15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Meer orthodoxe joden in het leger
Publicatiedatum: woensdag 14 mei 2014 Auteur: De Redactie | 903 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Jodendom en de IDF, Media_samenleving, Talwet »
Sinds er in Israël een wet is aangenomen waarbij ultraorthodoxe joden dienstplichtig zijn, is er een kleine stijging in aanmeldingen. Tot voor kort hoefde de orthodoxe gemeente zich alleen maar te wijden aan het bestuderen van de Torah. Religieuze leiders zien de dienstplicht als bedreiging voor hun vrome levensstijl.

Dit is Moshe Prigan uit Bnei Brak. Net als zijn stadsgenoten begint hij zijn ochtend met een gebed, om vervolgens in zijn dienstuniform naar het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv te reizen. De dertigjarige commandant maakt als orthodoxe Jood niet alleen deel uit van het leger; hij werft ook anderen om zich aan te melden bij het leger. Iets dat voor de invoering van de wet was uitgesloten. Dat Prigan het aantal aanmeldingen ziet stijgen, zegt veel over deze tijd.

 De wet waardoor ultraorthodoxe Joden dienstplichtig zijn, blijft omstreden. Tot voor kort hoefde de orthodoxe gemeente zich alleen maar te wijden aan het bestuderen van de Torah. Religieuze leiders zien de dienstplicht als bedreiging voor hun vrome levensstijl.

Prigan krijgt regelmatig bedreigingen aan zijn adres en dat van zijn zoontje. Ondanks het verzet tegen de wet is het aantal aanmeldingen van orthodoxe Joden dit jaar verzesvoudigd. Hoewel dit nog relatief weinig is, ziet Prigan deze ontwikkeling als een stap naar meer openheid van de gemeenschap.


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.