22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen waarnemer bij Internationaal Strafhof
Publicatiedatum: woensdag 17 december 2014 Auteur: De Redactie | 921 keer gelezen
Internationaal Recht, Verenigde Naties, 'Nederzettingen', Operation Protective Edge »
Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft maandag aan 'Palestina' de waarnemerstatus toegekend. Dat is een eerste stap naar een volledig lidmaatschap. Nu kan de Palestijnse president Abbas Israël daar aanklagen wegens zogenaamde oorlogsmisdaden.

In een toespraak uitte de Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour (foto) ernstige verwijten aan het adres van de 'Israëlische bezetters.'
'Het gerechtshof opent voor het Palestijnse volk de deur om de leiders van de Israëlische bezetting te kunnen bestraffen voor de oorlogsmisdaden en de misdaden tegen de menselijkheid die zij hebben begaan, zodat de zielen van de slachtoffers eindelijk in vrede kunnen rusten,' beklemtoonde Mansour.

De Palestijnen zijn 'uitermate dankbaar,' aldus Mansour, voor de uitnodiging om als waarnemer aan de vergaderingen van de 122 lidstaten van het strafhof deel te nemen. Dat werd mogelijk omdat de Verenigde Naties de Palestijnen in november 2012 met overweldigende meerderheid in de Algemene Vergadering de status van waarnemerstaat bij de VN hebben toegekend.

Achter de schermen waren er in de afgelopen weken uit verschillende Europese landen bezwaren tegen gekomen, dat Mansour de vergadering zou mogen toespreken.

In zijn korte toespraak beschuldigde Mansour Israël van talloze oorlogsmisdaden tijdens de 50 dagen durende Gazaoorlog van afgelopen zomer, evenals van het bouwen van nederzettingen in het gebied van een toekomstige Palestijnse Staat.

Israël heeft vele malen onderstreept dat zijn leger zeer voorzichtig optrad, teneinde burgerslachtoffers te vermijden. Hamas daarentegen heeft burgerslachtoffers zonder bezwaar op de koop toe genomen, doordat de islamistische terreurgroep raketten afschoot vanaf schoolpleinen, woonwijken en moskeeën.

Volgens schattingen van de VN werden meer dan 2100 Palestijnen, waarvan de meesten burgers, afgelopen zomer in de strijd gedood. Israël gaat ervan uit dat ten minste de helft van de doden Hamasstrijders waren. Aan Israëlische zijde stierven 72 mensen.

Mansour zinspeelde op het verzet van de kant van de VS en Israël tegen een lidmaatschap van de Palestijnen. 'Iedereen die beweert dat lidmaatschap van het Internationale Strafhof een rode lijn is die niet overschreden mag worden, is in wezen tegen datgene waarvoor het Internationale Strafhof staat.'

Met hun toetreding tot het Strafhof lopen de Palestijnen evenwel het risico daar zelf wegens mensenrechtenschendingen te worden aangeklaagd.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.