11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Gazastrook in handen van radicale Hamas
Publicatiedatum: donderdag 14 juni 2007 Auteur: ilonia | 1.139 keer gelezen
Fatach, Chamas, Gaza, Ilonia »
De radicaalislamitische Hamas-beweging heeft donderdag met veel geweld vrijwel de hele Gazastrook in handen gekregen.

Dat is het resultaat na vijf dagen van zware gevechten tussen Hamas en Fatah, waarbij ruim honderd doden vielen. 'Gaza is verloren,' zei een hoge medewerker van de Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoud Abbas eerder donderdag, nadat Hamas de controle had overgenomen in Rafa, de grootste stad in de zuidelijke Gazastrook. Fatah-aanhangers en burgers uit Rafa zouden naar het naastgelegen Egypte zijn gevlucht.

Aanhangers van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas namen donderdag het hoofdkwartier van Fatah’s Preventieve Veiligheidsdienst met veel geweld in. Daarbij kwamen zeker veertien Palestijnen om het leven, vooral Fatah-leden. De in het gebouw aanwezige Fatah-aanhangers zouden zonder pardon zijn geëxecuteerd.

Ook het prominente Fatah-lid Samih al-Madhoun zou zijn geëxecuteerd, zo meldt Hamas. Al-Madhoun is de rechterhand van Mohammad Dahlan, een naaste medewerker van Abbas. 'Er zal geen dialoog komen met Fatah, alleen het zwaard en het geweer,' zei vooraanstaand Hamas-functionaris Nezar Rayyan tegen Hamas-radio.

Internationale vredesmacht
Op verzoek van Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert bespreken de Verenigde Naties (VN) de mogelijkheid om een internationale vredesmacht naar de Gazastrook te sturen. De Amerikaanse president George W. Bush zei 'ernstig bezorgd' te zijn over de situatie in de Gazastrook. Hij wil dat het geweld stopt en dat 'echte democratie' een kans wordt gegeven.

Als gevolg het geweld zijn de hulpprojecten van de Europese Commissie in de Gazastrook stilgelegd. De hulp wordt pas weer hervat als de Hamas en Fatah de wapens hebben neergelegd.

Drinkwater
Israël zal de Gazastrook van drinkwater blijven voorzien. Of Israël de landstrook ook stroom zal blijven leveren, is nog allerminst zeker, aldus een hoge Israëlische regeringsfunctionaris.

Fatah heeft veel meer strijdkrachten dan Hamas, maar de Hamasstrijders zijn beter bewapend en zeer gedisciplineerd. Op de Westelijke Jordaanoever staan de Fatah-leden een stuk sterker, maar ook hier worden de gevechten steeds heviger.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.