20 Chesjwan 5782 | 26 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Oproep rabbijnen ritueel kaparot kosjer en zonder wreedheid te houden
Publicatiedatum: zondag 28 september 2014 Auteur: Redactie | 1.798 keer gelezen
Sjechita [rit. Slacht], Jom Kippoer, Redactie, Charediem, Dieren en natuur, Minhagiem [Gewoonten en Gebruiken] »
Voor veel mensen, is kaparot - een ritueel waarin een kip wordt gebruikt voor boetedoening van de zonde en daarna wordt geslacht - een onverteerbare minhag [gewoonte] op de vooravond van Jom Kippoer.

Naast de discussie of er sprake is van dierenmishandeling, is de kans daarnaast zeer groot dat de kip volgens de Joodse wet niet kosjer geslacht wordt, omdat de sjochtiem [rituele slachters] overuren werken door de grote vraag naar kippen uit vele gemeenschappen.

Voor charedische Agudath Israel Amerika [Hador Hagaon Harav Elyashiv ZT"L was eens verbonden aan Agudath Israel], zijn de beide kwesties verontrustend. De overkoepelende organisatie waaraan vele orthodoxe scholen en synagogen verbonden zijn, heeft een kol koreh [gepubliceerd bericht] uitgevaardigd wat een herhaling is van een kol koreh van 7 jaar geleden. Daarin wordt door de organisatie benadrukt dat zowel de procedure als het proces van kaparot onder strike rabbinale supervisie moet gebeurden.

"Halachische [Joodse wet] autoriteiten wijzen al lang op de behoefte aan de speciale zorg die gehandhaafd moeten worden tijdens het proces van kaparot waar kippen worden geslacht en op de juiste manier worden verwerkt. Met name op de vooravond van Jom Kippoer wanneer veel sjochtiem urenlang achter elkaar grote hoeveelheden kippen slachten," zegt het bericht.

Om kosjere slacht te verzekeren, moet er aandacht worden besteed aan "zaken zoals veiligheid en arbeidsomstandigheden [zowel met betrekking tot het welzijn van de mensen die de kippen verwerken, als de veiligheid van de voedselketen]", vervolgd de verklaring.

Maar ook "de nauwgezette naleving van de Tora met betrekking op tsa'ar ba'alei chajiem [preventie tegen dierenmishandeling] is het essentieel dat het hele proces vanaf opslag, transport, behandeling van de kippen uitsluitend door volwassenen uitgevoerd moet worden en niet door kinderen."

"We hebben de hulp van een groep van vooraanstaande lokale rabbijnen onder de arm genomen om samen met de eigenaren en sponsors van kaporot centra om samen met kasjroet toezichthouders juiste normen te implementeren. Dit om ervoor te zorgen dat er niets verkeerd gaat in de kaporot proces," voegt de mededeling er nog aan toe.

Volgens vele autoriteiten op de Joodse wet, kan kaparot worden uitgevoerd met behulp van geld in plaats van een levende kip. Het geld wordt vervolgens gedoneerd aan een goed doel, meestal om voedsel te kopen voor behoeftige families om hen in staat te stellen de Hoge Feestdagen aangenamer te kunnen vieren. Samen met de kaparot in Lizhensk, is kaparot met geld minstens zo effectief.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.