19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël houdt grens dicht voor honderden vluchtelingen uit Gaza
Publicatiedatum: woensdag 20 juni 2007 Auteur: ilonia | 1.210 keer gelezen
Fatach, Chamas, Verenigde Naties, Verenigde Staten, Jimmy Carter, Wereldvoedselprogramma »
WFP

Honderden inwoners van de Gazastrook die op de vlucht zijn geslagen voor Hamas, zijn vast komen te zitten bij de grensovergang Erez met Israël. De vluchtelingen zijn op weg naar de Westelijke Jordaanoever, waar zij hopen toevlucht te vinden. Israël, dat om veiligheidsredenen beducht is voor het doorlaten van massa's Palestijnen, weigert de meesten toe te laten met het argument dat hun leven geen gevaar loopt.

Gewonden
Vanmiddag werden wel twee mensen toegelaten die 24 uur eerder gewond waren geraakt toen Hamas-extremisten de grensovergang aanvielen met handgranaten. De extremisten, die zich onder de vluchtelingen hadden gemengd, gooiden granaten naar Israëlische militairen en Palestijnen, en doodden een familielid van een vermoorde Fatah-krijgsheer. Vijftien andere Palestijnen liepen verwondingen op. Drie andere Palestijnen, die in Gaza-stad in een ziekenhuis lagen, kregen toestemming om voor een medische behandeling naar Israël te gaan, zeiden Israëlische functionarissen.

Groei
Het aantal vluchtelingen bij Erez groeide tot wel zeshonderd, onder wie zeker honderd leden van Fatah-veiligheidsdiensten. Israël dirigeerde tanks en pantserwagens naar de Palestijnse zijde van de grensovergang. Ooggetuigen zeiden dat bulldozers de weg naar de terminal met zand blokkeerden. Alleen stafleden van internationale organisaties en mensen met een speciale vergunning mochten passeren.

Israël liet in het weekeinde vijftig Fatah-functionarissen en hun gezinnen naar de Westoever reizen. Ongeveer tweehonderd andere Fatah-medewerkers verblijven in Egypte en proberen de Westoever te bereiken via Jordanië.

Hamas kondigde een algehele amnestie voor Fatah-strijders af nadat de beweging in de Gazastrook de zege had behaald. Bezorgde burgers en veiligheidspersoneel zijn evenwel niet gerust op de ontwikkelingen.

Bush
Ondertussen overlegden de Amerikaanse president George Bush en de Israëlische premier Ehud Olmert op het Witte Huis over steun aan de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Bush noemde Abbas 'de president van alle Palestijnen' en Olmert beloofde 'al het mogelijke' te doen om met hem samen te werken.

Olmert zei ook dat hij bereid is Abbas te ontmoeten, maar sprak van verscheidene voorwaarden voordat vooruitgang in de richting van vrede mogelijk is. De Israëlische premier zei met Bush te willen spreken over de dreiging van Iran.

Bush noemde de scheuring tussen beide Palestijnse partijen volledig de schuld van Hamas. "Het was Hamas die de eenheidsregering aanviel", zei de president. "Het was hun keuze voor geweld."

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël ondernamen gisteren al pogingen Abbas en de Palestijnen op de Westoever te steunen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice kondigde het einde aan van een economisch en politiek embargo. Israël beloofde miljoenen aan acht erstallige belastinggelden vrij te maken.

Carter
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, een Nobelprijswinnaar, noemde de weigering van de regering-Bush in 2006 om na de verkiezingen van dat jaar de zege van Hamas te honoreren, 'misdadig'. Carter zei ook dat de Amerikaans-Israëlisch-Europese consensus over hulp aan de nieuwe regering van Abbas en de voortgezette boycot van de Palestijnen in de Gazastrook een poging is de Palestijnen 'op te splitsen in twee volken'.

Carter, hoofd van het Carter Center voor conflictbeheersing, zei dat de VS en Israël, in hun afkeer van de moslimfundamentalisten van Hamas, er alles aan hebben gedaan om een compromis tussen Hamas en Fatah te voorkomen. De pogingen twee volken te creëren noemde Carter ,,een stap in de verkeerde richting". Carter legde de verklaringen af op een mensenrechtenconferentie in het Ierse Dublin.

Hulp
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stuurde voedsel en medische voorraden naar de Gazastrook. Het was de eerste keer dat hulpvoorraden vanuit Israël het gebied bereikten sinds Hamas er eind vorige week de macht greep. Tien trucks met voedsel en twee met medische voorraden reden door de grensovergang Kerem Shalom. Het WFP verleent stelselmatig hulp aan ongeveer 250.000 mensen in het door grote armoede geteisterde gebied.

Het Midden-Oosten 'Kwartet' - Verenigde Staten, Europese Unie, Verenigde Naties en Rusland - liet weten dat een geplande ontmoeting in Egypte met een delegatie van de Arabische Liga vanwege de ontwikkelingen in de Gazastrook wordt uitgesteld. De bijeenkomst had gehouden zullen worden op 25 juni. De diverse partijen zouden dinsdag nog telefonisch overleg voeren over de wijziging in de plannen.

Egypte deelde mee zijn ambassade van de Gazastrook te verplaatsen naar de Westoever. Een groep Egyptische diplomaten is al naar Ramallah vertrokken en de ambassadeur wordt daar over enkele dagen verwacht, zei het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.