15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël moedigt boeren aan shabbatsjaar te houden
Publicatiedatum: woensdag 11 juni 2014 Auteur: De Redactie | 784 keer gelezen
Maatschappij, Charediem, Sjmitah »

De Israëlische regering heeft naar verluidt NIS 100 miljoen (€ 21,2 miljoen) gereserveerd om lokale boeren aan te moedigen om de Tora-opdracht in ere te houden, om hun velden eens in de zeven jaar braak te laten liggen.

In Sjmot/Exodus 23:10-11 staat: U mag zes jaar uw land bezaaien, en de opbrengst ervan verzamelen, maar in het zevende jaar moet u het met rust laten en het braak laten liggen, zodat de armen onder uw volk kunnen eten; en het overschot ervan kunnen de dieren van het veld eten. U moet hetzelfde doen met uw wijngaard en met uw olijfbomen.
Dit gebod wordt herhaald in het boek Wajjiqra/Lev., net voordat het volk Israël het Beloofde Land binnengaat.

Het volgende shabbatsjaar (in het Hebreeuws bekend als שמיטה Shmitah) begint op Rosh Hashanah, op 25 september. Terwijl de boeren in het moderne Israël zelden of nooit het gebod hebben gehonoreerd wegens het verlies van inkomsten dat zij zouden lijden, hopen de overheid en de religieuze autoriteiten invloed uit te oefenen tot verandering van het hart.

Het nieuwe budget voor Shmitah gaat naar het ministerie van Religieuze Zaken, die een deel zal gebruiken voor promotiematerialen en educatieve hulp voor boeren die het gebod willen gehoorzamen.

Een ander klein gedeelte van het budget wordt gebruikt voor de speciale ceremonie ter gelegenheid van het einde van de Shmitah:
En Mozes gebood hun: Na verloop van zeven jaar, op de vastgestelde tijd van het jaar van de kwijtschelding, op het Loofhuttenfeest, als heel Israël komt om te verschijnen voor het aangezicht van de HEERE, uw God, op de plaats die Hij zal uitkiezen, moet u deze wet ten aanhoren van heel Israël voorlezen. (Dwariem/Deut. 31:10-11)
Deze ceremonie zal worden gehouden bij de Westelijke Muur in Jeruzalem, tijdens de viering van het Loofhuttenfeest (Soekot) in 2015.

Het grootste deel van het geld zal worden gebruikt voor steun aan boeren die niet in staat zijn om het inkomensverlies te dragen, maar die toch kiezen om de Shmitah te houden.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.