21 Tisjri 5782 | 26 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Populariteit van Islamitische Staat neemt toe in Israël; veel aanhang uit NL en FR
Publicatiedatum: zondag 14 september 2014 Auteur: de Redactie, Brabosh en Devorah | 1.217 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Frankrijk, Duitsland, Binyamin Netanyahu, islamitische fascisme, ISIS [Islamitische Staat] »
Terwijl de Islamitische Staat (voorheen ISIS) langzaam Israël nadert bij zijn veroveringstocht van Irak en Syrië, is de echte bedreiging dat deze extremistische beweging een groot aantal volgelingen in het Heilige Land zal krijgen, lang voordat zijn huidige strijders de grenzen van het Joodse Staat bereiken. Volgens de Mossad en Shin Bet hebben meer dan 10 Israëlische Arabieren zich aangesloten bij Islamitische Staat. Ook de vlag van IS wordt regelmatig opgemerkt op verschillende plaatsen in Israël zoals bijvoorbeeld hier op de Tempelberg in Jeruzalem.

Een recent regeringsrapport stelde, dat tientallen Israëlische Arabieren en Palestijnen het land al hebben verlaten om zich bij de Islamitische Staat aan te sluiten. En nu zijn er tekenen dat de lokale moslims eraan mee gaan doen.

'ISIS is op de juiste weg', predikte vorige week een imam in een moskee in het noorden van Israël. In een andere moskee in de omgeving verklaarde een gemeentelid openlijk: 'De Islamitische Staat is de enige die een islamitische staat tot stand kan brengen, en het is goed dat ze mensen straffen. Ik hoop dat ze Israël bereiken.'

De Israëlische nieuwssite Ynet meldde, dat in deze beide gevallen, en vele soortgelijke, de steunbetuigingen voor ISIS snel werden gevolgd door verbale en zelfs fysieke confrontaties tussen lokale moslims, zowel voor als tegen de Islamitische Staat. Veel Israëlische moslims zien ISIS als een bedreiging, maar de zorg bestaat dat zij snel en en in stilte naar de achtergrond zullen verdwijnen als de financiers van de terroristische beweging steeds meer van zich laten horen. 'Als het beeld duidelijk wordt, zal iedereen begrijpen dat de Islamitische Staat de enige oplossing is voor iedereen. Joden behoren ook de Staat te steunen en zich te bekeren tot de islam', vertelde een andere imam aan Ynet.

In Nazareth werd een groot bord met het ISIS-symbool en een bedreiging tegen 'ongelovigen die de Islam niet accepteren' afgebroken door de politie, maar teruggeplaatst met weinig of geen publieke verontwaardiging.
Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn islamitische gelovigen gefotografeerd die met ISIS vlaggen rondwandelen over het heilige terrein.

'Wanneer er op de achtergrond enige sympathie bestaat, zijn er meestal enkelingen die de stap zetten naar verdere actie', waarschuwde de voormalige Mossad-chef Efraim Halevy deze week in een interview met de Legerradio. Halevy wees er op, dat iets soortgelijks 'in West-Europa was gebeurd en misschien hier al aan het gebeuren is'.

Het lijkt erop evaluatie van Halevy juist was. Slechts enkele dagen na zijn interview gebeurde het, dat een in Jeruzalem gevestigde jihadistische beweging, die eerder trouw beloofde aan ISIS, dreigde aanvallen op Twitter uit te voeren, indien dit sociale media netwerk accounts van de supporters en officials van de Islamitische Staat bleef sluiten.

Al Musra Al Maqdisia (de Aanhangers van Jeruzalem) postte een bericht met de tekst: 'De tijd is aangebroken om te reageren op het management van Twitter door hun werknemers rechtstreeks aan te vallen en hen fysiek te vermoorden!! Degenen die dit zullen uitvoeren zijn de slapende cellen van de dood'. De Palestijnse Autoriteit onderstreepte deze week, dat de Arabische inwoners 'gematigd' zijn en de Islamitische Staat niet steunen, daarbij het toenemende bewijs van het tegendeel negerend. Palestijnse functionarissen zeiden in een bericht in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde krant Al-Quds al-Arabia, dat de Islamitische Staat had geprobeerd door te dringen in de Palestijnse samenleving, maar dat dit niet was gelukt. Naast deze signalen, dat de beweringen van de PA onjuist zijn, stellen veel Israëli's dat Hamas (dat veel standpunten en doelen deelt met ISIS), verre van 'gematigd' is, maar toch brede steun geniet van de Palestijnse bevolking.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Obama volledige steun beloofd in de strijd tegen de terreurorganisatie ISIS. Tijdens een conferentie in het Instituut voor de Bestrijding van Terrorisme van het Interdisciplinaire Centrum in Herzlia onderstreepte hij: 'Israël steunt de oproep van Obama voor een gezamenlijke actie tegen ISIS'.

Britse hulpverlener David HainesIsrael steeds meer betrokken in de strijd tegen IS.
Ondertussen heeft IS gisteren zich andermaal op een gruwelijke wijze in de kijker gewerkt door op YouTube een video te plaatsen waarin de Britse hulpverlener David Haines wordt onthoofd. Dit zou een vergelding zijn voor het feit dat Groot-Brittannië zich heeft aangesloten bij de coalitie van de Verenigde Staten e.a. landen om de opgang van Islamitische Staat in het Midden-Oosten terug te dringen.

De 44-jarige Haines werd in maart 2013 ontvoerd door IS-militanten terwijl hij werkte voor de vluchtelingen in het noorden van Syrië. Een zichtbaar geschokte premier David Cameron reageerde op zondag naar aanleiding van de moord op de Britse gegijzelde door milities van IS:

“Dit is een weerzinwekkende en afschuwelijke moord op een onschuldige hulpverlener. Het is een daad van puur kwaad. Wij zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze moordenaars op te jagen en ervoor te zorgen dat zij voor de rechter worden gebracht, ongeacht hoe lang het ook mag duren.”

Dit was reeds de derde executie van die aard op een maand tijd. Op 19 augustus werd een video getoond met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley en op 2 september werd de onthoofding getoond van de Joodse journalist Steven Sotloff van dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit. Sotloff slaagde er tot het laatst in om zijn Joods-Israëlische identiteit geheim te houden voor de moordenaars van IS.

Israël en IS
Intussen lijkt Israël steeds meer betrokken te raken in de strijd tegen Islamitische Staat. Op dit ogenblik controleren Syrische rebellen, voornamelijk van het Al Nusra Front dat gelieerd is met Al Qaeda, bijna de hele Syrische grens met Israël, aldus berichtte Al-Arabiya op zaterdag. Rebellen hebben twee dorpen nabij Quneitra, Rawadi en Hamidiyah, na hevige gevechten tegen het Syrische leger van Assad ingenomen.

Behoudens de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hebben zich tevens een aantal Arabische staten bij de anti-IS coalitie aangesloten met ondermeer Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en een aantal Soennitische staten in de Perzische Golf zoals Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Wat premier Netanjahoe betreft is Islamitische Staat ideologisch en strategisch hetzelfde als Hamas, Hezbollah, al-Qaeda, Boko Haram, al-Shabab en andere radicale terreurgroepen, zei hij onlangs op een conferentie in Herzliya. “Deze groepen moet bevochten worden. Zij moeten worden teruggedrongen en uiteindelijk vernietigd. Dat is waarom Israël zijn volledig steunt geeft aan de oproep van president Barack Obama om gemeenschappelijk op te treden tegen IS/ISIS.”

De Israëlische spionagediensten hebben intussen de Verenigde Staten voorzien van geheime informatie en satellietbeelden van opstellingen van IS. Israëlische spionagesatellieten hebben naar verluidt een betere toegang tot het gebied waardoor de Verenigde staten “hun informatie kan vervolledigen en meer schade kan toebrengen [aan IS] in de veldslagen.”

Israël heeft inmiddels de Verenigde Staten er al wel voor gewaarschuwd dat van zodra Islamitische Staat Jordanië mocht aanvallen het niet zal aarzelen om militair in te grijpen tegen IS.

Polderjihadisten

42 foto's van de 136 profielen van Polderjihadisten

Ondertussen zijn de Nederlandse jihadisten doorgedrongen tot topleden van IS. Zij hebben een direct contact met de hoogste terreurleider ’Kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi. De Telegraaf wist te melden dat de Nederlandse jihadist Abu Ubaida al-Maghribi een leidende rol in de ISIS-gevangenis had waar de voorgenoemde Amerikaanse journalist James Foley gevangen zat voordat hij werd onthoofd. Echter zou Abu Ubaida al-Maghribi door eigen strijders zijn vermoord op verdenking van spionage.

Nog een lijst Nederlanders wordt genoemd in de gevangenhouding van ex-jihadist Jejoen Bontinck, in het strafdossier van een omvangrijke jihadrechtszaak later deze maand.

Een ander voorbeeld is  Khalid K. uit Almere, waarover huiveringwekkende verhalen te ronden gaat over lijkschennis. Ook de 23-jarige rapper Marouane Boulahyani uit Arnhem is vertrokken om voor IS te strijden. De Arnhemse rapper was zelfs een keer te gast bij radiozender FunX, een Nederlands publiek radiostation dat zich richt op jongeren.

Frankrijk en Duitsland
Ongeveer 930 Franse burgers of ingezetenen, met inbegrip van ten minste 60 vrouwen, zijn beide actief betrokken bij de jihad in Irak en Syrië of zijn van plan bent om er naartoe te gaan. Dit heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag gezegd.

"De perversiteit van het terroristisch jihadistisch systeem betekent niet meteen dat je een terroristische daad moet uitvoeren ... Als mensen psychologisch worden vernietigd door dagelijkse daden van extreem geweld, zoals onthoofdingen en andere daden van barbarij, komen al hun morele waarden te vervallen en ook al hun referentiepunten worden weggevaagd."

Ondertussen kwam vandaag in de media dat barbaren van IS openlijk op de markt zich volledig vergrijpen op kleine meisjes van 3 jaar. Ook dwingt IS vrouwen van hun mannen te scheiden, zodat zij verkocht kunnen worden als sexslaven, terwijl Britse vrouwen leiden de bordelen van IS leiden.

Duitsland heeft aangekondigd dat IS in Duitsland wordt verboden en zal er alles aan doen om er voor te zorgen om de recruiting onder jonge jihadisten tegen te gaan. Inmiddels hebben 400 Duitse aanhangers hun weg naar IS gevonden, waarvan 40 in Syrië zijn gesneuveld.

De Islamitische Staat heeft agressieve Duitstalige wervingscampagnes op sociale media lopen.


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.