25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Minister van de Palestijnse Heilige Plaatsen: Kotel – Klaagmuur – ook van ons
Publicatiedatum: dinsdag 18 februari 2014 Auteur: Redactie | 1.024 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Kotel [Klaagmuur], Qever Joseef, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, Oslo Akkoorden, Zesdaagse Oorlog »
Kotel iets na 1870.

In het kader van de strijd om Jeruzalem en de Tempelberg, eist een minister van de Palestijnse Autoriteit de soevereiniteit van de Kotel Hama'aravie – de Westerlijke Muur op - ook wel bekent als de Klaagmuur. Dit omdat hij alle gebieden van Jeruzalem, die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog heeft bevrijd, opeist.

Mahmoud al-Habbasch - minister van de Palestijnse Heilige Plaatsen - zei dat er geen vrede zal zijn totdat Israël alle de door Israël vermeend bezette gebieden wordt opgegeven."Elk stuk land dat Israël veroverde, behoort dan tot de Palestijnen, " zei hij. "Ook de Al-Aqsa Moskee en de Westelijke Muur hoort bij Jeruzalem ."

Hij beloofde een godsdienstvrijheid voor de Joden op de vraag wat er zou gebeuren als de Kotel werkelijk onder Palestijns bewind zou komen. "Ze zullen welkom zijn. Dat zal er geen probleem zijn. Er zullen geen beperkingen op de vrijheid van godsdienst en eredienst komen. Religieuze ceremonies zijn 1 ding en politiek is een andere."

Of deze voornemen berust is op de waarheid, kan vanuit verleden niet vastgesteld worden. Onder de Oslo-akkoorden zou Israël toegang tot verschillende religieuze plaatsen in de door de PA gecontroleerde gebieden in Judea en Samaria te behouden. In werkelijkheid worden Joden praktisch verbannen of op deze plaatsen vermoord. Dit met inbegrip van het Graf van Joseef [Qever Joseef] in Sichem en het graf van Jozua in Kifl Hazen. Joden worden zelden toegestaan om deze plaatsen te bezoeken en dan nog slechts onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden. Verscheidene Joden in het gebied van de qever van Joseef hebben het leven gelaten door met name de autoriteiten van de PA.

Dankzij de Kotel is de Sjechinah - G'ds Aanwezigheid - in deze tijd merkbaar, omdat het met de vernietiging van de Eerste Tempel niet geheel vertrokken is. Daarom zegt Dawied Hamelech dat Hasjem in Tsion woont en niet woonde [Tehilliem 9:12]. Dus wanneer de Joden de Kotel moeten weggeven aan de Palestijnen, zal dit verstrekkende gevolgen hebben voor Jeruzalem, Israël en de dus ook de rest van de wereld.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.