27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëlisch koppel gered van een lynch in Kiev
Publicatiedatum: maandag 17 maart 2014 Auteur: Redactie | 1.096 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Rusland, Media_antisemitisme, Oekraïne »
Mogelijk pro-Russische relschoppers hebben een Israëlisch echtpaar net voor Sjabbat met stokken opgejaagd. Dit gebeurde vrijdag op het Majdan Nezalezjnosti plein in het Oekraïense hoofdstad Kiev. Op een wonderbaarlijke wijze lukte de twee aan een groep antisemieten te ontsnappen.

Zalman Hetzklovich en zijn vrouw liepen op het Majdan Nezalezjnosti - het Onafhankelijkheidsplein [het centrale plein] - van Kiev, toen acht Oekraïners in uniformen met stokken in hun handen plotseling uit een busje sprongen, naar het stel wezen en in het Russisch riepen dat zij moesten stoppen.

"Als we zouden blijven staan, zouden we het niet kunnen navertellen," zei Hetzklovich. "Ik stopte een taxi en samen met mijn vrouw stapte ik in en de chauffeur gevraagd ons hier weg te halen. De aanvallers omsingelden de auto en eisten de bestuurder te stoppen. De bestuurder trapte op het gaspedaal en reed de relschoppers omver, die erin slaagden om een deuk aan een kant van de auto te slaan. De bestuurder was instaat om een blok verder door te rijden, maar bereikte als snel een file waardoor de achtervolgers ons op de hielen zaten en ons op begonnen te jagen."

Het echtpaar stapten vervolgens uit de auto en sloegen te voet op de vlucht. Zij renden door enkele straten totdat zij en synagoge bereikten. Toen besefte zij dat zij op een miraculeuze wijze waren ontsnapt aan een lynch.

Direct terug naar Israël
De prominente Rabbi Hillel Cohen [zie foto], voorzitter van de Kiev Hatzala noodhulp organisatie en die afgelopen donderdag zelf door antisemieten in de been werd gestoken, sprak over het incident. "We hebben tijdens Poeriem de politie gebeld om aangifte te doen, maar blijkbaar heeft de regering in Oekraïne grotere problemen dan dit. Ik denk dat het dezelfde provocateurs waren die afgelopen donderdagavond mij sloegen en mij staken," merkte de rabbijn op. "Het begint duidelijk te worden dat er pro-Russische relschoppers zijn die anarchie en chaos veroorzaken tegen de Oekraïense regering."

Betreft het Israëlische echtpaar, merkte de rabbijn op dat "als gevolg van de spanningen en gevaar, kochten zij dezelfde avond tickets terug naar Israël. Dit nadat ze eerst een aanklacht hebben ingediend."

Escalatie en toename Jodenhaat
Extremisten hebben naar verluidt zich vooral op de Joodse gemeenschap in Oekraïne gericht, samen met een lid van de oppositie. Een synagoge werd in eind februari met brandbommen bestookt door onbekende aanvallers en ten minste een synagoge in de Krim is ook beklad.

Ondertussen escaleerde de spanningen tussen Oekraïne en Rusland afgelopen zondag, toen er als een referendum werd gehouden om te bepalen of de Krim- schiereiland deel van Rusland zou worden of het een deel van de Oekraïne blijft. Oekraïne erkent echter het referendum niet. De uitslag is namelijk verdacht. 96,6 procent van de stemmers zou voor aansluiting bij Rusland zijn. De opkomst lag boven de 80 procent, terwijl het percentage Russen op de Krim nog geen 60 is.

Premier Arseniy Yatsenyuk beloofde de plaatsvervangend voorzitter van de Rabbijnse Raad van Europa en de rabbijn van Oekraïne, Rabbi Dov Bleich, dat de bescherming van Joden aangescherpt zal worden. "Wij veroordelen de antisemitische aanslagen in Oekraïne en zal hard worden opgetreden tegen de aanvallers," beloofde Yatsenyuk.

"We zijn bezorgd over de moeilijke situatie waarin we ons bevinden, ' zei rabbijn Bleich. "We kampen met enorme kosten voor een 24/7 beveiliging van Joodse gemeenschappen en instellingen, gezien de moeilijke en gevaarlijke situatie."

De rabbijn van de stad Kharkov, Rabbi Moshe Moskowitz, vertelde Arutz Sheva vorige maand dat een aantal lokale Joden de Oekraïne willen verlaten en willen emigreren naar Israël.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.