21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dodelijke aanslag synagoge Kopenhagen
Publicatiedatum: zondag 15 februari 2015 Auteur: Redactie | 1.123 keer gelezen
Terrorisme, Redactie, Antisemitisme buitenland, (zelfmoord) aanslagen, Synagoge »
Er heeft een schietpartij plaatsgevonden bij een synagoge in Kopenhagen. Een persoon is in het hoofd geschoten en twee agenten zijn gewond geraakt. Dat heeft de Deense politie bekend gemaakt. Er waren ongeveer 80 mensen in de synagoge aanwezig. Het slachtoffer was een 37-jarige Joodse beveiliger Dan Uzan. Dat heeft de voorzitter van de Joodse gemeenschap Rosenberg Asmussen in Kopenhagen bekend gemaakt. Het slachtoffer deed een controle bij de ingang omdat er een Bat Mitsvah zou plaats vinden.

De terrorist kon met geen mogelijkheid in het gebouw komen, omdat de gemeenschap voor extra veiligheidsmaatregelen had genomen naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs.

Dit is waar we bang voor waren," zei Asmussen, "Dit is waar we de hele tijd voor hebben gewaarschuwd dat het in Denemarken kon gebeuren.”

Ondertussen heeft de politie van Kopenhagen de dader dodelijk kunnen uitschakelen. De man openende namelijk het vuur op de agenten en werd daarna doorzeeft door politiekogels. Dat was in de buurt van de plekken waar zaterdag en zondag twee mensen werden gedood bij schietpartijen.

Zaterdag werd er namelijk ook een aanslag gepleegd middels een schietpartij tijdens een bijeenkomst over onder meer de vrijheid van meningsuiting. Daarbij werd een man gedood, terwijl cartoonist Lars Vilks eigenlijk het doelwit was.

Vervolgens sloeg de terrorist op de vlucht. De politie vermoedt dat er een verband is tussen die aanslag en de schietpartij bij de synagoge. De Deense politie gaat er immers vanuit dat de doodgeschoten man verantwoordelijk is voor de beide schietpartijen. De politie denkt niet dat er meer daders zijn.

De premier van Denemarken Helle Thorning-Schmid toonde zich solidair met de Joodse gemeenschap in Kopenhagen. “De Joodse gemeenschap is een belangrijk deel van Denemarken. Jullie staan niet alleen”.

Sinds de Deense krant Jyllands-Posten in 2005 voor moslims beledigende cartoons publiceerde, zijn er diverse incidenten in Denemarken geweest. Tot nu toe waren aanslagen verijdeld of mislukt.

Vilks is meerdere malen het doelwit van een aanslag geweest sinds hij in 2007 de profeet Mohammed als hond afbeeldde. Figuren uit de kringen van al-Qaeda hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.