19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rabbi Lau sjlita: Jodendom is het antwoord op nazisme
Publicatiedatum: dinsdag 29 april 2014 Auteur: Redactie | 1.204 keer gelezen
Jom Hasjoa, Redactie, Nazi's, Sjoa (Holocaust), Media_antisemitisme, Galoes/Ballingschap, Media_feest en gedenkdagen, Assimilatie, Media_samenleving »

Voormalige opperrabbijn van Israël en rabbijn van Te Aviv, Rav Yisrael Meir Lau sjlita, gaf afgelopen maandag bij de March of the Living in Auschwitz-Birkenau een krachtige toespraak ter ere van Holocaust Memorial Day. Voor Rabbi Lau is het herdenken van de Sjoa [Holocaust] "ons overleven, ons bestaan, onze eeuwigheid, onze onsterfelijkheid."

Rav Lau begon zijn toespraak met het verhaal over een overlevende van Auschwitz die tijdens de Sjoa heel zijn gezin heeft verloren. Na de Sjoa trok Yankele, dat is zijn naam, naar de VS waar zijn familie woonde. Hij vestigde daar, hertrouwde, kreeg kinderen en werd een succesvolle zakenman.
"Maar wanneer je naar hem keek, zag je nooit een lach op zijn gezicht," vertelde Rabbi Lau. "Hij zag er heel verdrietig uit," vervolgde hij. "Hij zag er ziek uit."

Als er aan Yankele gevraagd werd waarom hij er zo verdrietig, zo ziek uitzag, vertelde hij: "Fysiek ben ik gezond, maar mijn dochter Mirele van 12 jaar, stierf van de honger in mijn armen. Mijn huidige vrouw weet precies hoe ik eet en wat ik lust. Zij maakt voor mij de meest lekkere dingen klaar en wanneer ik dagelijks thuis kom, liggen mijn bord en bestek al klaar. Alles is zo goed geregeld. Maar op het moment dat ik mijn vork in mijn mond doe, doemt Mirele voor mij op, ziek, heel mager. Mirele vraagt mij om eten: "Papa, geef me een stuk brood." Op dat moment duw ik dat beeld van me af, ik kan het niet aanzien. Dit beeld overkomt mij dagelijks."

"De Tora ons heeft opgedragen om Amaleq te blijven herinneren door 'Zachor-lo tisjkach... herinner-vergeet niet' te zeggen," zei Rabbi Lau en legt uit dat het verhaal van Yankele dit precies illustreert wat de Tora ons leert. Hij legde uit dat de opdracht twee maal opgedragen wordt. "Zachor bekent dat wij ons moeten inspannen, zoals het lopen van deze tocht, maar lo tisjkach vertelt dat 'je moet herinneren het niet te vergeten', oftewel: neo-nazisme zal het je doen herinneren of de herinneringen zal je achtervolgen. Jij kan je leven weer opbouwen, maar je hart is dood."

We weten dat de overlevenden van de Sjoa langzaam aan het uitsterven is. Toch hoeven we niet bang te zijn dat de Sjoa vergeten wordt. Rabbi Lau legde uit dat het Jodendom zich richt op het herinneren en dat het Jodendom zich verbindt met het verleden.
"Wij zijn een volk met een zeer fenomenaal geheugen. Wie herinnert vandaag de dag zich nog de tijd van de Exodus toen Mosje en Aharon 3320 jaar geleden uit Egypte trokken, vanuit de slavernij naar vrijheid? Een paar dagen geleden zat het Joodse volk over de hele wereld aan de Pesach seder en aten we allemaal hetzelfde menu van onze voorvaders hadden in Egypte: matzot. Wat een geheugen!"

Rabbi Lau gaf ook het voorbeeld van het Chanoeka verhaal.

Rav Lau is - samen met Rav Brodman sjlita [lees HIER het verhaal van Rav Brodman] een van de kinderen van Buchenwald en Theresienstadt en daardoor zijn het sindsdien dierbare vrienden - zelf overlevende van de Sjoa en hij is net als Rav Brodman een groot voorbeeld hoe je als antwoord op het nazisme het Jodendom kunt omarmen.

'Wij laten hen niet winnen. Wíj zullen de overwinnaars zijn'
"Moet ik jullie eraan herinneren, toen zij ons en onze familie in de treinwagons duwden - hoe vaak je hen hebt horen roepen?" Rav Lau wees op het feit dat grootouders de namen van hun kleinkinderen riepen, terwijl zij de wagons in werden geduwd. Daarom zei hij tegen het luisterend publiek: "Vergeet niet dat jullie Joods zijn. Wij zijn dit aan onszelf en aan hén verschuldigd. Alsjeblieft, broeders en zusters, kom terug naar huis - de thuisbasis van oude traditie en oude erfgoed [red. het Jodendom]."

"De nazi's en hun medeplichtigen verklaarden niet alleen fysiek de oorlog tegen de Joden, maar ook tegen het Jodendom, de Joodse traditie," zei hij. Hij gaf Kristallnacht als voorbeeld toen 1400 synagogen door heel Duitsland werden verbrand en vernietigd. Dit wijst uit dat de nazi's niet alleen vijanden van de Joden waren, maar ook vijanden van het Jodendom.

"Wij laten hen niet winnen. Wij zullen de overwinnaars zijn," concludeerde hij. "Wij zullen terug naar huis gaan en de oude traditie weer oppakken. Precies wat onze bubbies en zaydies van ons vroegen. Dit zal onze overleving verzekeren, onze eeuwigheid en onze onsterfelijkheid. Zoals zij plachten te zeggen: 'Am Jisrael Chaj'."

Ondertussen hebben we niets geleerd van de geschiedenis
Er schijnt de laatste jaren een trend onder de Joodse jeugd te zijn om naar Berlijn te verhuizen. Het gaat met name om Russische Joodse jongeren, maar ook veel jongeren uit Israël zelf! In Berlijn hopen ze op een betere economische toekomst. Dit is vreemd, omdat de economie van Israël erg weinig onder de huidige economische wereldcrisis te lijden heeft.

"Het is erg triest. Dit laat zien dat we niets van de geschiedenis hebben geleerd. Hiermee tonen zij hun historische blindheid. Het heeft ons niets geholpen." De Rav wijst naar het feit dat de hoogachting van Duitse Joden van voor de Sjoa een de grote bijdragen heeft geleverd aan, onder andere de familie Rothschild en Albert Einstein.

'Spirituele zelfmoord' van de ballingschap ten opzichte van de eeuwige staat Israël

Ook heeft Rav Lau iets te vertellen over de schokkende cijfers van de assimilatie en gemengde huwelijken tussen Joden en niet-Joden buiten Israël die onlangs zijn gepubliceerd.

"Zij keren niet alleen hun rug naar het verleden, maar snijden de toekomst ook af. Op het moment dat je je assimileert, G'd verhoedde, is hetzelfde moment dat je wordt afgesneden van jouw vaderland, het volk en het Joodse erfgoed. Jij verdwijnt. Het is een spirituele verlies van jezelf, het is de werkelijke zelfmoord," merkte de opperrabbijn van Tel Aviv met onomwonden woorden op. Hiermee maakte hij een verwijzing naar de schokkende cijfers van gemengde huwelijken van 52% in New York, 70% in Californië en 80% in Scandinavië. Volgens Rav Lau blijft 'sterk zaad' wel in Israël.
Toch is hij niet bezorgd over de toekomst van het Joodse volk in de staat Israël, "want die blijft voor altijd bestaan," merkte hij op.

Afgezien van Israël "hebben wij geen ander land, dít is ons thuis, " benadrukte Rabbi Lau. " Tegen de jongeren die terugkeren uit March of the Living zeg ik: ' kus de grond [van Israël].' Je weet misschien dit niet te waarderen, maar ik wel."

'Ik open de graven... en breng jullie terug naar Israël'
Op de vraag hoe zijn zionistische standpunten te integreren zijn als een chareidische [ultra-orthodoxe rabbijn], gezien het feit dat verscheidene chareidi sekten de staat Israël hebben verworpen. Rabbi Lau reageerde als volgt: "Een zionist is iemand die van het land Israël houdt en ziet daarin zijn thuis en zijn toekomst."

"Ik verliet de ballingschap met het plan om nooit meer terug te keren. Al mijn kinderen wonen in Israël en zijn met hun kinderen maatschappelijk actief [red. zijn zoon is nu de Asjkenazische opperrabbijn van Israël], " voegde Rabbi Lau.

Verder merkte Rav Lau op: "Sommigen noemen deze tijd het begin van de verlossing, ik weet niet precies hoe we deze ideeën moet definiëren, omdat alleen G'd de antwoorden heeft. Maar er is geen twijfel mogelijk over het feit dat alle profeten een visioen hadden over het bijeenhalen van de ballingen." Hij eindigt met de citaat van Jechezk'el's visoen over de droge beenderen [hier en hier], zeggende: "Zó heeft gezegd Hasjem, Hasjem: zie, Ik ga jullie graven openen en zal jullie laten opklimmen [red. lett. 'jullie alijah'] uit jullie graven, Mijn volk" [37:1-16].

Die herrezen dorre beenderen zijn een metafoor voor de huidige generatie, concludeerde de opperrabbijn van Tel Aviv.

De toespraak van Rav Lau sjlita [ENG]:

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.