25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vooruitzichten voor verzoening tussen Hamas en Fatach lijken vruchtbaar
Publicatiedatum: donderdag 24 april 2014 Auteur: Redactie | 1.014 keer gelezen
Fatach, Chamas, Terrorisme, Redactie, Moslimbroederschap, Vredesproces, Verenigde Staten, Eenheidsregering , PLO, Tweestatenoplossing »

Een verzoening tussen de terreurgroepen Fatach en Chamaslijkt sinds woensdag weer een stap dichterbij. Hiermee verkiest Mahmoud Abbas - alias Abu Mazen - een samenwerking met Chamas boven het vredesproces met Israël. Dit terwijl hij meent dat de verzoening met Chamas niet in tegenspraak zou zijn met het vredesproces met Israël. Doel: binnen 5 weken met Chamas een eenheidsregering vormen.

Naar zijn zeggen zal zijn positie binnen de Palestijnse Arabieren alleen maar versterkt worden. Abbas zou hebben gezegd, dat het opnemen van Chamas in de PLO [de moederorganisatie van de Palestijnse Autoriteit] op een of andere manier de kansen op een duurzame vrede met Israel juist zou versterken.

Gevolg is dat Israël met de vredesproces is gestaakt. Israël kan geen echte vrede kan sluiten met een Palestijnse regering waarvan Chamas deel uitmaakt. Daarom is vandaag het Israëlische Veiligheidskabinet in Jeruzalem bijeengekomen voor een spoedvergadering. Niet alleen om de onderhandelingsrondes af te zeggen, maar ook om zware sancties te leggen op de PA [Palestijnse Autoriteit].

In een verklaring aan de pers, verklaarde premier Binyamin Netanyahu: "Abbas moet kiezen tussen vrede met Israël en een overeenkomst met Chamas, een moorddadige terroristische organisatie die oproept tot de vernietiging van de Staat Israël en die de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie bestempelen."

Zelfs de linkse vleugel van de Israëlische regering - die bekent staat als fervente aanhangers van het vredesproces - staan perplex door de laatste gebeurtenissen. De links georiënteerde minister van Justitie Tzipi Livni is namelijk voor het opschorten van de vredebesprekingen, omdat er nu sprake is van "een zeer problematische ontwikkeling die schadelijk is voor de inspanningen voor vrede van de afgelopen periode. De verzoening verzoeningsovereenkomst die Abu Mazen [PA] met Chamas heeft getekend, is een zeer slechte stap en een zwarte schaduw over de mogelijkheid van het bevorderen van het vredesproces." Livni is tegen onderhandelingen met Chamas zolang Chamas Israel niet erkent.

Ook Yair Lapid, die altijd warm loopt voor het vredesproces, was onaangenaam verrast: "Chamas is geen regering," meent hij, "het is een jihadistische terroristische organisatie met als doel het doden van burgers - vrouwen, kinderen, bejaarden - alleen maar omdat zij Joden zijn."

De Amerikaanse regering heeft woensdag gezegd, dat zij de Israëlische beslissing om de verdere vredesbesprekingen met de PA te staken steunt. "Het is moeilijk in te zien hoe je van Israël kunt verwachten dat het gaat onderhandelen met een organisatie die zijn bestaansrecht ontkent", zei de Amerikaanse buitenlandwoordvoerster Jen Psaki, verwijzend naar Chamas.

Ondertussen meent Abbas dat het vredesproces voortgezet kan worden, mits Israël aan de volgende eisen voldoet. Die luiden:

• Israël moet de laatste 26 van de in totaal 104 gevangen terroristen vrijlaten en mag hen niet het land uitzetten,
• Israël moet de bouw van woningen in vermeende de Palestijnse gebieden staken,
• In de eerste 3 maanden van de nieuwe besprekingen moet over de grenzen van de beoogde Staat Palestina gaan.

Wat merkwaardig is, is dat Livni, maar ook de Amerikaanse regering een erkenning van de Staat Israel vanuit Chamas eist, maar ondertussen blijft ook Abbas Israël als Joodse Staat ontkennen.

De islamistische Chamas en de seculiere Fatach hebben in de afgelopen jaren altijd vijandig tegenover elkaar gestaan. Echter wanneer zij hun geweldige handen in een zullen slaan, zal er sprake zijn van een immense toename van de geweldsspiraal. Niet alleen omdat Chamas, die een dochtersorganisatie is van de Moslim Broederschap, openlijk pleit voor de vernietiging van de Staat Israel en pleit voor de genocide van het Joodse volk als een religieuze plicht, ook Fatach heeft zijn doel om Israël en Joden de vernietigen nooit onder stoel en banken gestoken.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.