25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Afgelopen Erev Sjabbat: Geen sabbatdiensten in Parijs
Publicatiedatum: zaterdag 10 januari 2015 Auteur: De Redactie | 1.016 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Synagoge, Sjabbat »
Een man in rouw nabij de joodse supermarkt in Porte de Vincennes in Parijs, waar vrijdag vier doden vielen tijdens een gijzeling.

Alle synagogen in Parijs hebben vrijdagavond hun diensten uit veiligheidsoverwegingen afgelast. De vrees voor een aanslag of gijzeling zoals vrijdag in een joodse winkel was te groot.

Directeur Esther Voet van het CIDI zei op NPO Radio 1 dat het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is dat de sabbatdiensten in Parijs niet doorgaan.

Het gaat om tientallen diensten. Frankrijk heeft de grootste joodse gemeenschap in Europa en de meeste Franse joden wonen in Parijs.

Voet wijst erop dat sabbatdiensten juist belangrijk zijn als joden gevaar lopen. Dan wordt daaraan in de dienst aandacht besteed en wordt er voor de mensen gebeden. Daarom is het extra bijzonder als de diensten worden afgelast.

Antisemitisme
Het joods wereldcongres WJC in New York heeft grote zorgen geuit over de aanslagen in Frankrijk. “Het joodse leven in Frankrijk heeft geen toekomst als dit levensbedreigende gevaar van islamitische terroristen niet effectief en snel wordt aangepakt”, zei WJC-directeur Ronald Lauder.

Lauder riep de Fransen op massaal de straat op te gaan om tegen antisemitisme te protesteren. Zelf reist hij zondag naar Parijs voor overleg over de situatie.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.