1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verdachte plaatste jihadvideo voor aanslag Kopenhagen
Publicatiedatum: maandag 16 februari 2015 Auteur: De Redactie | 889 keer gelezen
Terrorisme, Antisemitisme buitenland, (zelfmoord) aanslagen, ISIS [Islamitische Staat] »
De aanwijzingen dat de aanslagen in Kopenhagen met twee doden en vijf gewonden een jihadistisch motief hadden, stapelen zich op. Een half uur voor de eerste schoten werden gelost in een cultureel centrum, zette verdachte Omar Abdel Hamid el-Hussein een jihadvideo op zijn Facebookpagina, twintig minuten later zweert hij op dezelfde pagina trouw aan Abu Bakr, de leider van IS. ,,Ik zweer trouw aan Abu Bakr en zal hem gehoorzamen in voor- en tegenspoed en zal niet ingaan tegen de opdrachten die ik heb gekregen'', aldus de verdachte volgens de Deense krant Ekstra Bladet. In de jihadvideo die hij twintig minuten eerder postte, speelt el-Hussein zelf geen rol. Op de achtergrond is een hymne te horen die de glorie van de jihad bezingt.

Duidelijk is inmiddels ook dat de dader vermoedelijk handlangers heeft gehad. Twee mannen van 19 en 22 jaar werden zondag gearresteerd en blijven in ieder geval de komende tien dagen vastzitten. Ze worden ervan verdacht de schutter geholpen te hebben om aan wapens te komen. Ook zouden ze medewerking hebben verleend bij het zoeken naar een schuilplaats. Ze ontkennen schuldig te zijn, weet de krant Politiken.

Bende
El-Hussein is geen onbekende van de politie. Hij heeft een gevangenisstraf uitgezeten in verband met een steekpartij en stond te boek als gevaarlijk. Toen de politie hem in november 2013 volgens Jyllands-Posten zocht waarschuwde ze: ,,de politie beschouwt hem als gevaarlijk en onderstreept dat men contact moet opnemen met de politie als men hem ziet of weet waar hij is.'' De politie verdenkt el-Hussein er bovendien van deel uit te maken van een bende in de Deense hoofdstad.

Verschillende media meldden dat veiligheidsdiensten hem ,,op de radar'' hadden. Volgens de recherche houdt dat verband met de extremistische opvattingen die hij tentoonspreidde toen hij in de gevangenis zat. Volgens de Deense premier Helle Thorning-Schmidt maakt el-Hussein evenwel vermoedelijk geen deel uit van een terreurcel.

De politie is volgens haar nog volop bezig met het onderzoek naar de schietpartijen ,,Een samenleving als Denemarken kan zich helaas niet 100 procent wapenen tegen een gestoord iemand. We moeten de komende tijd onze strijd tegen radicalisering onder de loep nemen.''
Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.