2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joods orthodoxe school vandaag dicht, Joodse Scholengemeenschap wel open en extra maatregelen synagoges Amsterdam
Publicatiedatum: vrijdag 16 januari 2015 Auteur: Redactie | 936 keer gelezen
Terrorisme, Redactie, Antisemitisme binnenland, islamitische fascisme »
Sinds de aanslag in Brussel afgelopen mei, is de algemene waakzaamheid binnen Joodse instellingen verhoogd. Vanuit gemeente Amsterdam staat er een politiepost voor het Cheider. De ministerie van Justitie heeft ook zwaarbewapende marechaussee tijdens de schooluren voor het hek van de school geplaatst.

De enige orthodox-joodse school Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider is vandaag gesloten. Dat heeft het bestuur van de stichting donderdagavond laat besloten.

Hoewel volgens opperrabbijn Jacobs geen sprake is van concrete aanwijzingen dat de school bedreigd wordt, vond het bestuur naar aanleiding van de berichten uit België het wel verstandig om vandaag de school te sluiten.

Gisteravond berichtten wij dat de Joodse scholen in Antwerpen vandaag gesloten zouden blijven. Ook de Joodse scholen in Brussel blijven vandaag gesloten.

Er zijn 3 Joodse scholen in Nederland. Zij staan alle drie in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. De 2 scholen van de Stichting Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam blijven vandaag wel gewoon open. Het bestuur van de Stichting Joodse Scholengemeenschap gaf aan dat sinds afgelopen zomer allerlei maatregelen zijn getroffen betreft de beveiliging van de scholieren.

Ondertussen heeft ook de Nederlands-Israëlische Hoofdsynagoge [NIHS] in Amsterdam extra maatregelen getroffen na de anti-terreuractie van de Belgische politie in de Waalse plaats Verviers waar 2 jihadisten werden doodgeschoten en 1 van hen raakte zwaargewond.

De NIHS beheert 8 synagoges in Amsterdam en Amstelveen en een Joods Cultureel Centrum.

In tussentijd heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken geschokt gereageerd over de ontwikkelingen in België. Hij heeft aangegeven dat tijdens het debat ook aan de orde is geweest dat Nederland alert moet zijn. Of Nederland verdere actie gaat ondernemen, kon Koenders nog niet zeggen. "Maar schokkend en zorgwekkend is het wel”, zei hij gisteravond.

De VVD is voorstander voor een zwaardere bewapening van de politie. Dit omdat de 3 moslimterroristen in België van plan waren een aanslag te plegen op het politiebureau.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.