3 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Weer een gevechtspauze – voor hoe lang deze keer?
Publicatiedatum: dinsdag 26 augustus 2014 Auteur: Ryan Jones | 1.058 keer gelezen
Chamas, Gaza, Palestijnse Autoriteit [PA], Verenigde Naties, Binyamin Netanyahu, Staakt-het-vuren, Israëlische blokkade, Egypte, Naftali Bennett, Operation Protective Edge »
Onverwacht, ook voor de ministers van het veiligheidskabinet, is premier Benjamin Netanyahu akkoord gegaan met een door Egypte bemiddelde gevechtspauze, die dinsdagavond 7 uur plaatselijke tijd inging.

Blijkbaar was Hamas hier zelf nog niet van op de hoogte, want de rakettenregen ging ook na dat tijdstip gewoon door. Kort voor het ingaan van de gevechtspauze was in de regio Eshkol bij een beschieting met raketten en mortieren een persoon gedood en werden er zes gewond.

Een functionaris van de Palestijnse Autoriteit sprak over 'een permanente wapenstilstand voor Gaza, een einde aan de blokkade en een garantie dat aan de eisen en behoeften van Gaza wordt voldaan'.

Hamas had verschillende eerdere Egyptische voorstellen voor een wapenstilstand verworpen, omdat ze de terreurgroep geen enkele toezegging bieden in ruil voor het stoppen van de raketaanvallen op Israël. Dat het laatste voorstel 'aanvaardbaar' is voor Hamas, is voor de meeste Israëli's reden genoeg om op hun hoede te zijn.

Een aantal ministers in Netanyahu's veiligheidskabinet, die het nieuws kort voor het ingaan van de gevechtspauze telefonisch te horen kregen, waren onaangenaam verrast. Minister Naftali Bennett (Economische Zaken) was tegen de beslissing; hij meent dat Israël niet moet onderhandelen met een terreurorganisatie en er een akkoord mee moet sluiten. Ook minister Tzipi Livni (Justitie) zag weinig in weer een gevechtspauze, ze streeft naar een overeenkomst met degenen die een tweestatenoplossing willen.

Volgens berichten in de media willen de Verenigde Naties een resolutie uitwerken, die een einde moet maken aan de gevechten. Diplomaten uit de Verenigde Staten hebben in samenwerking met Europese en Jordaanse functionarissen een ontwerp voor een vernieuwde wapenstilstand voorbereid, die ze aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zullen voorleggen.

Volgens de diplomaten zouden Israël en Egypte zijn geïnformeerd over het nieuwe ontwerp en elk een kopie van de plannen hebben gekregen. Hoewel functionarissen geen commentaar wilden geven op het Amerikaanse voorstel, zal het elementen bevatten van een eerder Europees voorstel dat de ontwapening van Hamas eist, en een Jordaans voorstel dat meer in de lijn van Hamas' eisen ligt.

De gewapende vleugel van Hamas heeft gewaarschuwd, dat hij een wapenstilstandsovereenkomst, die de ontwapening van milities in de Gazastrook omvat, niet zal accepteren.

Eerder tijdens de Gaza-oorlog irriteerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de meeste Israëli's enorm, toen hij Turkije en Qatar, bondgenoten van Hamas, raadpleegde bij het opstellen van een wapenstilstandsovereenkomst voor Gaza.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.