16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Amnesty onderzoeker geeft toe: Palestijnse “ooggetuigen” liegen vaak.
Publicatiedatum: vrijdag 23 mei 2014 Auteur: Ilonia | 1.135 keer gelezen
Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Amnesty International, Ilonia, UN Watch »
In april werd een onderzoek gepubliceerd (Engels) door Donatella Rovera waarin staat dat ooggetuigen vaak liegen in oorlog situaties. Een van de reden kan zijn dat zij dit doen uit angst voor represailles  voor het vertellen van de waarheid.

Een voorbeeld die ze aanhaalt is dat ze burgers die ze interviewde dachten dat de beschietingen en raketaanvallen ver weg door het leger werden afgevuurd en die neer kwamen in de buurt van huizen, terwijl in werkelijkheid de geluiden die ze hoorden juist door het lanceren van raketten en mortieren werden veroorzaakt die door de oppositie werden afgevuurd in hun wijk. Of ze nu mensen interviewde in Gaza, Libanon, Syrie of andere plaatsen allen vertelde het zelfde.

“Voor een ongetrainde oor is het zo goed als onmogelijk om het verschil van een in komende of uitkomende beschieting te horen. Vooral als deze zich ook nog in de frontlinie bevinden”.

Ook merkt ze op dat door de angst van de slachtoffers en getuigen juist bewijs kunnen achterhouden of opzettelijk onjuiste verklaringen afleggen.

“In Gaza kreeg ze onjuiste informatie door de familieleden of burgers die per ongeluk  waren gedood toevallige explosies of door raketten die werden afgevuurd door gewapende Palestijnse groepen. Deze gedode burgers werd door de getuigen verklaard dat ze waren omgekomen door aanvallen van Israël die de gewapende Palestijnse groepen bestookte. Wanneer de getuigen werden geconfronteerd met ander afzonderlijk verkregen bewijs zeiden sommige getuigen dat ze bang waren voor represailles van de gewapende groepen”.

Ze wijst erop dat als de onderzoekers zelfs de niet  twijfelachtige  getuigenissen in hun verslagen op nemen dat de zich dan bewust moeten blijven dat hun algemene rapporten kunnen worden beïnvloed door wat ze hoorden.

“Zelfs als onderzoekers hierop geen acht slaan, moeten zij er alert op zijn dat disinformatie en misinformatie bij kunnen dragen aan de manier waarop gebeurtenissen worden waargenomen, aan de manier waarop het verhaal dat gepaard gaat aan de gebeurtenissen, verteld wordt en hoe de mensen zich gedragen die het als geloofwaardig aannemen en zich eigen maken. Dit betreft slachtoffers, getuigen en andere potentiële informatiebronnen”.

Niet ver genoeg

Ook geeft ze toe dat ook NGO’s (niet regeringsgebonden organisaties) zelf soms verantwoordelijk zijn voor het publiceren van valse claims, maar ze stond erop dat dergelijke gevallen onbedoeld waren en het resultaat waren van “spelers en belanghebbende die buitengewoon moeite doen om het ‘bewijs’ te mainpuleren of vervaardigen voor zowel interne als externe gebruik.

Maar de blog van de Elder of Ziyyon beschuldigt Rovera van het witwassen van de rol die Amnesty en andere NGO’s speelt voor het rapporteren van ongeverifieerde beschuldigingen aan Israël voor politieke redenen.

“Het is een schande dat Rovera Amnesty Internationaal buiten schot houdt en dat ze alleen maar heeft over het gebrek aan objectiviteit als enige vorm van vals bewijs dat wordt gecreëerd. Ook word niet ingegaan op de Ideologische wens om oorlogsmisdaden te vinden als die niet bestaan”.

“Ze zullen dit met kracht ontkennen, maar Amnesty en HRW (Human Rights Watch) hebben systematisch Israël veroordeeld. Vele voorbeelden zijn hiervan dat de twee groepen herhaaldelijk valse beschuldigingen hebben geuit naar Israël van ‘oorlogsmisdaden’.  Inclusief een bekend incident tijdens de IDF Pillar of Defense operatie in Gaza toen raket van Hamas een kind doodde en Israël de schuld kreeg( Engels).

Volgens de blog is dit artikel is een stap in de goede richtng, maar is slechts een topje van de ijsberg van de NGO’s die zelf bijdragen aan de cultuur van leugens om zo hun financieringen te behouden zonder dat ze de basis feiten controleren.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.