19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Opmars Islamitische Staat is een bedreiging voor Israël en het Westen
Publicatiedatum: zondag 17 augustus 2014 Auteur: De Redactie | 1.362 keer gelezen
Chamas, Europese Unie, Syrië, Islamitische Jihad, Sharia, islamitische fascisme, ISIS [Islamitische Staat] »
Amsterdam, donderdag 14 augustus 2014. Islamistische flauwe grappenmakers poseren bij het standbeeld van Anne Frank en houden het in de concentratiekampen vermoordde Joodse meisje een zwarte Jihadvlag voor [bron].

De opmars van ISIS, nu omgedoopt tot IS (Islamitische Staat), heeft voor het eerst geleid tot Westerse interventie. De Amerikaanse luchtmacht bombardeert IS posities in Irak en de Royal British Air Force voert voedseldroppings uit in het gebied van de berg Sinjar waar tussen de 10.000 en 30.000 Yezidi’s in de val zitten nadat eenheden van de Islamitische Staat hun woonplaats Sinjar veroverden.

Ook zijn er berichten dat de Verenigde Staten nu wapens leveren aan de Koerden in Irak. De Koerden beweren echter dat men geen enkele wapenleverantie heeft ontvangen tot nu toe. De acties van de Amerikanen en de Britten zullen echter de opmars van IS niet kunnen stoppen.

De Peshmerga eenheden van de Koerden leden vorige week een niet verwachte nederlaag tegen IS. Dat resulteerde in de val van Sinjar en Zummar in het autonome Koerdische gebied. De Koerden zeggen dat wapenleveranties voldoende zijn om verdere nederlagen tegen IS te voorkomen.

Syrië en Libanon
Wanneer men echter kijkt naar de recente successen van IS in Syrië en Libanon, lijkt dat echter niet zeker. In Syrië heeft IS belangrijke vorderingen gemaakt sinds de val van Mosul in Irak. De Islamitische Staat controleert nu ongeveer een derde van het grondgebied van Syrië en heeft andere oppositiegroepen nederlaag op nederlaag toegebracht. Daarbij wordt geen middel geschuwd. Reuters meldde op maandag 11 augustus dat bij de strijd in oost Syrië opnieuw gruweldaden, zoals kruisigingen, werden gepleegd door IS.

Deze gruweldaden zijn duidelijk bedoeld om de opponenten van IS zodanig te intimideren dat hen de lust om te vechten ontgaat. Zoals gebleken is in Irak bij de val Mosul op 10 juni jl. en vorige week in Koerdistan, heeft deze aanpak succes.

In Libanon nam ISIS samen met het Al Nusra front vorige week de stad Arsal in de Bekaa vallei in. Daarop volgden hevige gevechten met het Libanese leger dat steun kreeg van Hizbollah. Uiteindelijk werd er een staakt het vuren afgesloten na bemiddeling van een lokale raad van Islamitische geestelijken en ging ISIS akkoord met terugtrekking uit de stad.

De actie liet echter zien dat IS ambities heeft in Libanon. Verder is het duidelijk dat Hizbollah en het Assad regime logen toen men beweerde dat het gehele grensgebied tussen Syrië en Libanon onder hun controle is. De dreiging voor Libanon wordt vergroot omdat IS kan rekenen op de steun van een groot deel van de miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon.

Waarschuwing CIA
De successen van het leger van de Islamitische staat in Syrië en Irak hebben nog een ander zorgwekkend effect. The Washington Post berichtte dat Amerikaanse officials hebben gemeld dat nu delen van andere Islamitische terreurgroepen zich bij IS voegen. Het gaat daarbij voornamelijk om Al Qaida leden in Jemen en in Afrikaanse landen zoals Mali. Ook zijn er honderden Europese Islamisten die meevechten met ISIS.

De bewering dat IS slechts bestaat uit tussen de 10.000 en 12.000 strijders blijkt dan ook onjuist. Deense diplomaten in Syrië hebben ons gemeld dat IS veel meer leden heeft, het zou gaan om meer dan 100.000 goed getrainde strijders. De zelfde diplomaten, die anoniem wensten te blijven, rapporteerden dat de CIA de Amerikaanse regering regelmatig heeft gewaarschuwd dat de opkomst van IS de grootste dreiging voor de VS en het Westen vormt sinds de val van de Sovjet Unie en Nazi Duitsland.

President Obama heeft echter om politieke redenen de waarschuwingen van de CIA genegeerd, aldus de Deense diplomaten. Hij wil geen nieuwe Amerikaanse betrokkenheid bij een groot conflict in het Midden-Oosten.

Obama’s verklaring dat de snelle opmars van IS in Syrië en Irak te wijten is aan fouten van de Amerikaanse inlichtingendienst is dus bezijden de waarheid. Zijn opmerkingen werden dan ook bekritiseerd. Onder zijn criticasters was senator Hilary Clinton, die de opmars van IS juist verweet aan fouten in de politiek van de Obama regering.

Die politiek verklaart ook de beperktheid van de Amerikaanse interventie nu. Deze interventie is niet gericht op het tot staan brengen van de IS opmars maar op het voorkomen van genocide in het autonome Koerdische deel van Irak en het beschermen van Amerikaans personeel in Irak.

Religieuze zuiveringen
De interventie lijkt vooralsnog weinig indruk te maken op IS en zal hooguit de levens van de Yezidi’s op de berg Sinjar kunnen redden. IS gaat onverminderd door met religieuze zuiveringen en het plegen van extreme wreedheden.

De Yezidi’s werden na de val van Sinjar vrijwel direct bedreigd door IS. Men moest zich bekeren tot Islam of zou anders sterven. Kort daarop begonnen de wreedheden zoals het verkrachten van vrouwen en het onthoofden van kinderen. Tot nu toe zijn circa 500 Yezidi’s vermoord of gestorven door gebrek aan water en voedsel. Sommigen van hen zouden levend zijn begraven door ISIS.

Eerder werden in Tikrit 1700 Sjiieten door IS opgepakt en op vrachtwagens geladen. Zij werden buiten de stad gedwongen om hun eigen graven te delven en werden vervolgens geëxecuteerd. De beelden van deze gruweldaad werden door IS gepubliceerd op het internet.

Andere minderheden zoals de Shabak en de Chaldeeën worden door IS op de zelfde wijze behandeld.

Sadistische wreedheden
De meest grove wreedheden reserveert IS echter voor de christenen in Irak. Na de val van Mosul op 10 juni jl. vluchtte het grootste deel van de christelijke bevolking naar het christelijke dorp Qaraqosh. Qaraqosh werd echter ook door IS veroverd. De bevolking kreeg opdracht te vertrekken voor 19 juli, hun huizen werden voorzien van de letter N (Nasare = Christen in het Arabisch) en hun bezittingen werden geconfisqueerd.

De sadistische wreedheden die IS daarna pleegde in Qaraqosh zijn ongeëvenaard in de moderne geschiedenis. Christelijke vrouwen werden verkocht als sex slaven of in het openbaar verkracht, anderen werden onthoofd of de keel doorgesneden. Zelfs kinderen werden door IS onthoofd. Er zijn bewijzen dat IS moslim kinderen traint in het vermoorden van ‘ongelovigen’.

IS voerde ook tientallen kruisigingen uit op christenen. Sommige Christelijke media publiceerden schokkende foto’s van deze sadistische wreedheden.

De christelijke gemeenschap in Irak dreigt nu het zelfde lot te ondergaan als de Joodse gemeenschap in het land. Van de 150.000 Joden die tot de jaren veertig van de vorige eeuw in Irak woonden zijn er nu nog slechts tien over.

Europeanen in IS
Zoals gezegd groeit de aanhang van de Islamitische Staat niet alleen in het Midden-Oosten en Afrika maar ook in Europa en de VS. De Deense diplomaten die wij interviewden rapporteerden dat circa honderd Denen zich hebben aangesloten bij het leger van de Islamitische Staat. In Frankrijk werden 900 nieuwe leden van IS gerekruteerd.

Deze Islamisten geloven dat de successen van de Islamitische Staat het begin zijn van de heroprichting van een Islamitisch imperium (Kalifaat) dat uiteindelijk de hele wereld zal regeren. De leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, die zich nu laat aanduiden als Kalief Ibrahim, verklaarde na de eerste Amerikaanse aanvallen dat IS niet zal rusten totdat haar vlag op het Witte Huis wappert. Kort daarna publiceerde IS een video met de zelfde boodschap.

Deze aankondiging zou kunnen worden afgedaan als retoriek. IS heeft echter bewezen dat men niet alleen heilig gelooft in de eigen doelen, maar dat men die doelen ook weet te bereiken. De organisatie heeft in korte tijd een groot vermogen (schatting 2,5 miljard dollar)opgebouwd en beschikt sinds de val van Mosul en andere Iraakse steden over de meest moderne Amerikaanse wapens die werden buitgemaakt op het Ieger van Irak. Onder die wapens zijn tanks, raketten en helikopters. Ook beschikt IS over chemische wapens die de organisatie buit maakte op het leger van Assad in Syrië.

Jihad
De staat die ISIS nastreefde is in korte tijd werkelijkheid geworden en de volgende doelen zijn ook bekend. De kortstondige bezetting van Arsal in Libanon is in dat opzicht een teken aan de wand.

In een groot deel van het door IS beoogde Kalifaat heerst momenteel chaos en zijn de reguliere legers zwak. Bij gebrek aan doortastend Westers optreden tegen de Islamitische Staat valt dan ook te verwachten dat de opmars van IS zal doorgaan en daarmee de verdere radicalisering van het Midden-Oosten.

De invloed van deze radicalisering is ook zichtbaar in het conflict tussen de Palestijnen en Israel. De wijze waarop Hamas opereerde in de huidige oorlog tegen Israel is er een voorbeeld van.

Hamas gebruikte allerlei wapens en terreur tactieken die door Hizbollah en IS worden gebruikt en slaagde erin om de strijd tegen Israël als een Ribat (heilige oorlog voor Allah) te presenteren.

Zowel IS als Hamas heeft als uiteindelijk doel de vernietiging van Israël en het stichten van een nieuw wereldwijd Islamitisch imperium. De vraag is nu of het Westen tijdig zal inzien dat de Jihad van ISIS en Hamas een en dezelfde is en maatregelen zal treffen die de toekomst van Israël en de vrije wereld als geheel veilig zullen stellen.

isis-jeruzalem

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.