25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Moord op vier rabbijnen en Druzische politieman in Jeruzalem gevolg van antisemitische ophitsing in PA
Publicatiedatum: vrijdag 21 november 2014 Auteur: De Redactie | 1.005 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Palestijnse Autoriteit [PA], (zelfmoord) aanslagen »

De Ribat (Religieuze oorlog voor Allah) waartoe Mahmoud Abbas enige weken geleden opriep lijkt nu te worden uitgevoerd in Jeruzalem. Voor het eerst werd in Jeruzalem een synagoge aangevallen tijdens een gebedsdienst door Palestijnse terroristen. Vier rabbijnen en een Druzische politieman werden gedood bij de aanslag die werd uitgevoerd met een pistool en kapmessen. De afgelopen drie weken zijn tien Israëli’s omgekomen bij verschillende terreuraanslagen door Palestijnse terroristen die bijna allen banden hadden met Hamas.

De Israëlische premier Netanyahoe zei tijdens een persconferentie na de aanslag in Jeruzalem dat Israël verwikkeld in een slag om Jeruzalem. Het gaat niet langer meer om de controle over de Tempelberg of het onmogelijk maken van bezoeken aan het Tempelplein door niet Moslims, het gaat over de controle over de hele stad. De premier riep op tot nationale eenheid en kondigde een serie maatregelen aan die de veiligheid voor de inwoners van de stad moeten verbeteren.

Een van die maatregelen is het opzetten van controleposten bij toegangswegen in Arabische wijken van Jeruzalem. Een andere maatregel is de versnelde verwoesting van huizen van terroristen die aanslagen plegen. De laatste maatregel is omstreden en lijkt niet effectief.

Natanel Attias een agent van een eenheid van de grenspolitie uit Tiberias en die nu dienstdoet in oost Jeruzalem zei tijdens een interview met Missing Peace dat de families van terroristen die hun huis op die manier verliezen gecompenseerd worden door de Palestijnse Autoriteit die deze families nieuwe huizen aanbiedt. Het geld voor die huizen komt uit Saoedi Arabie zei hij.

Een groot probleem bij het verbeteren van de veiligheid in Jeruzalem is het feit dat de Arabieren vrij toegang hebben tot alle delen van de stad. Zij hebben in tegenstelling tot Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen dezelfde identiteitsbewijzen als Israëlische burgers en dezelfde rechten. Het veiligheidshek is ineffectief omdat slechts een deel van de Arabische wijken er door afgescheiden wordt van de rest van de stad. Wijken als Shuafat en Beit Hanina maken integraal onderdeel uit van de stad en grenzen direct aan Joodse woonwijken.

Om dit probleem op te lossen heeft de regering in samenwerking met de stad Jeruzalem nu een nieuw commandocentrum opgericht waar de Arabische wijken worden geobserveerd. Dit gebeurt door ballonnen met camera’s die boven de Arabische wijken hangen.

Het Palestijnse geweld wordt direct in verband gebracht met ophitsing door de Palestijnse Autoriteit en door Hamas. Eerder werd al een video gepubliceerd waarin een adviseur van Mahmoud Abbas erkende dat Abbas en de Palestijnse Autoriteit de Arabieren in Jeruzalem aanzetten tot het uitvoeren van Ribat. Abbas had eerder gezegd dat deze Ribat noodzakelijk is om te voorkomen dat Joden de heilige plaatsen van Moslims en Christenen ‘vervuilen’.

Hamas publiceerde ook een video met een tekenfilm en een lied waar in het Hebreeuws wordt aangekondigd dat er nog veel meer aanslagen met auto’s gepleegd gaan worden tegen Joden.

Verscheidene Palestijnse organisaties proberen de Israëlische bevolking te intimideren met muziekvideo's. Daarin klinken liederen in het Hebreeuws, die de Joden angst en schrik moeten aanjagen. Deze nieuwste video, een tekenfilmpje, lijkt nogal grappig – als hij niet zo triest zou zijn. De aansporing voor de Palestijnen in Israël is duidelijk: rijd de Joden aan, waar je maar kunt [Israel Today].

In feite is de Ribat waar Abbas toe opriep al vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw aan de gang. Dat gebeurde na het afgeven van de Balfour verklaring door de Engelse regering waarin de oprichting van een Joods nationaal tehuis in Palestina werd aangekondigd. Ook toen werden er gruwelijke aanslagen gepleegd op Joden, onder andere door de fel anti Semitische Palestijnse leider Izzidin al-Qassam.

Het is geen toeval dat Hamas haar leger naar al-Qassam heeft genoemd. Hamas heeft dezelfde anti Semitische ideologie. In die ideologie, die gebaseerd is op Islamitische principes, is het bestaan van een Joodse staat op het grondgebied van Islam (Dar al Islam) een abominatie die ten koste van alles ongedaan moet worden gemaakt.

Hamas claimt nu dat het bloedbad in de synagoge een antwoord was op de dood van de Arabische buschauffeur Yussuf al-Ramouni die zondag levenloos werd gevonden in zijn autobus. Ondanks een autopsie die werd uitgevoerd door een Arabische arts en waaruit bleek dat de buschauffeur zelfmoord had gepleegd begonnen Palestijnse media zoals WAFA en officials van Hamas en de PA te beweren dat kolonisten al-Ramouni hadden vermoord. Ook werd al-Ramouni de status van martelaar gegeven.

Hamas woordvoerder Zuhri voerde verder ‘Zionistische misdaden’ tegen de El Aksa moskee als rechtvaardiging aan voor de moorden in de synagoge. Hij doelde daarbij op de bezoeken aan de Tempelberg van religieuze Joden.

De aanslag in Har Nof was echter een puur anti Semitische daad die sterk lijkt op wat Izzidin al Qassam en de Nazi collaborateur Haj Amin al-Hoesseini aan het begin van de vorige eeuw deden. De ultra Orthodoxe Joden in Har Nof gaan uit principe niet naar het Tempelplein. Verder houden deze Joden zich meestal verre van de politiek en van de strijd met de Palestijnen.

In de Palestijnse ophitsingscampagne wordt Israël echter meestal afgebeeld als een ultra orthodoxe Jood die niet zelden van dezelfde misdaden wordt beschuldigd als in de Nazi propaganda. Die campagne mist zijn uitwerking duidelijk niet zo bleek dinsdag in Har Nof. Vier vrouwen werden weduwe en vijfentwintig kinderen uit dezelfde straat verloren hun vader.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.