19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Aanval synagogen in Parijs: 'Dit had een Kristallnacht kunnen worden'
Publicatiedatum: maandag 14 juli 2014 Auteur: Redactie | 1.139 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Frankrijk, rellen, Synagoge, Operation Protective Edge »
Gisteravond liepen enkele duizenden pro-Palestijnse relschoppers door de straten van de Franse hoofdstad en raakten slaags met de Franse politie. De relschoppers wilden hun steun aan Gaza betuigen door te proberen 2 synagogen binnen te dringen.

De beveiliging en de politie slaagden erin om de relschoppers uit de synagogen te houden, waar op dat moment dienst was.

Serge Ben Chaim, een van de leiders van de Joodse gemeenschap in Parijs, vertelde dat deze gebeurtenis een keerpunt is. "Wat in het verleden bestond, mag niet voortgezet worden. We hadden een soort Kristallnacht kunnen hebben," verwijzen daar de beruchte 'Nacht van het gebroken glas' in 1938 toen de nazi's in 1 nacht 500 Joden vermoordden, Joodse huizen en synagogen [1000-2000] plat brandden en Joodse winkels [7500] in heel Duitsland en Oostenrijk vernietigden. Ook scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden en ondertussen werd de brandweer verboden om de branden te blussen.

Voorts kon Chaim melden dat de relschoppers bewapend waren, maar de Joodse jongeren - die vrijwillig de Joodse plekken bewaakten [sjomriem] - waren dat niet. . "Zij hadden hadden stenen, glas, bijlen, messen ... ze waren gewapend en ik zorgde ervoor dat niemand de synagoge zou verlaten om zo het leven van onze mensen te beschermen."

Op de Place de la Bastille liep het pas goed uit de hand. Doordat een klein aantal relschoppers voorwerpen naar de politie gooiden, heeft de politie het geweld beantwoord met traangas.

Het antisemitisme, die in Frankrijk als torenhoog is, neem door het recente geweld uit Gaza flink toe. Dit komt doordat onder de islamitische allochtone bevolking, die voornamelijk uit Noord-Afrika komen - anti-joodse gevoelens op na houden. Deze groep is groeiend, waardoor aanvallen op Joden en Joodse doelen geen verrassing meer is.

Premier Valls noemt de incidenten ontoelaatbaar en waarschuwde dat het Israëlisch-Palestijnse conflict op Franse bodem niet mag worden voortgezet.

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.