16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Bush: 'Palestijnen hebben keuze eigen staat'
Publicatiedatum: woensdag 18 juli 2007 Auteur: Marl Pluijmen | 1.297 keer gelezen
Fatach, Verenigde Staten »
De Amerikaanse president George Bush gaat het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven inblazen. In een toespraak vanuit het Witte Huis heeft hij Fatah-president Mahmoud Abbas 190 miljoen dollar toegezegd. Ook belegt Bush een internationale vredestop deze herfst.

De toezeggingen en steun aan Abbas zijn een strategie om de Islamitische terreurorganisatie Hamas te isoleren. Verwijzend naar de machtsgreep van Hamas in Gaza vorige maand, sprak Bush van een ‘rechteloze en gewelddadige overname’, die volgens hem duidelijkheid heeft geschapen voor alle Palestijnen.

‘Het Palestijnse volk kan kiezen tussen een toekomst van terreur en dood, of een toekomst van democratie en hoop’, zei Bush. De Amerikaanse president stelde de Palestijnen voor de keuze: de visie van Abbas volgen en een eigen staat stichten, of de extremistische visie van Hamas kiezen, en zo de mogelijkheid tot onafhankelijkheid verspelen.

'Gematigde krachten'
Bush zei dat het Midden-Oostenkwartet, dat bestaat uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties, president Abbas gaat helpen en daarmee de ‘gematigde krachten’ in het Midden-Oosten. Van de 190 miljoen dollar die Bush toezegde, gaat een aanzienlijk deel naar de versterking van de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Op de top die staat gepland voor komende herfst, zullen delegaties uit Israël, de Palestijnse gebieden en een aantal Arabische buurlanden bijeenkomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zal de top voorzitten.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.