21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëliërs staan massaal achter het beleid van premier Netanjahoe in Gazacrisis
Publicatiedatum: vrijdag 15 augustus 2014 Auteur: Brabosh | 1.059 keer gelezen
Chamas, Gaza, Peilingen en Statistieken, Raketaanvallen, Binyamin Netanyahu, Tel Aviv, Oorlogsvoering, Operation Brother’s Keeper, Operation Protective Edge »
Tel Aviv, 14 augustus 2014. Tussen 10000 en 15000 Israëliërs betoogden gisteren op het Rabin Square om hun solidariteit uit te drukken met de Israëliërs in het zuiden van het land die het meest te verduren hebben onder de raketten van Hamas en al 14 jaar lang bestookt worden vanuit Gaza. “Maak het werk af in Gaza, eens en voor altijd! Finish the job in Gaza!” klonk het gisteravond.

Al meer dan twee maanden duurt de onrust in de Palestijnse gebieden die evolueerde naar Operation Brother’s Keeper na de ontvoering van de drie Joodse studenten Gilad, Eyal en Naftali op 12 juni jl. en op 8 juli escaleerde naar Operation Protective Edge. Tel Aviv, 14 augustus 2014. Tussen 10000 en 15000 Israëliërs betoogden gisteren op het Rabin Square om hun solidariteit uit te drukken met de Israëliërs in het zuiden van het land die het meest te verduren hebben onder de raketten van Hamas en al 14 jaar lang bestookt worden vanuit Gaza. “Maak het werk af in Gaza, eens en voor altijd! Finish the job in Gaza!” klonk het gisteravond.

Al meer dan twee maanden duurt de onrust in de Palestijnse gebieden die evolueerde naar Operation Brother’s Keeper na de ontvoering van de drie Joodse studenten Gilad, Eyal en Naftali op 12 juni jl. en op 8 juli escaleerde naar Operation Protective Edge.

fAansluitend bracht dit op 18 juli een grondoffensief op gang met tot nog toe 64 gedode soldaten en 4 burgers. Die operatie is nog steeds aan de gang en gaat vandaag zijn 39ste dag in. Een en ander leidde zelfs tot spanningen met de Verenigde Staten die eisen dat het geweld stopt en dat Israël zou inbinden.

Hoe de Israëliërs in het algemeen over de gang van zaken denken valt onder meer af te leiden uit een peiling die recent werd uitgevoerd door Knesset Channel en die een vooruitgang voorspellen van de huidige regerende coalitie geleid door premier Netanjahoe.

Indien er vandaag in Israël parlementsverkiezingen zouden plaatsvinden, zou het nationalistische en religieuze blok van de huidige regerende meerderheid van 61 zetels naar 70 zetels (op de 120) gaan.

Zo zou Likoed, de partij van Netanjahoe, van 19 naar 28 zetels gaan; de Joods Huispartij van Naftali Bennett klimt van 12 naar 19 zetels; Yisrael Beiteinu van boegbeeld Avigdor Lieberman zou achteruit boeren van 12 naar 9 zetels; de religieuze Shaspartij van 11 naar 7 en Verenigd Torah Judaïsme (UTJ) onveranderd op 7 zetels. Yesh Atid van Yair Lapid valt van 19 zetels terug op 11; Hatnua van Tzipi Livni valt terug van 6 naar 4 zetels; de uiterst linkse partij Meretz klimt van 6 naar 10 zetels en de Arbeidspartij blijft staan op de huidige 15 zetels. Kadima wordt volledig van de kaart geveegd.

Naftali BennettDe Israëliërs blijven met 30 procent Benjamin Netanjahoe beschouwen als diegene die het best geschikt is voor de job van premier, gevolgd door coming man Naftali Bennett met 16 procent en Yitzchak Herzog van de Arbeidspartij met 11%, terwijl minsters Avigdor Liberman en Tzipi Livni elk de steun van 6 procent van de Israëliërs genieten.

Op de vraag “Bent u tevreden over de wijze waarop premier Netanjahoe de onderhandelingen voert in Caïro?” antwoordden 52 procent de vraag met “neen” en slechts 33 procent zeiden “ja”.

In een peiling die een maand eerder werd gehouden sprak 53 procent van de ondervraagde Israëliërs zich uit tegen een staakt-het-vuren met Hamas, terwijl 35 procent zei dat ze het steunden. 12 procent wist het niet of antwoordde niet. Tezelfdertijd bleek een meerderheid van de ondervraagden erg pessimistisch of Operation Protective Edge wel een eind zou maken aan de beschietingen met raketten vanuit Gaza. 92% zei dat ze niet geloven dat Hamas zal ophouden met raketten af te vuren na het einde van de militaire operatie.

Jeremy Saltan, een campagneleider van de Joods Huispartij van Naftali Bennett, zei gisteren hierover: “Het is duidelijk dat de Israëliërs uit zijn op defensie en veiligheid. Naarmate Operation Protective Edge doorgaat, geeft Joods Huis en ware nationalistische stem aan de vele Israëliërs die een kordater antwoord wensen en Hamas van de macht willen verdrijven [in Gaza].”

tel-avivmaifTel Aviv, 14 augustus 2014. Tussen 10000 en 15000 Israëliërs betoogden gisteren op het Rabin Square om hun solidariteit uit te drukken met de Israëliërs in het zuiden die het meest te verduren hebben onder de raketten van Hamas.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.