12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Van onteigening blijkt geen sprake
Publicatiedatum: vrijdag 05 september 2014 Auteur: De Redactie | 899 keer gelezen
Yesha - Westbank, 'Nederzettingen', Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

Een geruststelling voor de EU en het kabinet: Israël heeft recentelijk geen grond onteigend. Blauw is joodse bewoning en bruin is Arabische bewoning. De stippellijn geeft de loop van het veiligheidshek aan.

Afgelopen dinsdag veroordeelde het kabinet die niet-bestaande onteigening: “De EU, waaronder Nederland, veroordeelt de onteigening en roept op tot het terugdraaien van het besluit”.

Wat is er wel aan de hand? De eigendomsrechten van het betreffende, onontwikkelde gebied van circa 4 vierkante kilometer zijn door Israël onderzocht. De conclusie is dat er geen particuliere eigenaar geregistreerd staat en dat het derhalve staatsgrond betreft.
Tegen de vaststelling dat dit staatsgrond betreft, kan door particulieren die menen dat het toch hun eigendom is uiteraard in beroep gegaan worden.

De veroordeling van onteigening door de EU en Nederland raakt derhalve kant noch wal.

Enige achtergrondinformatie over het gebied Gush Etzion waarin deze vier kilometer grond gelegen is:

  1. Het maakt deel uit van de 4% grond van de Westbank waar vrijwel alleen Joden wonen. Daarom gaat iedereen ervan uit dat dit bij een definitief vredesverdrag bij Israël wordt gevoegd, mogelijk in ruil voor grond elders. Dit is toegezegd door de Verenigde Staten voor de Israëlische terugtrekking uit Gaza en wordt zelfs door de Palestijnen aanvaard, zoals bleek uit Wikileaks.
  2. Door Joden werd in dit gebied in de jaren twintig van de vorige eeuw land gekocht en werden vier Joodse dorpen gesticht. De dorpen werden tijdens de Arabische aanval op Israël in 1948 veroverd door de Arabische legers. De inwoners van een van de dorpen, Kfar Etzion, hadden zich overgegeven, desondanks werden alle mannelijke inwoners (127 mensen) door de Arabieren afgeslacht. De dorpen werden verwoest en de overgebleven inwoners verdreven.
    Israël heroverde het gebied in 1967, nadat het door Jordanië was aangevallen.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.