25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Kabinet Israël stemt in met wetsontwerp 'Joodse Staat'
Publicatiedatum: zondag 23 november 2014 Auteur: Redactie | 1.012 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Recht-op-terugkeer »
Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft zondag met 15 tegen 6 stemmen ingestemd met nieuwe wetgeving, die de officiële status van Israël vastlegt als 'Joodse Staat'. Het wetsontwerp wil de nationale rechten van de Israëlische Joden vastleggen en tegelijkertijd de individuele rechten van alle minderheden versterken.

De wet was al een enige tijd bevroren, maar door de huidige Intifada in Jeruzalem lijkt het alsof er door minister president Binyamin Netanyahu vaart is gemaakt om deze wet zo snel mogelijk vast te leggen.

Volgens het wetsvoorstel zullen alle Joodse scholen Joodse geschiedenis, Joodse traditie en Joods erfgoed leren. Hebreeuws zal als enige officiële taal erkend worden waardoor het Arabisch vanaf dat moment een speciale status krijgen.

Het wetsvoorstel verklaart dat de staat Israël de nationale thuisland zal zijn van het Joodse volk waarin ieder Jood zijn verlangen naar zelfbeschikking kan uitoefenen in overeenstemming met zijn historisch erfenis. Dit recht zal uitsluitend worden verstrekt aan het Joodse volk. Ook alleen aan Joden zal het 'recht op terugkeer' worden verleend.

Echter zal ieder inwoner, ongeacht religie en nationaliteit het recht behouden zijn of haar erfgoed, cultuur en taal te behouden.

De ontwerper van deze wetsvoorstel is MK Ze'ev Elkin van de Likudartij. Hij legt uit dat deze wet noodzakelijk is, omdat Palestijnen in Israël – met behulp van de linkse politiek, de VS en Europa – letterlijk met alle middelen proberen om het Joodse karakter van de Staat te ondermijnen en - met de woorden van de minister president - "een Staat binnen een Staat willen creëren". Zij weigeren Israël als het nationale thuisland van het Joodse volk erkennen.

"Het verankeren van het Joodse karakter van Israël in de fundamentele wetten, zal ons in de toekomst in staat stellen om dit allesomvattend en unaniem in de grondwet vast te leggen," zei Elkin.

Minister van financiën Yair Lapid [Yesh Atid] en minister van Justitie Tzipi Livni [Hatnua] noemden het wetsvoorstel racistisch ten opzichte van de minderheden van het land. Dit betekent naar Nederlandse maatstaven vanuit hun standpunt dat de Nederlandse aspecten binnen onze multiculturele samenleven zo snel mogelijk geëlimineerd moeten worden.

Minister president Netanyahu zei verder in een reactie: "Ze hebben alle haast om een Staat van het Palestijnse volk te erkennen, maar ze zijn sterk gekant tegen een Staat van het Joodse volk."

Voor Netanyahu is er daarom ook geen onderhandeling mogelijk zolang Israël niet als het Joodse thuisland wordt erkend.

Minister van Industrie, Handel en Arbeid en van Religieuze Zaken Naftali Bennett [Habayit Hayehudi] schreef vanavond zijn Facebook:
“Basiswet: Joodse staat werd vanmiddag goedgekeurd door het kabinet! We gaan vooruit, volgende halte is de Knesset. Speciale dank aan Bayit Yehudi MK Ayelet Shaked voor het initiëren van deze belangrijke Basiswet.”

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.