorot te bevriezen en het ingenieursbureau Royal Haskoning DHV beëindigde zijn betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem. Naar verluidt zullen nog andere Nederlandse bedrijven een boycot van Israël overwegen.

Als reden wordt telkens verwezen naar de betrokkenheid van Israël in het financieren van Israëlische bedrijven die ook actief zijn in de betwiste gebieden voorbij de Groene Lijn, met name in oostelijk Jeruzalem, de  Golan Hoogtes en in het bijzonder in Judea en Samaria op de Westelijke Jordaanoever.

Het Nederlandse beleid lijkt zich hiermee aan te sluiten bij de internationale Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging die een volledige boycot van Israël promoot en dus niet enkel die bedrijven die actief zijn op de West Bank of Oost-Jeruzalem.

De tendens om enkel Israël te boycotten en andere werkelijke mensenrechtenschende landen ongemoeid te laten lijkt zich door te zetten. De hypocritische houding van Nederland ten aanzien van Israël bereikt hiermee een nieuw dieptepunt en de selectieve boycot door het pensioenfonds PGGM lijkt op dat vlak de spits af te bijten.

Enerzijds haalt het pensioenfonds als reden voor zijn financieel-economische boycot van Israël een “verantwoord investeringsbeleid” dat uitsluit dat geïnvesteerd wordt in landen en organisaties die betrokken zijn in “schendingen van de fundamentele mensenrechten en arbeids rechten.”

Maar anderzijds schrikt het pensioenfonds niet terug om te investeren in andere landen die bij herhaling werden veroordeeld voor zware schendingen. Zo blijkt uit documenten die door PGGM zelf werden vrijgegeven, dat het investeert in twee Chinese banken, met name in de Bank of China and China Construction Bank, die kantoren en activiteiten ontplooien in Tiber, dat internationaal wrodt beschouwd als bezet door China. PGGM investeert ook in China Petroleum & Chemical Corporation, of Sinopec, die naar aardolie boort in Tibet.

Het pensioenfonds PGGM investeert bijvoorbeeld ook in de palmolie producent Sime Darby in Maleisië, dat vorig jaar werd veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars in herstellingen aan landbouwers en bedrijven in Liberia naar aanleiding van beschuldigingen dat het bewuste bedrijf hun mensenrechten had geschonden en hun eigendommen had geconfisceerd.

De woordvoerder van PGGM, Maurice Wilbrink heeft tot dusver geweigerd om te antwoorden op vragen van  JTA omtrent het scala aan investeringen in Chine bedrijven die actief zijn in Tibet met het excuus dat “de cijfers vertrouwelijk zijn.” Dat lijkt een ietwat bizarre reactie want het cijfermateriaal komt uit hun eigen openbare publicaties. Maar goed, de wereldbol heeft besloten dat Israël – en alléén Israël – moet hangen en zo zal het geschieden.

Dat PGGM met haar boycot in de eerste plaats de Palestijnen treft, die tewerk worden gesteld in de Israëlische filialen die actief zijn voorbij de Groene Lijn, zal PGGM worst wezen. De NOS schrijft: “Volgens Israël wil PGGM roomser zijn dan de paus, maar schiet het bedrijf zichzelf in de voet: ‘De betreffende banken leveren namelijk ook diensten aan de Palestijnen in die gebieden.’”

De Israëlische minister voor Buitenlandse Zaken Yigal Palmor, noemde het besluit van het Nederlandse bedrijf om te desinvesteren in de genoemde vijf Israëlische banken “een schijnheilig gebaar bedoeld om tegemoet te komen aan een bepaalde snode trend in de publieke opinie. Hieruit blijkt dat de besluitvormers binnen het pensioenfonds zich meer zorgen maken om het tonen van een overmaat van eigengerechtigheid dan elke zin voor realiteit.” En het ANP citeerde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Tel Aviv: ”Dit is zeer teleurstellend en een nieuw teken van een groeiende anti-Israëlstemming in Nederland, een oude vriend.”

Intussen bericht NU.nl dat het pensioenfonds ABP wel doorgaat met de Israëlische banken, althans voorlopig toch. Het Pensioenfonds ABP blijft investeren in drie van de vijf Israëlische banken waar pensioenuitvoerder PGGM beleggingen weghaalde. ABP is ‘bekend met de problemen’, maar wil niet zo ver gaan als PGGM. “Met de betreffende banken worden gesprekken gevoerd waarin hun de kans wordt geboden zich te verantwoorden en hun gedrag te verbeteren”, meldt de woordvoerder. Dat proces loopt nog en is voorlopig niet afgerond.

RED. Jodendom-online: doe mee met de poll op de vraag of "Pensioenfonds PGGM zijn beleggingen in Israëlische banken moet staken, uit protest tegen de bouw van nederzettingen. Meer bedrijven zouden dit voorbeeld moeten volgen".

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.