22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Momenteel zware confrontatie; IDF-ers komen om
Publicatiedatum: zondag 20 juli 2014 Auteur: Brabosh | 1.114 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Wapensmokkel, Raketaanvallen, PLO, Staakt-het-vuren, IDF: meest humane leger, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »

Zondag, 20 juli ’14, aan het begin van de 13de dag van OPE (Operation Protective Edge), Israël’s contra-terreuroperatie in Gaza en de 3de dag nadat het IDF een grondoffensief begon, lijkt de strijd tussen Hamas en het IDF steeds bitsiger te worden.

Steeds minder raketten
Volgens de laatste cijfers van het IDF werden er door Hamas en het dozijn gelieerde terreurgroepen in Gaza die onder het algemeen commando van Hamas opereren, gisteren 94 raketten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

Daarvan werden er 36 onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem. De dag voordien werden 105 afgevuurd en daarvoor 135. Een rocket-free4dalende lijn lijkt hiermee ingezet.

 Op deze website kan u zelf volgen hoe lang het geleden is dat Hamas een raket afvuurde naar Israël. Zoals u kan zien waren er om 5u15 al twee uren lang geen raketten meer.

Het IDF zegt dat er tot nog toe ca. 3.000 opgeslagen raketten werden vernietigd. Hamas heeft er tot nu ongeveer 1.500 afgevuurd naar Israël.

Het wapenarsenaal van Hamas en Co werd voor het begin van de vijandelijkheden geschat op ca. 10.000 raketten zodat er mag vanuit gegaan worden dat op dit ogenblik Hamas reeds de helft van zijn arsenaal heeft verschoten of verspeeld.

Slachtoffers
Gisteren, op het avondjournaal van 19u00 op VRT/Canvas, de Vlaamse openbare omroep, klonk het dat er “tot nog toe ‘slechts’ drie Israëliërs werden gedood“. Onzin natuurlijk. De info van de VRT bewijst enkel dat ze net zo partijdig en per definitie onbetrouwbaar is als de Nederlandse NOS.

Op dat ogenblik stond helaas de dodentol aan Israëlische zijde reeds op zeven mensen (thans negen!): 3 soldaten en 4 burgers. Over het aantal gewonden zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar, maar beloopt ongetwifeld in de honderden.

Israël’s minister van Financiën, Yair Lapid, zei gisteren dat Israël zich moet voorbereiden op nog meer overlijdens, zoals de twee soldaten die gisteren werden doodgeschoten door een Hamas commando:

slachtoffers04b“Al diegenen die twijfelden [vóór het grondoffensief van start ging] moeten zich voorbereiden op sterfgevallen zoals er wellicht nog meer zitten aan te komen. We moeten ons daar goed van bewust zijn.”

Omtrent de ontmanteling van de terroristentunnels, waarvan er velen erg diep in Israël reiken, zei hij: “Wij spreken hier over een aan de gang zijnde operatie; er zijn geen toveroplossingen.”

Aan Palestijnse zijde is er enkel Hamas als de enige informatiebron die alles controleert, manipuleert en censureert. Leugen en bedrog is daar de standaard. Op dit ogenblik (9u30 locale tijd) zouden er ‘volgens Palestijnse bronnen‘ ca. 370 Palestijnen zijn omgekomen en 2.600 gewonden.

Volgen Israël ruim tweederde terroristen en terroristenleiders; volgens Hamas allemaal burgers, vooral bejaarden, vrouwen en kinderen en geen militanten noch terroristen worden bij naam genoemd of als dusdanig aangeduid. Nou ja… de propagandamachine Pallywood draait zichtbaar op volle toeren. Laat ons hopen dat de westerse pers hiermee rekening houdt…

Acher: afgelopen zaterdag blijken nog eens twee IDF-soldaten te zijn gesneuveld. Het droevige nieuws van hun overlijden werd pas deze zondagochtend door het IDF-commando vrij gegeven voor publicatie. Dat brengt het dodental onder de soldaten op 5, naast de 4 burgerdoden.

Op zaterdagavond dook er opeens een schutter van Hamas uit een tunnel in het zuiden van de Gazastrook en opende het vuur op IDF-soldaten. Hierbij werd de 20-jarige sergeant Benya Rovel (r.) afkomstig uit Holon, dodelijk gewond en een andere soldaat eveneens gewond. Twee soldaten beantwoordden het vuur en doodden de schutter.

Eerder op zaterdag, werd de 21-jarige tweede-luitenant Bar Rahav (l.) uit Ramat Yishai, gedood door een anti-tankraket.

Eerder op zaterdag werden twee soldaten doodgeschoten toen infiltranten van Hamas plots opdoken uit een tunnel en de patrouille onder vuur namen.

Slachtoffers waren de 20 -jarige Adar Barsano (l.) uit Nahariya en 45-jarige reserve-majoor Amotz Greenberg (r.) uit Hod Hasharon.

Eergisteren, 18 juli ’14, sneuvelde de eerste IDF-soldaat. De 20-jarige sergeant Eitan Barak uit Herzliya, werd naar verluidt dodelijk getroffen door een granaatscherf van een Israëlische tank; en werd aldus gedood door friendly fire (eigen geschut).

In het totaal werden 21 Israëlische soldaten, die gewond werden tijdens de gevechten in Gaza, voor verzorging opgenomen in Israëlische hospitalen, bericht de Israëlische Radio. Twee van de soldaten hebben ernstige verwondingen opgelopen,  12 zijn redelijk gewond en de overigen werden slechts licht gewond.

Tien van de soldaten werden opgenomen in het Soroka Hospitaal van Beersjeba, acht soldaten in het Barzilai Hospitaal van Ashkelon en de drie overigen in het Sheba Hospitaal nabij Tel Aviv.

[Red. Jodendom-online: de gewonden onder de IDF-ers is inmiddels opgelopen naar een 30-tal]

Staakt-het-vuren bestand?
Niet meteen voor morgen. Zoals bekend heeft Hamas bij herhaling het Egyptisch voorstel tot een bestand verworpen, zoals dat nochtans werd goedgekeurd door de Arabische Liga (22 Arabische landen in het M-O), door Israël, de Europese Unie (28 lidstaten) èn de Verenigde Staten.

Israël’s minister Tzipi Livni, zowat de meest gematigde duif in het kabinet van premier Netnjahoe ‘s ‘inner circle’, zei dat alle opties op tafel liggen, met inbegrip van het vernietigen van Hamas, maar dat het doel van Israël niét is om Hamas te vernietigen er wel aan toevoegend: “Ik neem niks weg van de tafel. Ik ga hen [Hamas] niet vertellen waar de grenzen [van operatie OPE] liggen. Naast andere zaken, ligt de bal volledig in hun kamp.”

Hamasleider Khaled Meshaal, chef van het politburo en al jaren in ballingschap in het buitenland, is momenteel in Koeweit om steun te zoeken voor het voorstel van Hamas, nadat hij eerder faalde in Qatar. Tot zover vindt Hamas enkel [verbale] steun in Iran, waar het ook het belangrijkste deel van zijn wapens haalt.

Alhoewel, Koeweit? Koeweit heeft geen te beste herinnering aan de Palestijnen. Tot begin jaren 1990 leefden honderdduizenden Palestijnen als [onderbetaalde en uitgebuitte] gastarbeiders in Koeweit. Tijdens de Eerste Golfoorlog gingen de Palestijnen in de fout door openlijk de invasie van Koeweit door Irak olv. Sadam Hoessein te steunen.

Nadat Irak later door hun Amerikaanse bondgenoten uit het piepkleine oliestaatje werd verdreven, kregen de Palestijnen de rekening gepresenteerd: in 1991 verdreef Koeweit ca. 300.000 Palestijnen en schopte de PLO uit Koeweit. Dit historsch feit haalde niet eens de internationale pers. Tenslotte had Israël hier niks mee te maken en dan heeft het in het Westen totaal geen nieuwswaarde.

PLO-voorzitter Mahmoud Abbas zal zich daar vele jaren later voor excuseren en zei in 2004 het volgende over die verdrijving van de Palestijnen: “We apologise to Kuwait and the Kuwaiti people for what we did,” maar het mocht niet baten en tot op vandaag blijven de relaties op een erg laag pitje branden.

En verder

- het IDF gaat een veldhospitaal opzetten om gewonde Gazanen op te vangen: “The hospital, which will be protected from rockets, will include recovery rooms and birthing rooms.”

- de hel is uitgebarsten in Gaza…

- 51 gewonde Israëlische soldaten naar ziekenhuizen, ambulances rijden af en aan, er zouden veel zwaar gewonden zijn

- IDF voert zware artilleriebombardementen uit in het oostelijk gelegen district Sajaiya van Gaza Stad

- meer dan 130 terroristen gedood sinds vannacht

- Hamas hapt naar adem en vraagt twee uren “humanitair staakt-het-vuren”

- volgens Hamas heeft Israël dat geweigerd, dat klopt niet, Israël vergadert erover op dit ogenblik

- IDF vecht door, zeker 40 terroristen dood en 380 gewonden

- sinds begin OPE op 8 juli hebben Hamas en Co 1.780 raketten afgevuurd vanuit Gaza, zegt IDF; enkel raketten die afsuizen op bewoonde gebieden worden onderschept met 90% kans op slagen; de rest van de raketten (ongeveer 4 op 5) laat men gaan…

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.