23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
februari 2014: 170.000 raketten bedreigen Israel
Publicatiedatum: zondag 09 februari 2014 Auteur: Redactie | 1.023 keer gelezen
Chamas, Libanon en Chizballah, Terrorisme, Cybersecurity, Moslimbroederschap, Syrië, Raketaanvallen »

In 2009 was er een wapenarsenaal van 50.000 raketten op Israël gericht. Nu 5 jaar en 2 militaire operaties verder, waar Chamas behoorlijk in zijn gewapende buidel moest tasten en het arsenaal voor de grootste gedeelte heeft zien slinken, staat de stand op maar liefst 170.000. Dat is een toename van 24.000 raketten per jaar. Wat is er aan de hand?

Generaal-majoor Aviv Kohavi schilderde een helder en grafisch beeld van Israël op een gewone woensdag, waar een constante spervuur van terroristische dreiging realiteit is.

"Israël wordt 360 graden omringt met werkelijke vijanden. We noemen deze periode ook de 'Era of Fire'. Er zijn op dit moment ongeveer 170.000 raketten op Israël gericht," zei hij. "Pillar of Defense en de burgeroorlog in Syrie heeft er voor gezorgd dat er sprake is van een lichte daling, maar ook dit zal weer toenemen," voegde hij er aan toe, "het is nu voor de eerste keer dat de vijand nu ook de mogelijkheid heeft om grote Israëlische steden te treffen." Ook sprak Kochavi over "paramilitaire terroristische groeperingen" waarmee Israël tegenwoordig te maken heeft.

"We moeten stoppen ons af te vragen of Chizballah wel of niet een terroristische groep is. Zij hebben meer dan 100.000 raketten op ons gericht staan en het aantal neemt gestaagd toe. Hetzelfde kan gezegd worden over Chamas. De lijn tussen een terreurorganisatie en een militaire organisatie wordt steeds vager."

Verder haalde Kohavi [rechts] het feit aan dat Israël naast de 170.000 raketten ook bedreigd wordt met kernkoppen die een halve ton explosieven in zich hebben, maar ook kernkoppen die maar liefst 900 kilo explosieven bevatten. "Onze vijanden zijn bezig met de aanschaf van wapensystemen in de lucht en op zee om zo door onze luchtmacht en marine te breken. IAF piloten kunnen niet meer vrij bewegen in de richting van hun doelstellingen omdat zij raketten moeten ontwijken die hen bedreigen."

De burgeroorlog in Syrie is ook een dreiging voor Israël. Kochavi wist te vertellen dat daar meer dan 30.000 wereldwijde jihad terroristen geconcentreerd zijn. "Syrië is een magneet geworden voor terroristen uit Europa, Amerika, Azië en Noord-Afrika, " merkte hij op. "De terreur zal zich verspreiden naar 'slapende' kampen in Libanon en Sinaï om zo de hele regio te infecteren. Omdat de afstand tussen Syrië en Turkije niet groot is, vormen zij ook een bedreiging voor Europa.”

Kohavi blijft wel enigszins optimistisch. "De Moslim Broederschap in Egypte en Chamas in Gaza zitten nu in grote nood," zei hij. "Daar moet de Staat Israël op anticiperen."

Tot slot haalde Kochavi ook de toenemende cyberoorlog aan. "Naar mijn bescheiden mening zal cyberaanvallen binnenkort een belangrijkere uitvinding zijn dan buskruit. De mogelijkheid op cyberspace is onbeperkt. Het is niet meer slechts een metafoor waar voorheen 40 mensen dezelfde informatie verzamelden wat nu slechts 4 mensen kunnen."

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.