25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
In Israël ’30 November’ voortaan nationale herdenkingsdag van Joden verdreven uit Arabische wereld
Publicatiedatum: woensdag 25 juni 2014 Auteur: Brabosh | 1.020 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Joodse vluchtelingen, Media_Geschiedenis, Media_Politiek »
Verdrijving in 1948/1949 van de oorspronkelijke Joodse bevolking uit Judea & Samaria, nadat de Arabische legers Oost-Jeruzalem en de Westbank veroverden en Jordanië de historisch Joodse gebieden zal bezetten en in 1950 annexeren. Pas nà het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 zullen de Joden druppelsgewijze terugkeren naar hun heimat. Parallel aan die etnische zuivering zullen tussen 1948 en begin jaren 1970 nog eens ca. 750.000 Joden, die in de Arabische landen geboren en getogen waren, hun gehele hebben en houden moeten achterlaten en, op de vlucht voor vervolging, gedwongen emigreren naar het buitenland waarvan ruim tweederden hun heil zullen zoeken en vinden in de Joodse Staat Israël.

Op 17 februari 1948 besloot de Arabische Liga om ca 900.000 Joden uit hun landen te verdrijven. Om dat historisch feit te herdenken, diende het Israëlische parlementslid Shimon Ohayon (Likoed/Beiteinu) op 14 juli 2013 een wetsvoorstel in om voortaan de datum van 17 februari uit te kiezen als dag van nationale herdenking van het Arabische plan om de Joden uit hun geboortelanden in de Arabische wereld te verdrijven, evenals uit Turkije, Iran en uit de hoofdstad Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Echter, op maandag 5 februari 2014 stelde de Knesset voor om die dag van herdenking te plaatsen op 30 november.

The Jerusalem Post bericht heden dat op maandagavond 23 juni dit voorstel met algemeenheid van 27 stemmen werd aangenomen en dat aldus besloten werd om voortaan 30 November (8ste van Kislev, 5775, volgens de Joodse kalender) in te stellen als de officiële herdenkingsdag in Israël van de Joodse Nakba uit de Arabische landen.

“Vandaag hebben we eindelijk een historische onrechtvaardigheid hersteld en hebben wij de kwestie van de Joden die werden verdreven of uitgezet uit de Arabische wereld in de vorige eeuw op de nationale en internationale agenda geplaatst,” zei het parlementslid Shimon Ohayon.

“In Israël werd de geschiedenis van de Joden die oorspronkelijk zijn gekomen uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika, en die zowat de helft van de Israëlische bevoking uitmaken, veel te lang genegeerd,” voegde hij eraan toe.

Met deze nieuwe wet zullen de kinderen van Israël op school voortaan onderwezen worden omtrent de geschiedenis van de Joden in de Arabische wereld en Iran, “die daar reeds lang waren neergestreken vóóraleer zij werden veroverd door de Islam en bezet door de Arabieren,” merkte Ohayon op.

ethnisch-zuiveren“Dit maakt een vitaal onderdeel uit van onze strijd tegen diegenen die binnenlads en buitenlands onze aanwezigheid hier [in het gebied] willen delegitimiseren en beweren dat we vreemden zijn en op de een of andere wijze niet thuishoren in dit gebied,”legde Ohayon uit.

“Eindelijk zullen onze verhalen en onze geschiedenis worden gehoord. Maar al te weinig mensen weten in Israël iets omtrent deze kwestie, wat in feite een nationale schande is, en nog veel minder mensen over de hele wereld zijn zich ervan bewust dat de Joden etnische gezuiverd werden uit wat tegenwoordig de Arabische wereld wordt genoemd, [Joden] die daar reeds woonden, zelfs nog voor de Arabieren arriveerden,” zei Ohayon.

En hij besloot met: “Ik hoop dat met de terugkeer van deze kwestie op de nationale agenda, dat er eventueel herstelvergoedingen volgen voor de honderdduizenden Joden en hun afstammelingen die werden verdreven uit hun huizen en gemeenschappen.”

The Forgotten Refugees - Full Documentary MovieCopyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.