19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël arresteert kopstuk Hamas
Publicatiedatum: zaterdag 23 juni 2007 Auteur: De Redactie | 1.199 keer gelezen
Fatach, Chamas, Terrorisme, Moslimbroederschap, Jordanië »
(Novum/AP) - Israëlische soldaten hebben zaterdag op de Westoever een belangrijke Hamas-figuur opgepakt. Het gaat om de oprichter van de militaire vleugel van Hamas, Saleh Aruri. Zijn vrouw zei dat hij 's morgens vroeg van huis was gehaald.

Aruri heeft vijftien jaar in Israël gevangen gezeten en was in maart vrijgelaten. Het Israëlische leger zei dat Aruri in de afgelopen maanden weer bij gewelddadige activiteiten van Hamas betrokken was geraakt. Hamas beschuldigde zijn politieke tegenstander Fatah ervan met Israël samen te spannen om Hamas op de Westoever weg te vagen.

Sinds Hamas half juni de macht in de Gazastrook overnam hebben de Palestijnse ordetroepen op de Westoever tientallen Hamas-activisten gearresteerd om te voorkomen dat Hamas ook daar de macht probeert over te nemen. Fatah-functionarissen zeiden dat zij ook zullen proberen Hamas financieel droog te leggen. Hamas ontvangt een groot deel van zijn geld via liefdadigheidsorganisaties en adviesbureaus. Vrijdag maakte president Mahmoud Abbas bekend dat alle particuliere organisaties een nieuwe werkvergunning aan moeten vragen, wat hem een middel in handen geeft om de geldstromen naar Hamas bloot te leggen. Het zal echter niet meevallen dergelijke organisaties aan banden te leggen, omdat ze vaak ook belangrijke diensten verlenen op het gebied van gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en zorg voor wezen.

Zaterdag riep Abbas een commissie in het leven die moet onderzoeken waarom de ordetroepen van Fatah de gewelddadige machtsovername door Hamas niet heeft kunnen tegenhouden. Verder ontsloeg hij de voormalige commandant voor de centrale Gazastrook, Suleiman Khader, omdat die zijn hoofdkwartier zonder slag of stoot aan Hamas heeft overgedragen. Vrijdag nam hoogste commandant, Rashid Abu Shbak, al ontslag.

Abbas vertrok zaterdag naar Jordanië om met koning Abdullah te spreken over een vredesbijeenkomst die maandag in het Egyptische Sharm el-Sheik plaatsvindt. Behalve Abbas en Abdullah zullen de Israëlische premier Ehud Olmert en de Egyptische president Hosni Mubarak daaraan deelnemen. Mubarak, die sinds de machtsovername door Hamas niets van zich had laten horen, sprak zaterdag steun uit voor Abbas en omschreef de handelwijze van Hamas als een 'coup'. Hij zei dat er door de onderlinge Palestijnse strijd twee Palestijnse entiteiten dreigen te ontstaan.

Egypte is bang dat de overname van de aan Egypte grenzende Gazastrook door Hamas de positie zal versterken van de Moslim Broederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in Egypte. Ook vreest Caïro dat Gaza een bolwerk kan worden van Iraanse invloed in de regio.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.