19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Extremisten en assimilatie bedreigen Europese Joden
Publicatiedatum: zondag 21 september 2014 Auteur: De Redactie | 1.161 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Peilingen en Statistieken, Charediem, Assimilatie, Operation Protective Edge »
Ongeveer een half miljoen Joden zullen volgende week deelnemen aan de gebeden van het Joodse Nieuwjaarsfeest, Rosh Hashanah. Van de Europese Joden zal echter 70 procent tijdens de komende hoge feestdagen geen synagoge bezoeken.

Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 800 Joodse gemeenten. Voorafgaand aan het Joodse Nieuwjaar en de hoge feestdagen wilden het Rabbinical Center of Europe (RCE) en de European Jewish Association (EJA) onderzoeken hoeveel Joden van plan zijn op Rosh Hashanah een synagoge te bezoeken. Ze onderzochten ook hoe betrokken de Europese Joden betrokken zijn bij instellingen van de Joodse gemeenten en hoe actief ze meewerken in de gemeenten.

In Europa wordt het Jodendom steeds minder openlijk beleden. Meer dan 40 procent van de Europese Joden gaf aan, niet openlijk Joods te leven, en alles te vermijden wat hun religie kan verraden. Driekwart van de Joodse kinderen in Europa is niet ingeschreven bij Joodse scholen. Volgens een ander onderzoek gaat 80 procent van de Joden in Europa gemengde huwelijken aan.

Rabbijn Menachem Margolin, algemeen directeur van de EJA en RCE, toonde zich geschokt over het aantal huwelijken met niet-Joden, maar voegde eraan toe dat hij niet verrast was. 'Dit is de reden waarom het aantal Joden sinds de Holocaust niet weer is toegenomen, hoewel er al 70 jaar voorbij zijn', aldus de rabbijn. 'Voor elke Jood die wordt geboren is er een Jood die assimileert'.

Volgens Rabbi Margolin vormen de opkomst van extreem-rechtse politieke groeperingen over het hele continent, de dramatische expansie van de islam en de recente militaire operatie in Gaza de grootste uitdagingen voor de Europese Joden. Het aantal antisemitische aanvallen neem toe, evenals het lastigvallen van personen, gemeenten en Joodse instellingen. Daarnaast waren er meer demonstraties tegen Israël en meer politici, die gepassioneerde toespraken houden tegen Israël en de Joden.

Rabbi Margolin ziet geen oplossing in emigreren naar Israël. 'We moeten onze gemeenschappen hier versterken, we moeten alle Joden de veiligheid bieden die hen in staat stelt om te leven zonder angst.' De rabbijn houdt de Europese Unie aan zijn plicht. De regeringen moeten meer doen tegen antisemitisme.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.