13 Sjewat 5781 | 26 January 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Indrukwekkende herdenking Auschwitz in Tweede Kamer
Publicatiedatum: Sunday 01 February 2015 Auteur: De Redactie | 819 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Sjoa (Holocaust), Auschwitz »
Afb. CU

Niet alleen in Auschwitz zelf en in Kamp Westerbork werd dinsdag stilgestaan bij de bevrijding van het vernietigingskamp, maar ook in de Tweede Kamer.

Daar werd een indrukwekkende bijeenkomst gehouden om de slachtoffers van de Sjoa, in Nederland en daarbuiten, te gedenken. Bij de ceremonie waren vertegenwoordigers van alle politieke partijen behalve de PVV aanwezig. Namens de Joodse gemeenschap waren onder meer rabbijn Vorst, opperrabbijn Jacobs en CIDI-directeur Esther Voet aanwezig. Ook ambassadeur Haim Divon van Israël zat in de zaal. Hij gaf aan dat de ambassade nog steeds bezig is met het bedanken niet-Joden die Joden destijds hebben gered. Maar nu zijn ze bezig om te vechten tegen antisemitisme door niet-Joden, de omgekeerde wereld.

Rabbijn Vorst hield een indrukwekkende speech, waarin hij terugblikte op zijn herinneringen. Aan het eind van zijn toespraak zei Vorst dat hij nog dagelijks zijn overleden moeder ziet liggen, naast hem in de Treubitz-trein. Deze trein zwierf aan het eind van de oorlog twee weken lang door Duitsland tussen het geschut van de optrekkende geallieerde legers in, zonder eten of drinken. De rabbijn eindigde zijn indrukwekkende toespraak met het uit zijn binnenzak halen van een foto van zijn moeder. De foto draagt hij zijn hele leven bij zich. Ook mevrouw Heijman, een van de overlevenden, aanwezig. Haar verhaal richtte zich vooral op het heden en onderstreepte de essentie van het vertellen over de oorlog op scholen. PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch reageerde spontaan door met haar mee te gaan bij het bezoeken van een school.

Opperrabbijn Jacobs, leerling van rabbijn Vorst, sprak over het opkomend antisemitisme en riep op tot verplicht onderwijs over de Sjoa op alle Nederlandse scholen. Hij vermeldde dat de huidige herdenking helaas een afschuwelijke actualiteit heeft gekregen en toonde de fractieleden een kwitantie van 37,50 gulden die een 'brave Nederlander' in de oorlog ontving van de Duitsers voor het verraden van vijf Joden. Een bedrag van 7,50 gulden per Jood heeft deze verrader ontvangen. Wordt deze kwitantie weer de huidige werkelijkheid? zo vroeg hij zich af.

Na afloop van de bijeenkomst werden 18.000 handtekeningen aangeboden door de Christen voor Israël (CvI), waarin de ondertekenaars benadrukten tegen antisemitisme te zijn. Ze werden in ontvangst genomen door ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. De handtekeningen zijn volgens CvI in de afgelopen weken spontaan getekend in het Israël-productencentrum van de club [bl]. 

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.