19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Schokkende cijfers: 85% van de Europese Joden is geassimileerd
Publicatiedatum: dinsdag 08 april 2014 Auteur: Redactie | 2.466 keer gelezen
Sjechita [rit. Slacht], Brit Mila (besnijdenis), Redactie, Maatschappij, Europese Unie, Peilingen en Statistieken, Sjoa (Holocaust), Charediem, Assimilatie »

Paar weken geleden kwamen 300 rabbijnen uit 40 Europese landen bijeen in Boedapest om onder meer de wijdverbreide fenomeen van assimilatie te bespreken die het voortbestaan van de Joodse gemeenschappen bedreigt. Ook de Israëlische opperrabbijnen Rabbi David Lau en Rabbi Yitzhak Yosef woonden de conferentie bij.

De directeur van de Rabbinale Europese Centrum [RCE], rabbijn Menachem Margolin, presenteerde een aantal verontrustende cijfers die door de organisatie werd verzameld.

De harde cijfers
Volgens het onderzoek zijn meer dan 85% van de Europese Joden geassimileerd door gemengde huwelijke met niet-Joden. 80% van de Europese Joden gaat niet naar de synagoge, zelfs niet tijdens Jom Kippoer. Meer dan 75% van de Europese Joodse kinderen ontvangt geen Joods onderwijs. Meer dan 90% van de Europese Joodse studenten heeft geen banden met de Joodse gemeenschap.

De ontnuchterende cijfers dwong Rabbi Shimon Elitov - een lid van de Israëlische Opperrabbinaat Raad - om te zeggen dat "deze schokkende cijfers van de assimilatie nog erger” is “dan de fysieke Holocaust die we hebben gezien."

Omgaan met de bedreiging op de Joodse naleving
Rabbijnen Moshe Braverman en Doron Kornbluth geven workshops aan de Europese rabbijnen om hun tips te geven hoe zij men dit fenomeen om kunnen gaan. Afgezien van de verontrustende cijfers, bespraken de rabbijnen ook de methoden hoe zij om moeten gaan met het Europees verbod op sjchita [ritueel slachten] en de brit mila [besnijdenis] als aanvulling op de andere uitdagingen waaronder de Joden in Europa worden onderworpen wanneer zij in overeenstemming van de Joodse wet willen leven.

"We zullen vechten totdat er geen Joodse jongen in Europa zal zijn die niet besneden is, " zei Rabbi Barel Lazar, opperrabbijn van Rusland. De opperrabbijn is van mening dat het doel van de tegenstanders van sjchita en brit mila alleen maar proberen Joden van het Jodendom weg te trekken.

"In de Holocaust hebben ze ons gedood door geweld, door middel van moord, maar ze begrijpen [nu] dat het niet werkte, " vervolgde Rabbi Lazar. "Vandaag de dag proberen ze onze zielen te vermoorden. Ons doel is om de Europese Joodse gemeenschap op een sterker fundament te herbouwen."

De Israëlische Viceminister van Religieuze Zaken minister Eli Ben-Dahan presenteerde een andere maatregel tegen de moeilijkheden van het Joodse leven in Europa. Hij roept de Europese Joden op Europa te verlaten en te emigreren naar Israël, anderzijds moet je als Jood de consequenties van deze assimilatie in Europa onder ogen zien.

Veel Europese Joden hebben al het pad van aliyah [immigratie] gevonden. Alleen al in 2014, zijn al 854 Franse Joden naar Israël geëmigreerd. Dit is een stijging van maar liefst 312 % ten opzichte van een vergelijkbare periode vorig jaar.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.