11 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rusland gaat Israƫlisch fruit invoeren om Europese boycot te compenseren
Publicatiedatum: maandag 18 augustus 2014 Auteur: Brabosh | 1.278 keer gelezen
Boycot, Europese Unie, Rusland »
Israëlisch fruit en groenten aangeboden op de markt in… Ramallah op de Westbank

Naar aanleiding van Operation Protective Edge in Gaza, achtte België op 29 juli jongstleden het moment rijp om, in navolging van Groot-Brittannië en Denemarken, werk te maken van de economische boycot van Israël, te beginnen bij bepaalde producten die worden geproduceerd in de betwiste gebieden op de Westbank.

Een volledige boycot van Israël volgt later wel, belooft Brussel. Daarmee werd België het 3de land van de Europese Unie dat de gekende nazi-slogan “Kauft nicht bei Juden” na 70 jaar opnieuw zal invoeren.

De krant De Morgen berichtte dat het in de eerste plaats gaat om landbouwproducten als dadels, avocado’s, granaatappelen en bloedappelsienen, maar ook kruiden en wijn afkomstig uit de Jordaanvallei.

Tevens worden ook geviseerd cosmetica-artikelen van het merk Ahava, dat mineralen uit de Dode Zee gebruikt en de producten van Sodastream om drinkwater te behandelen, .

Poetin: poets wederom poets
Echter, omwille van de crisis in Oekraïne en in de Krim, besloten onlangs de 28 landen van de Europese Unie om Rusland een economische boycot op te leggen.

De Russen hebben daar geen nacht van wakker gelegen en riepen de volgende ochtend reeds een totale boycot op van Europese groenten en fruit, rundvlees, varkensvlees en gevogelte, melk en kaas enz. Ook de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen delen in de klappen.

Die Russische boycot komt volgens VILT (Vlaams Infocentrum Land-en Tuinbouw) hard aan in België:

“Ons land voert jaarlijks naar Rusland voor zo’n 230 miljoen euro land- en tuinbouwproducten uit die op ons grondgebied geproduceerd zijn. Op kop staan peren (bijna 100 miljoen euro) want ongeveer de helft van de Belgische perenexport is voor Rusland bestemd.

Varkensvlees komt op de tweede plaats, met een rechtstreekse export naar Rusland van zo’n 30.000 ton. In waarde gaat het om bijna 50 miljoen euro. Appels zijn goed voor een rechtstreekse export naar Rusland van zo’n 43 miljoen euro. De voorbije jaren ging 15 à 20 procent van de Belgische appelexport naar Rusland. Voor tomaten is het belang (9% aandeel en 22 miljoen euro exportwaarde) van de Russische afzetmarkt evenmin te onderschatten.

Vervolgens komen zuivelproducten, voornamelijk melkpoeder en kaas, met een waarde van zo’n tien miljoen euro aan rechtstreekse export naar Rusland. Paprika doet het eveneens goed op de Russische markt want de Russen nemen tien procent van de Belgische paprika’s af die voor het buitenland bestemd zijn.”

Ook Nederland wordt zwaar getroffen door de Russische boycot van voedsel, groenten en fruit. Vorig jaar werd door Nederland voor een waarde van 127 miljoen euro aan groenten en fruit uitgevoerd, bloemen en planten 154 miljoen euro en zuivelproducten 95 miljoen euro. In het totaal loopt Nederland jaarlijks 606,8 miljoen euro mis.

made-in-israelRusland importeert uit Israël
Uiteraard komt Rusland ook zelf in de problemen en om een hongerwinter uit te sluiten zijn de Russen naarstig op zoek naar andere handelspartners buiten de Europese Unie. Landen die in aanmerking komen zijn bv. Brazilië, Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Ook in Azië wordt gezocht en China staat klaar om van de Russische boycot te profiteren.

En last but not least: Israël! Haaretz bericht dat Rusland contact heeft opgenomen met Israël om landbouwproducten aan te kopen in de Joodse staat.

Israël zal zijn export in fruit, in het bijzonder appelen peren en pruimen, de komende maanden enorm zien toenemen. Ook Israëlische mango’s, paprika’s dadels en vijgen worden erg gegeerd in Rusland.

Rusland geeft er niet om waar vandaan de Israëlische producten komen. Hier geen onnozel selectief gedoe met etiketten van Israëlisch producten. Alles uit Israël is welkom, met of zonder etiket, zowel uit Gaza, de Westbank en uit de Israëlische nederzettingen gemeenten en steden op de Westelijke Jordaanoever.

poetin-bibiPoetin in Jeruzalem, 25 juni 2012. De Russische president Vladimir Poetin op bezoek in de residentie van premier Benjamin Netanjahoe (foto: Marc Israel Sellem/POOL/FLASH90)

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.