25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Canada erkent de Joodse vluchtelingen die uit de Arabische landen werden verdreven
Publicatiedatum: zaterdag 08 maart 2014 Auteur: Brabosh | 1.961 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Joodse vluchtelingen, Antisemitisme buitenland, islamitische fascisme, Media_Geschiedenis, Media_antisemitisme »
“Wij herinneren de etnische zuivering van de Joden uit de Arabische landen”

De Canadese regering heeft afgelopen maandag officieel de joodse vluchtelingen uit Arabische landen erkend. Tegelijkertijd benadrukte het kabinet dat dit de situatie van de Palestijnse vluchtelingen niet zou afzwakken.

In november had de commissie voor buitenlandse aangelegenheden en internationale ontwikkelingen een rapport van 17 pagina´s over de situatie van joodse vluchtelingen aan het parlement voorgelegd. Volgens dit rapport leefden er voor de oprichting van de staat Israël meer dan 850.000 Joden in Arabische landen en in Iran. In het jaar 1968 leefden er nog maar 76.000 en in 2012 waren het in totaal nog 4.315.

De Joden werden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en bij onlusten of oorlogen in de jaren daarna uit deze landen verdreven of moesten vluchten, staat er in het rapport volgens het Canadese “Centrum voor Israël en joodse aangelegenheden” (CIJA). Er zouden ongeveer 650.000 Joden naar Israël zijn geïmmigreerd. De rest zou toevlucht hebben gevonden in andere landen, o.a. in Canada.

De commissie deelde de regering mee “van de discriminatie en de nood van Joden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tijdens de 20e eeuw” te hebben vernomen. “Bijna alle Joden in Algerije, Egypte, Irak, Libanon, Libië, Marokko, Syrië, Tunesië en Jemen hebben op een bepaald moment hun huizen en de gemeenschappen verlaten”, die daar al eeuwenlang bestonden. De uitspraken van de commissie werden door berichten van joodse gedupeerden onderbouwd.

De regering nam de aanbeveling van de commissie over om “officieel de ervaringen van de joodse vluchtelingen uit deze landen te erkennen.” Zij benadrukte samen met de commissie dat deze erkenning niet de status van de Palestijnse vluchtelingen zou verzwakken.

De voorzitter van het de CIJA, Davis Koschitzky, zei hierover: “De beslissing van vandaag brengt Canada een stap verder bij de erkenning van de anders vergeten vervolging van joodse minderheden in het Midden-Oosten.” Dit zou niet alleen belangrijk zijn voor een correcte historische voorstelling van zaken, maar ook “een principiële onevenwichtigheid in de Canadese politiek, die Arabische vluchtelingen erkent, maar joodse vluchtelingen van het Arabisch-Israëlische conflict niet noemt”, corrigeren.

Voor en tijdens de oprichting van de joodse staat in 1948 werden er ongeveer 900.000 Joden uit Arabische landen en Iran verdreven of moesten zij vluchten. Ongeveer 700.000 Arabieren vluchtten uit het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina of werden verdreven. Tot nu toe werden internationaal alleen de Palestijnse vluchtelingen erkend.

En u die dacht alles al te weten over de Palestijnse vluchtelingen? Dit korte animatieclipje vertelt het verhaal hoe zij vluchtelingen werden en waarom ze dat 65 jaar later nog altijd zijn. In het filmpje wordt ook de geschiedenis van de Joodse vluchtelingen verteld die uit de Arabische landen werden verdreven, een verhaal dat tot op heden nog steeds wordt genegeerd.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.