25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zullen de Joden einde deze maand wereldwijd de Sjabbat houden?
Publicatiedatum: maandag 06 oktober 2014 Auteur: Redactie | 1.091 keer gelezen
Charediem, Sjabbat »

Binnen 3 weken, zou een mondiale beweging in staat kunnen zijn met de oudste en meest fundamentele beginselen van het Jodendom geschiedenis te maken. De Sjabbat Project [Shabbos Project] heeft als doel Joden wereldwijd - met alle achtergronden, religieus of niet - te verenigen door om op 24-25 oktober aanstaande Sjabbat te houden.

Het lijkt een hele opgave, maar de initiatiefnemer van het project, de Zuid-Afrikaanse opperrabbijn rabbi Ze'ev Warren Goldstein, heeft de organisatoren aangemoedigd te geloven dat dit mondiaal mogelijk is.

Het project is begonnen als een campagne om Zuid-Afrikaanse Joden samen Sjabbat te laten vieren. Vorig jaar op 12 oktober 2013, Sjabbat Lech Lecha, kwam het project tot boei toen de overgrote meerderheid van de lokale gemeenschap positief op de oproep reageerden. Gevolg was dat vele Joden voor de 1e keer in hun leven op de heiligste dag van de week hun werk of dagelijkse beslommeringen neerlegden.

Voortbordurend op het succes van deze campagne, streeft Rabbi Goldstein er naar zijn project naar wereldwijde omvang te brengen.

Vorige maand werd er een nieuwe video vrijgegeven waar tientallen deelnemers, jong en oud, religieus en seculier, uit landen als VS, Groot-Brittannië, Israël, Panama, Argentinië, Frankrijk, Hong-Kong, het voornemen hebben deel te nemen aan dit project. Om meer geluid te geven aan het project, hebben ook een aantal prominente figuren aan de promotiefilm meegedaan. Het project heeft zelfs een eigen hashtag: #keepingittogether.

"Er heerst een oprechte, diepe verlangen en dorst naar Joodse eenheid," vertelt de opperrabbijn. "We hebben dit het afgelopen jaar onder moeilijke omstandigheden mogen zien", verwijzend naar het Joodse eenheid die er tijdens de Operation Protective Edge heeft plaats gevonden. "Het Sjabbat Project is een uitgelezen kans voor ons om voor eenheid te kiezen."

Zal de Sjabbat Project het onmogelijke mogelijk maken door alle Joden wereldwijd te verenigen met hét teken van het verbond tussen G'd en Zijn volk?

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.