21 Tisjri 5782 | 26 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hamas leider kondigde ontvoering Israëlische jongens aan en Achtergronden bij de ontvoering
Publicatiedatum: zondag 22 juni 2014 Auteur: De Redactie en Yochanan Visser | 872 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, kidnapping, Intifada, Media_antisemitisme, Media_Politiek, Operation Brother’s Keeper »
De ontvoering van drie Israëlische jongens vorige week donderdag in Gush Etzion blijft de gemoederen in Israel flink bezighouden. Volgens de Israëlische regering is Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering, Hamas ontkent echter iedere betrokkenheid.

Het is echter duidelijk dat een Palestijnse terreurbeweging verantwoordelijk is voor de ontvoering. Ook lijkt het vrijwel zeker dat de drie naar Hebron zijn overgebracht. Onzeker is echter of zij nog in leven zijn.

Fatah en Hamas gaven zelf voeding aan de Israëlische zekerheid dat het om een ontvoering gaat. Beide bewegingen verzochten dit weekend Palestijnse winkeliers in Hebron om de opnamen van hun gesloten TV circuit te wissen voordat de IDF ze in beslag zou nemen tijdens de zoektocht in de stad. Klaarblijkelijk was op sommige beelden iets te zien dat de IDF naar de ontvoerde jongens zou hebben kunnen leiden.

De ontvoering was klaarblijkelijk goed voorbereid. Het grote kruispunt in Gush Etzion waar de jongens een lift richting huis wilden nemen na een week studie op de Yeshiva (Thora school) in Kfar Etzion, wordt zwaar bewaakt door de IDF. Die bewaking werd in 2007 ingesteld nadat er enkele steekaanslagen hadden plaatsgevonden op wachtende Israëlische lifters.

De lifters weten dat zij zeer alert moeten zijn op aanslagen en ontvoeringen. Dat de drie jongens desondanks toch in een auto zijn gestapt, die klaarblijkelijk door een Palestijnse terrorist werd bestuurd, duidt op het werk van professionals. In eerdere gevallen gingen Palestijnen gekleed als orthodoxe Joden en sprake Hebreeuws zonder accent toen ze Israëli’s probeerden te ontvoeren. Ook het feit dat de auto waarmee de ontvoering werd gepleegd, verbrand werd aangetroffen in een Palestijns dorp vlakbij Hebron duidt op het werk van een groep terroristen.

In feite heeft Hamas leider Hasan Yousef in de week waarin de ontvoering plaatsvond aangekondigd dat Hamas weer terreuraanslagen zou gaan plegen in Judea en Samaria (West-Bank). Hij zei dat tijdens een toespraak op de Birzeit Universiteit in Ramallah. Yousef was een van de Hamas leiders die samen met tientallen andere Hamas leden door de IDF werd gearresteerd na de ontvoering. Zijn zoon Musab liep eerder over naar Israel en werkte jaren voor de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth.

Dit alles weerhoudt een deel van de internationale media er niet van om de drie ontvoerde jongens te blijven aanduiden als ‘vermisten’ (NOS bijvoorbeeld) en om Israel te blameren voor de crisis in de West-Bank. Sky News bijvoorbeeld schreef dat Israël met de arrestaties een nieuw conflict riskeerde.

De crisis werd echter direct gecreëerd door de ontvoering en ook daarna zorgden Palestijnen voor een escalatie in het geweld. Afgelopen Sabbat (een dag nadat de IDF de zoekacties begon) werden bijvoorbeeld 10 handgranaten en 100 molotov cocktails geworpen naar eenheden van de IDF en de Grenspolitie (Makav). Op zondag werd er geschoten op IDF militairen en agenten van de Makav nabij het grote checkpoint op de weg die Gush Etzion met Jeruzalem verbindt. Ook probeerden Palestijnse terreurgroepen om in Gaza een escalatie te veroorzaken door opnieuw raketten op zuid Israel af te schieten.

Deze ontvoering en het geweld dat daarna door Palestijnen werd ontketend staan niet op zichzelf. Al in mei werd er een toename van terroristische incidenten geregistreerd. Op de West-Bank vonden toen 96 aanslagen plaats (tegenover 80 in april). De directe aanleiding voor deze toename is de verbroedering tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit en de oprichting van een regering van nationale eenheid waarin Fatah en Hamas samenwerken. Verder wordt er voortdurend geprobeerd om Israeli’s te ontvoeren. De bedoeling hiervan is om ‘wisselgeld’ te krijgen voor een nieuwe deal waarbij Palestijnse terroristen door Israel worden vrijgelaten. Vanaf het begin van 2013 voorkwam Israel 64 ontvoeringen aldus de IDF.

In Israel heeft de ontvoering voor veel emotie gezorgd. In alle Synagogen werden speciale gebeden en tehilim (psalmen) gereciteerd en de berichtgeving in de media staat volledig in het teken van de ontvoering en de acties van de IDF om de jongens te bevrijden. De regering en de IDF zijn vastbesloten om de ontvoerde jongens weer gezond thuis te brengen. De kans daarop lijkt echter met de dag kleiner te worden.

Een tweede doel van de IDFoperatie in de West-Bank is om Hamas een zware klap toe te brengen die de operationele capaciteiten van de terreurorganisatie moet decimeren. Palestijnen in de West-Bank vergelijken de IDF operatie tegen Hamas met de acties van het Egyptische leger tegen de Moslim Broederschap. De Israelische premier wordt door hen aangeduid als Sisi in plaats van Bibi.

Rest de vraag waarom Hamas of een andere Palestijnse terreurbeweging geen verantwoordelijkheid opeiste voor de ontvoering. In eerdere gevallen zoals bij de ontvoering van de IDF soldaat Gilad Shalit in Gaza gebeurde dat wel. Hamas leiders hebben immers openlijk verklaard dat er meer Israëli’s moesten worden ontvoerd om Palestijnse gevangenen vrij te krijgen. Het lijkt dus niet logisch dat niemand verantwoordelijkheid opeiste en dat er geen contact werd opgenomen met de Israëlische autoriteiten.

Hamas is echter op dit moment sterk geïnteresseerd in het ontketenen van een nieuwe Intifada. Het Palestijnse publiek heeft echter weinig animo voor een herhaling van wat er tussen 2000 en 2005 gebeurde. De stilte rond de ontvoering kan dus heel goed te maken hebben met wat Hasan Yousef in Ramallah zei. Hamas wist wat de Israëlische reactie zou zijn en dat slechts een IDF actie in de gebieden onder PA bestuur het publiek zou kunnen mobiliseren voor een nieuwe intifada.

Voorlopig is er ook nu geen animo voor een massale volksopstand onder de Palestijnen. De steun voor de Hamas actie beperkt zich tot het uitdelen van zoete koek en snoep (baklava), zoals dat gebruikelijk is na een geslaagde terreuractie en tot het publiceren van foto’s in de sociale media waarop een variatie op het V teken is te zien. In plaats van de V ziet men drie opgestoken vingers, een verwijzing naar de drie ontvoerde Israëlische jongens.

Goed voorbereid
De ontvoering leek goed voorbereid. Het grote kruispunt in Gush Etzion waar de jongens een lift richting huis wilden nemen na een week studie op de jeshiva (Thoraschool) in Kfar Etzion, wordt zwaar bewaakt door het Israëlische leger. Die bewaking werd in 2007 ingesteld nadat er enkele steekaanslagen hadden plaatsgevonden op wachtende Israëlische lifters.

De lifters weten dat zij zeer alert moeten zijn op aanslagen en ontvoeringen. Dat de drie jongens desondanks toch in een auto zijn gestapt die door een Palestijnse terrorist werd bestuurd duidt op het werk van professionals. In eerdere gevallen gingen Palestijnen gekleed als orthodoxe Joden en sprake Hebreeuws zonder accent toen ze Israëli’s probeerden te ontvoeren. Ook het feit dat de auto waarmee de ontvoering werd gepleegd, verbrand werd aangetroffen in een Palestijns dorp vlakbij Hebron duidt op het werk van een groep terroristen.

Terreur
In feite heeft Hamas leider Hasan Yousef in de week waarin de ontvoering plaatsvond aangekondigd dat Hamas weer terreuraanslagen zou gaan plegen in Judea en Samaria.
Hij zei dat tijdens een toespraak op de Birzeit Universiteit in Ramallah. Yousef was een van de Hamasleiders die samen met tientallen andere Hamasleden door het Israëlische leger werd gearresteerd na de ontvoering. Zijn zoon Musab liep eerder over naar Israël en werkte jaren voor de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth.

Dit alles weerhoudt een deel van de internationale media er niet van om de drie ontvoerde jongens te blijven aanduiden als ‘vermisten’ (NOS bijvoorbeeld) en om Israël de schuld in de schoenen te schuiven voor de crisis in de Westbank. Sky News bijvoorbeeld schreef dat Israël met de arrestaties een nieuw conflict riskeerde.

De crisis werd echter direct gecreëerd door de ontvoering en ook daarna zorgden Palestijnen voor een escalatie in het geweld. Afgelopen Sabbat (een dag nadat de IDF de zoekacties begon) werden bijvoorbeeld 10 handgranaten en 100 molotovcocktails geworpen naar eenheden van het Israëlische leger en de Grenspolitie (Makav). Op zondag werd er geschoten op militairen en agenten van de Makav nabij het grote checkpoint op de weg die Gush Etzion met Jeruzalem verbindt. Ook probeerden Palestijnse terreurgroepen om in Gaza een escalatie te veroorzaken door opnieuw raketten op Zuid-Israël af te schieten.

Deze ontvoering en het geweld dat daarna door Palestijnen werd ontketend staan niet op zichzelf. Al in mei werd er een toename van terroristische incidenten geregistreerd. Op de Westbank vonden toen 96 aanslagen plaats (tegenover 80 in april). De directe aanleiding voor deze toename is de verbroedering tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit en de oprichting van een regering van nationale eenheid waarin Fatah en Hamas samenwerken.

Emotie
In Israël heeft de ontvoering voor veel emotie gezorgd. In alle synagogen werden speciale gebeden en tehilim (psalmen) opgezegd en de berichtgeving in de media staat volledig in het teken van de ontvoering en de acties van het leger om de jongens te bevrijden. De regering en het leger zijn vastbesloten om de ontvoerde jongens weer gezond thuis te brengen. De kans daarop lijkt echter met de dag kleiner te worden.

Vraag
Rest de vraag waarom Hamas of een andere Palestijnse terreurbeweging geen verantwoordelijkheid opeiste voor de ontvoering. In eerdere gevallen zoals bij de ontvoering van de soldaat Gilad Shalit in Gaza gebeurde dat wel. Hamasleiders hebben immers openlijk verklaard dat er meer Israëli’s moesten worden ontvoerd om Palestijnse gevangenen vrij te krijgen. Het lijkt dus niet logisch dat niemand verantwoordelijkheid opeiste en dat er geen contact werd opgenomen met de Israëlische autoriteiten.

Hamas is echter op dit moment sterk geïnteresseerd in het ontketenen van een nieuwe Intifada.
Het Palestijnse publiek heeft echter weinig animo voor een herhaling van wat er tussen 2000 en 2005 gebeurde. De stilte rond de ontvoering kan dus heel goed te maken hebben met wat Hasan Yousef in Ramallah zei.

Hamas wist wat de Israëlische reactie zou zijn en dat slechts een legeractie in de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit het Palestijnse publiek zou kunnen mobiliseren voor een nieuwe intifada.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.