4 Tewet 5782 | 08 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoe een ex-Chizballah commandant rabbijn werd in Tsfat
Publicatiedatum: dinsdag 28 oktober 2014 Auteur: Redactie | 1.191 keer gelezen
Gioer, Libanon en Chizballah, Redactie, PLO »

Rabbi Avraham Sinai [52] heeft een ongelooflijk verleden. Hij is als een sjiitische moslim in Libanon geboren, werd commandant bij de terroristische organisatie Chizballah, trad via een gioer-proces tot het Jodendom en werd uiteindelijk rabbijn aan de Or Yakar Yeshiva in de heilige stad Tsfat.

Toen de rabbijn nog als moslim in Libanon woonde, was het de terroristische PLO [Palestijnse Bevrijdingsorganisatie] die verrassend genoeg hem richting Israël duwde. De PLO bestaat namelijk vooral uit seculiere soennitische moslims en nam toen grote delen van Libanon over en vervolgden sjiitische moslims.
"Ze deden nog ergere dingen dan wat er nu gaande is in Syrië," zei rabbi Sinai onlangs tijdens een interview voor de Israëlische Arutz 20.

De rabbijn vroeger in Libanon.

Rabbi Sinai besloot vervolgens te Israëlische inlichtingendienst te helpen door informatie uit zijn gebied over de PLO door te geven. Toen het invloed van de PLO afnam en de sjiitische terroristische Chizbollah met financiering en steun van Iran werd opgericht, zei de Israëlische inlichtingen dienst dat hij zich daar moest aanmelden.

Jarenlang werkte hij als spion in eigen gelederen van Chizballah. Hij klom hoger en hoger op en kon daardoor waardevolle informatie over de activiteiten van de terreurgroep doorgegeven aan de Israëlische inlichtingendienst, waardoor verschillende aanslagen werden verijdeld.

Uiteindelijk werd hij toch ontdekt. Hij moest vluchten naar het zuiden van Libanon, die onder controle stond van het Libanese Leger, de SLA, die op dat momenten met Israël samenwerkte.

Kort daarna vertelde de Israëlische inlichtingendienst dat hij nog steeds in gevaar was, waardoor hij besloot naar Israël te verhuizen. Daar bekeerde hij zich tot het Jodendom en kwam samen met zijn vrouw onder toezicht van de opperrabbijn van Tsfat, Rabbi Shmuel Eliyahu.

Rabbi Sinai zegt dat hij achteraf in deze hele episode Hasjem's werk ziet.

Een andere opmerkelijk verhaal is die van Yaniv Eliasaf Ben-David, die als de Palestijnse Boosman Abu-Ras is geboren. Nadat hij 11 jaar in de Israëlische gevangenis heeft gezeten, heeft hij ook zijn weg naar het Jodendom gevonden.

Het interview van Rabbi Avraham Sinai is hieronder te zien. Het is in het Hebreeuws.

Visit Jewish.TV for more Jewish videos.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.