2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Peiling: 73 % van Israëliërs kant zich tegen eventuele terugtrekking van het IDF uit de Jordaanvallei
Publicatiedatum: zondag 12 januari 2014 Auteur: Gidon Ben-zvi | Vertaling en inleiding: Brabosh | 907 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Peilingen en Statistieken, Jordanië »
Jeruzalem, vrijdag 10 januari 2014. Voorpagina van de Israëlisch Hebreeuws-talige krant Ma’ariv met een verslag van de meest recente peiling hoe de Israëliërs staan tegenover een eventuele terugtrekking van het Israëlische Leger (IDF) uit de vallei van de Jordaan. Een fel bevochten twistpunt in de vredesgesprekken die onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry momenteel gevoerd worden tussen Israël en de Palestijnen.

Ook de Klaagmuur (of Westelijke Muur) ligt in “Oost”-Jeruzalem en dus de facto voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn). Volgens John Kerry is dat dus eveneens een vermaledijde “illegale Joodse nederzetting” die de Israëliërs zo snel mogelijk dienen te ontruimen. In ruil voor hun Klaagmuur (plus de hele Oude Stad en al wat er duizenden jaren rond ligt) krijgen de Joden dan echte duurzame vrede en mogen zij eindelijk de Arabieren van ‘Palestina’ aan het hart drukken. Wel opletten dat ze dan zelf niet doodgeknepen worden.

Uit de enquête, die werd uitgevoerd door de Israëlische krant Ma’ariv en gepubliceerd op vrijdag jl., blijkt dat 80% van de Israëlische bevolking niet gelooft dat de lopende onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit zullen leiden tot de ondertekening van een vredesakkoord. In schril contrast, is amper 9% van de ondervraagden van mening dat uit de gesprekken vrede zal voortspruiten, meldt Ma’ariv.

jordaanvalleiOnder de andere onthullende resultaten van de peiling: 73% is niet bereid om het IDF terug te trekken uit de Jordaanvallei, als onderdeel van een overeenkomst; 34% van de respondenten zei dat ze zich zouden verzetten tegen een akkoord dat is gebaseerd op de evacuatie van grote blokken van Joodse gemeenschappen gelegen op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria), op landruil, PA erkenning van Israël als een Joodse staat en een geleidelijke terugtrekking uit de Jordaanvallei – met een identiek percentage van de mensen die dergelijke voorwaarden ondersteunen.

Wat in het bijzonder verontrustend over het debat omtrent een voortgezette aanwezigheid van het IDF in de Jordaanvallei is dat dit wordt beschouwd als een van de eenvoudiger kwesties die moeten worden opgelost vooraleer een raamakkoord tussen de PA en Israël kan worden gladgestreken, aldus Ma’ariv.

Als de Palestijnse Autoriteit summiere idee van een IDF aanwezigheid in een toekomstige Palestijnse staat zouden verwerpen (wat ze overigens al officieus hebben gedaan), stellen de Verenigde Staten voor – geleid door minister John Kerry – om Amerikaanse troepen in het betwiste gebied te stationeren.

Gebaseerd op de peiling ondersteunt een meerderheid van de Israëliërs het standpunt van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, die zich krachtdadig heeft verzet tegen een eventuele buitenlandse entiteit die zijn laarzen zou neerplanten in de Jordaanvallei.

Volgens Ma’ariv, geven de resultaten van het onderzoek aan dat het Israëlische publiek het meer dan beu is, teleurgesteld en sceptisch na jaren van het zien van tientallen Amerikaanse bemiddelaars die Israël bezoeken, alleen maar om telkens het gebied met lege handen te zien vertrekken. Bovendien heeft het feit dat verregaande voorstellen van twee vorige Israëlische premiers, door de Palestijnse Autoriteit werden afgewezen, veel Israëliërs ervan overtuigd dat een uitbraak van de vrede niet in het verschiet ligt.

Ten aanzien van de gesprekken omtrent een raamakkoord, die gepland werden om te eindigen in april, blijken uit de uitkomsten van de enquête vooral dat een overweldigende meerderheid van de Israëliërs geloven dat aangaande de onderhandelingen tussen Jeruzalem en Ramallah er geen vorderingen werden geboekt en zullen onvermijdelijk nog ernstige obstakels tegenkomen in de nabije toekomst, bericht Ma’ariv.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.