19 Sjewat 5782 | 20 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëlische kinderen worden genegeerd door hoofd bureau Gebied Gaza van UNICEF
Publicatiedatum: zondag 24 augustus 2014 Auteur: Redactie | 1.200 keer gelezen
Chamas, IDF, Redactie, Burgerschild, UNRWA, IDF: meest humane leger, Kinderslachtoffers , Hulpgoederen en financiële steun, Operation Protective Edge »
Israëlische kinderen in de schuilkelder

Een paar dagen geleden heeft Pernille Ironside, hoofd van het bureau Gebied Gaza van UNICEF, bij de VN in New York een persconferentie gehouden.

In tegenstelling tot de UNRWA - die uitsluitend belast is met het ondersteunen van Palestijnse 'vluchtelingen' - is UNICEF de Internationale Noodfonds van de VN dat specifiek in leven is geroepen voor kinderen. UNICEF is belast met het bijstaan van alle kinderen over de hele wereld.

Op de vraag hoe zij en de hele Gaza personeel van de VN neutraal blijven wanneer zij de kinderen in Gaza en de civiele ontberingen waarnemen, verklaarde Ironside: "Er zijn pogingen gedaan om de VN in het conflict in Gaza te instrumentaliseren... Israël heeft getracht bij militaire operaties tegen de Palestijnse burgerbevolking, de beoogde wijken eerst te ontruimen. De VN heeft geweigerd in deze actie onderdeel van te zijn."

Hiermee geeft ze dus grif toe dat Israël eerst bij de VN hulp heeft gezocht bij het ontruimen van de militaire doelen om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Ook vertelde ze over de sms-berichten, telefoontjes en folders die de IDF altijd tijdens operaties onder de burgerbevolking van Gaza verspreiden. Ze gaat verder met het opnoemen van een aantal schokkende feiten.

De waarschuwingen van Israël dat binnen enkele uren militaire doelen geëlimineerd zouden worden, worden door de meeste Gazanen altijd genegeerd. Ook onder druk van Chamas, die mensen gewoonweg niet uit Gaza laten vluchten omdat ze nodig zijn als burgerschilden tegen Israël.

Ironside meent dat over het algemeen de verantwoordelijkheid van het aantal burgerdoden in Gaza bij de VN ligt. Nogmaals om het feit dat de VN Israël nooit ondersteunen met het ontruimen van militaire doelen.

Verder vertelde Ironside dat de schuld voor de moeilijke omstandigheden in Gaza volledig bij Israël gelegd wordt, terwijl Egypte de grens met Gaza gesloten heeft. Ook vertelde ze over de continue het verbreken van het staakt-het-vuren vanuit de kant van Chamas en het continueren van zijn aanvallen op Israël middels de tunnels. Ze zei dat de "gewapende groepen Israël bevechten" de verantwoordelijkheid hebben om geen kinderen daarin te betrekken.

Echter het bovenstaande die zij vermeldde heeft geen betrekking tot de huidige conflict, zoals deze in te zien in de rapportage van de IDF. Ondanks het conflict, heeft Israël tienduizenden humanitaire hulpgoederen naar Gaza gestuurd, terwijl Chamas deze hulp zonder blikken en blozen beschiet.

Zoals verwacht, sprak Ironside alleen over de Palestijns-Arabische kinderen die zij specifiek 'de kinderen van Gaza' noemde. Ze haalde duizenden gewonden en honderden overleden kinderen uit Gaza aan als gevolg van het recent conflict, maar spreekt geen woord over de fysieke en psychologische trauma's waar Israëlische kinderen als meer dan 10 jaar dagelijks mee te kampen hebben. In sommige steden ten zuiden van Israël lijden meer dan 50% van de kinderen aan Post-Traumatische Stress Stoornis.

De focus van Ironside was vooral gericht op de meer dan 200 scholen in Gaza die structureel zijn beschadigd, waarvan 25 niet meer bruikbaar of zelfs verwoest zijn. Dit met het oog op het nieuwe schooljaar in Gaza dat vandaag zal aanvangen.

Ook verzuimde Ironside te vermelden dat sinds het begin van de recente staakt-het-vuren tussen IDF en Chamas, Israël inmiddels weer met 570 raketten werd bestookt vanuit de zogenaamde 'educatieve voorzieningen' [lees 'scholen']. Vandaag alleen al is Israel met 100 raketten bestoken en op dit moment gaat het gewoon door. Scholen en kleuterscholen in het zuiden van Israël worden continu onderworpen aan raketaanvallen en zijn een gericht doel voor Chamas, zoals afgelopen vrijdag.

Op de vraag waarom er over een relatief hoog aantal dodelijke kinderslachtoffers in Gaza gesproken wordt, meende ze dat de demografische samenstelling en het het feit dat Gaza dicht bevolkt is, de grootste problemen vormen. Verder legde ze uit dat het ook een kwestie is hoe je categorieën definieert. Van de 1,8 miljoen inwoners van Gaza, is 1 miljoen [55%] onder de 18 jaar. Indien de categorie 'jeugd' wordt gedefinieerd als – Ironside citerend – "mensen onder de 30 jaar, zou dit de enorme percentage verklaren." Helaas vergat ze erbij te vermelden dat merendeel van de doden onder deze 'jeugd', terroristen zijn.

Op de vraag hoeveel scholen van de VN zouden zijn misbruikt als wapenopslagplaats, ging ze af op de media die "aangeven dat er sprake zijn van 3, ik geloof 3 VN scholen waar raketten werden gevonden door middel van een monitoringsysteem. Deze scholen waren opdat moment niet in gebruik, maar op de vraag of er wapens in scholen opgeslagen mogen worden, dan is dat duidelijk een nee."

Ironside haalde statistieken aan over het huidige conflict die zou vertellen dat 59% van de Gazanen werkloos zijn en 80% van de inwoners afhankelijk zijn van hulp. Israël heeft herhaaldelijk opgemerkt dat een aantal jaren na de Zesdaagse oorlog een spoorlijn werd gelegd tussen Gaza en Tel Aviv waardoor meer dan 70.000 werknemers dagelijks naar hun werk in Israël konden gaan. Niet te spreken over de standjes langs de berm van de weg waar Palestijnen hun rotan meubeltjes konden verkopen. Gaza stond door heel Israël bekend om haar rotan. Dit alles kwam tot een einde toen de inwoners van Gaza ervoor kozen om terroristische organisaties te ondersteunen. Immers, Chamas is democratisch gekozen door de Gazanen.

Tot slot beweerde Ironside dat zij vastbesloten is om een “niet-aflatende inzet te tonen om zo onpartijdig en neutraal mogelijk te blijven" en dat VN personeel hier "iedere dag zichzelf hier ook aan herinneren.”

Sommigen zullen en kunnen dit betwisten.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.