15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Voetballer Anelka hangt schorsing boven het hoofd wegens uitbrengen van antisemitische ‘quenelle’
Publicatiedatum: woensdag 22 januari 2014 Auteur: Brabosh | 1.179 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Groot Britannie, Gezondheid en sport, quenelle »
Nicolas Anelka, een voetballer van West Bromwich Albion, zal het zich ongetwijfeld nog lang heugen dat hij op 28 december 2013 tijdens een voetbalmatch in het stadion de ‘quenelle’ groet uitbracht. Dat is een soort van omgekeerde Hitlergroet die in 2009 werd geïntroduceerd door negationist en antisemiet Dieudonné en via zijn shows de groet in Frankrijk populariseerde bij wijze van hun genoegen te uiten tegen Israël en tegen de Joden in het algemeen. 

Voetballer Anelka werd gisteren dinsdag 21 januari ’14 door de Engelse Voetbalbond (English Football Association) beschuldigd van een “door racisme geïnspireerd gebaar te hebben uitgebracht,” dat algemeen als antisemitisch wordt beschouwd, na het scoren van een doelpunt tijdens een match in de Eerste Liga. De voormalige Franse international riskeert hiermede een spelschorsing voor de volgende vijf voetbalmatchen. Hij heeft nog tot donderdagavond de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de voetbalbond.

Voetballer Anelka, die zich in 2004 bekeerde tot de Islam, zei na afloop van de bewuste match tegen West Ham waar het incident plaatsvond, dat zijn antisemitisch gebaar “niet antisemitisch bedoeld was” maar eerder als “anti-systeem”. Hij zei dat hij dat gebaar niet meer zal maken maar weigert zich tot op heden ervoor te verontschuldigen.

Overigens krijgt het incident nog een ander staartje. Zoopla, de hoofdsponsor van de Britse voetbalclub West Bromwich Albion waar Anelka voor speelt, wenst niet langer in verband te worden gebracht met een club waar spelers antisemitische handgebaren gebruiken om een doelpunt te bejubelen. De vastgoedvergelijkingssite zal het sponsorcontract à 3,6 miljoen euro aan het einde van het seizoen beëindigen, aldus bericht Elsevier.nl..

Het signaal, een omgekeerde Hitlergroet, werd bedacht door de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala, die reeds meerdere malen door een rechtbank werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Op het plaatje hiernaast wordt de (zwarte) Dieudonné afgebeeld terwijl hij zijn ‘quenelle’ groet demonstreert. Dat gebaar dateert reeds minstens uit 2009 toen hij met deze affiche zijn “Liste Antisioniste” promootte tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement van dat jaar.

Het ‘quenelle’ signaal verspreid zich razendsnel onder antisemieten in Europa en wordt veelvuldig gebruikt door personen die hiermee onder de radar van de strenge anti-racismewetten in delen van het continent toch hun Jodenhaat publiek te uiten. Tegelijkertijd wordt in een poging om dit haatsignaal algemeen te vulgariseren, het hele ding afgedaan als zijnde “grappig bedoeld.” Antisemieten en Israëlbashers weten natuurlijk wel beter.

Antisemitisme met een grimlach

 

De nationale sport die Jodenhaat in Frankrijk populariseert:
Quenelle groet uitbrengen op gevoelige Joodse plaatsen…
…en die foto’s plaatsen op de sociale mediaQuenelle groet aan de Kotel (Klaagmuur) in Jeruzalem


Quenelle aan het Holocaust Herdenkingsmonument in BerlijnQuenelle aan een affiche van Anne FrankQuenelle in het voormalig vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau


Barack Obama met beroemdheden, zoals Jay Z

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.