12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een 'miljoenen mars' tegen 'gelijke' lasten dienstplicht
Publicatiedatum: zondag 02 maart 2014 Auteur: Redactie | 942 keer gelezen
Redactie, Media_Halacha en Ethiek, Media_Politiek, Media_samenleving, Talwet »
Sinds de afschaffing van de Talwet [zie hier de Joodse visie]- de wet waar onder andere charediem [orthodoxen] onder hun militaire of burgerdienst konden uit komen - is het doel van de Israëlische regering de militaire en andere burgerdiensten onder de naam 'Gelijke Lasten' te verdelen onder zowel seculiere als vrome Israëliërs.

De 'Gelijke Lasten Wet' is bedoeld om alle in aanmerkingen komende burgers te dwingen om dienst te doen in het Israëlische leger of vervangende burgerdienst. Maar in praktijk zijn de ogen alleen op de charediem gericht. De regering jaagt met name op de jesjive-studenten, charediem die Torastudie als een way-of-life beschouwen. Als zij gepakt worden, hangt er een financiële of strafrechtelijke maatregel boven hun hoofden.
Torastudie is een van de belangrijkste mitwes [geboden] en Israël kan niet zonder deze studenten bestaan, omdat hun strijd voor het bestaan van Israël ook op het geestelijke slagveld moet worden uitgevochten.

In de ogen van de charedische gemeenschap betekent deze maatregel een poging om Torastudie in Israël in de kiem te smoren. Vanuit dat oogpunt is vandaag op Rosj Chodesj Adar II een van de grootste charedische demonstratie met gebedsdienst georganiseerd in Jeruzalem waar honderden duizenden charediem de straat op gingen.

De regering daarentegen meent dat zij a. veel tijd en geld in charediem steken door de IDF voor de charediem zo kosjer mogelijk uit te rusten en b. dat de jesjivot inmiddels toevluchtsoorden zijn geworden voor charediem die niet op een jesjive willen leren, maar de jesjivot misbruiken om onder de dienstplicht uit te kunnen komen omdat werkelijke jesjive studenten tijdens de studie zijn vrijgesteld. Na de studie volgt de oproep.

Hierdoor is er in de Israëlische samenleving een diepe kloof tussen seculier en charediem ontstaan. Sommige charediem, die wel dienst willen doen [67% van de charedische gemeenschap], worden dikwijls door hun familie de rug toegekeerd en soms zelfs fysiek aangevallen wanneer zij op verlof in hun eigen woonomgeving terugkeren.

De centrale busstation van Jeruzalem was vanaf 14:00 gesloten. Commissaris van de politie Yochanan Danino gaf aan de politie zich goed had voorbereid op de charedische demonstratie. Ook Snelweg 1 werd in de middag afgesloten voor particuliere voertuigen. De overbelasting van het verkeer behelsde merendeels tussen 14:00 en 20:00.

Deze immense demonstratie wordt beschouwd als een van de grootste charedische protesten ooit. Tijdens de demonstratie klonken door de straten van Jeruzalem honderdduizenden stemmen die de Joodse geloofdbelijdenis 'de Sjema' uitgeroepen. Op de onderstaande video is dit spektakel vastgelegd.

 
Er wordt gefluisterd dat sommige poskiem - rabbinale autoriteiten die besluiten geven vanuit de Halacha [Joodse Wet] - een een massale uittocht uit Israël plannen, mocht de regering hun plannen doorzetten. Met rode letters schreeuwde de kop op de voorpagina van de krant: “Eerste voorbereiding van massale immigratie. Amerikaanse senatoren beloofden vluchtelingenstatus voor elk gezin”.

Vrijgesteld voor de Gelijke Lasten Wet zijn Arabische Israëli's, charedische vrouwen, jesjive studenten [daaronder worden 60000 Israëliërs onder geteld] en mensen die door een lichamelijke of psychische redenen het leger niet kunnen dienen.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.