12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Medewerker joodse supermarkt verborg vijf klanten en baby in kelder
Publicatiedatum: zaterdag 10 januari 2015 Auteur: De Redactie | 801 keer gelezen
Terrorisme, Antisemitisme buitenland, Frankrijk, (zelfmoord) aanslagen »
De held Lassana Bathily

Een medewerker van de joodse supermarkt in Parijs waar gisteren een gijzeling plaatsvond heeft waarschijnlijk het leven gered van zes mensen, onder wie een baby van een maand oud. Dat berichtte de Franse nieuwswebsite Metronews.fr vandaag.

Toen Amedy Coulibaly schietend de zaak binnenkwam openden de klanten het luik in de grond dat naar de koelruimte leidde. Lassana Bathily, een jonge werknemer van de koosjere supermarkt, zei tegen tv-zender BFM TV dat hij vervolgens het licht doofde, de koelinstallatie uitzette en de deur sloot.

'Blijf kalm', raadde hij de klanten aan. Zelf wist hij  uit de winkel te ontsnappen met behulp van de liften. Hij informeerde de politie over de supermarkt en het aantal mensen dat zich nog in de winkel bevond. 

Bang en koud

Eén van hen, Noemi, vertelde aan de Washington Post hoe bang en koud ze waren. Na zich vier uur te hebben schuilgehouden in de koelcel, beginnen ze zich zorgen te maken dat als er niet snel een einde wordt gemaakt aan de gijzeling, ze onderkoeld zullen raken. Noemi belt een vriend: 'Zeg tegen de politie dat ze op moeten schieten'.

Enkele minuten later stormen tientallen gewapende agenten de zaak binnen en maken een einde aan de gijzeling. Coulibaly wordt doodgeschoten. De gegijzelde klanten komen verkleumd naar buiten. Zij bedankten Lassana Bathily, hun redder, die volgens BFM TV een moslim uit Mali is.

Vier doden 

Niet alle zestien gijzelaars hadden zoveel geluk. Bij de gijzeling kwamen vier mensen om het leven. Zij werden door Coulibaly doodgeschoten toen hij de winkel binnenstormde. CRIF, de raad voor Joodse instellingen in Frankrijk, heeft vandaag de namen van de slachtoffers bekend gemaakt. 

Onder hen bevindt zich Yoav Hattab, de 21-jarige zoon van de opperrabbijn in de Tunesische hoofdstad Tunis. Ook de 22-jarige Yohan Cohen kwam om het leven, net als Philip Braham en François-Michel Saada. Van Braham is alleen bekend dat hij in de veertig was. Saada was in de zestig.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.