25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Herhaling van de Holocaust is niet langer slechts onze ergste nachtmerrie
Publicatiedatum: donderdag 22 januari 2015 Auteur: Redactie | 3.066 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Groot Britannie, Peilingen en Statistieken, Sjoa (Holocaust) »
[photo credit:REUTERS]

Dit zei de voorzitter van EJC [Europees Joodse Congres] Moshe Kantor. Hij staat hierin niet alleen, want een kwart van de Britse jongeren van 18 tot 35 jaar denken dat een andere Sjoa [Holocaust] zou kunnen gebeuren tijdens hun leven. De peiling werd gehouden onder 505 jongeren in opdracht van EJC en werd uitgevoerd door Suration ter voorbereiding voor een crisis bijeenkomst van semi-Europese top in Praag op 26 januari. Bij deze bijeenkomst komen verschillende onderwerpen aanbod met inbegrip antisemitisme en racisme.

60% van de ondervraagden zijn niet op de hoogte dat tijdens de Sjoa 6.000.000 Joden zijn vermoord, 30% denken dat het getal van het aantal vermoordde Joden rond de 1.000.000 of zelfs een stuk minder was. Choquerend is dat 28% van die 60% van de ondervraagden inderdaad niet weten dat er sprake was van 6.000.000 slachtoffers of vinden dat er niet voldoende duidelijk bewijs bestaat die dit ongekend hoge cijfer ondersteunt.

Een 3e heeft geen idee wie Adolf Eichmann was, terwijl 65% ervan overtuigd zijn dat er voldoende bewijs is voor de Sjoa. 15% geloven het niet en 20% weten het niet.

53% erkennen wel de aanwezige antisemitisme in het huidig Groot-Britannie. Een zorgwekkende 15% zijn van mening dat Joden een identificatieplicht moeten krijgen met de kanttekening dat zij Joods zijn. Nog eens 18% zijn niet zeker of het wel nodig is dat Joden hun identiteit moeten kunnen tonen, maar deze 18% zijn wel van mening dat er bepaalde wetten ingevoerd moeten worden die bedrijven in eigendom zijn van Joden een speciale identificatie kunnen tonen. Een vergelijkbaar cijfer van 21% zijn voor zo'n dergelijke wetgeving voor bedrijven van moslims.

De EJC legt uit dat deze specifieke vragen waren gebaseerd op de discriminatie die door de Nazi's waren ingevoerd onder de wel bekende Neurenberger wetten. Deze wetten waren in de 1e instantie bedoeld voor een identificatie-plicht. Vervolgens sloten de netten - door deze wetten - om de Europese Joodse gemeenschap heen om hen uiteindelijk te kunnen elimineren.

25% van de ondervraagden verwachten dat zulke wetten weer worden ingevoerd.

Voor degene die geschiedenislessen over de Sjoa hebben genoten, zeggen 51% van de ondervraagden dat de Sjoa een belangrijke gebeurtenis is, terwijl onder degenen die niet onderwijs hebben gehad in de Sjoa, slechts 23% het een belangrijke gebeurtenis vinden.

Het meest verontrustend aspect van het onderzoek vindt Moshe Kantor dat een herhaling van de Sjoa niet langer "slechts onze ergste nachtmerrie" is. Dit is werkelijkheid, want slechts 10-15% van de Duitsers waren lid van de Nazi-partij. Zie wat een klein percentage toe in staat is.

"Alleen al het feit dat 1 op de 5 of 6 van deze Britse respondenten discriminerende wetten naar Joden en moslims willen invoeren om hen zo dwingen voor openlijk identificatie en stigmatisering zoals bij de Joden in Nazi-Duitsland, zou ons zo moeten choqueren dat er direct actie genomen moet worden," zei hij. Er aan toevoegend: "deze schokkende resultaten tonen aan dat we meer dan ooit in actie moeten komen om te voorkomen dat antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat verder toeneemt."

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.