25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Kring van de vrede van moslims voor Joden
Publicatiedatum: zondag 22 februari 2015 Auteur: Redactie | 1.147 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Samenwerking met Arabieren, [ex]moslims en Joden, ScandinaviĆ« »
Foto's: European Pressphoto Agency

‘Kring van vrede’ Met een menselijke 'vredesring' rond de synagoge in de hoofdstad Oslo, hebben Noorse moslims gisteren hun solidariteit met de ongeveer 1300 Joden in Noorwegen tot uitdrukking gebracht. Een groep jonge moslims had een oproep gedaan om tot de actie te komen na de 2 terreuraanslagen in Kopenhagen vorig weekend.

"Moslims willen laten zien dat we elke vorm van antisemitisme en Jodenhaat sterk veroordelen", luidde het vanuit de organisatie, terwijl er veel politie en scherpschutters op de omliggende gebouwen bij de evenement aanwezig waren.

Toen de kleine Joodse gemeente van Oslo - met name bestaande uit ouderen - na Sjabbat de synagoge verlieten, vormden een groep jonge moslims, velen van hen tienermeisjes die een hoofddoek dragen, een symbolische ring buiten het gebouw. Deze islamitische helden ontvingen hiervoor een groot applaus van een menigte van meer dan 1000 mensen.

"Iedereen is mens en wij zijn hier om dat te laten zien”, zei de 37 jarige Zeeshan Abdullah, een van de initiatiefnemers, tegen de mensen die de smalle straat rond de synagoge vulden. "Dit geeft aan dat er meer vredestichters zijn dan oorlog-makers," zei hij verder.
"Er is nog hoop voor de mensheid, voor vrede en liefde ondanks religieuze verschillen en de achtergrond," voegde hij eraan toe.

Dit prachtige gebaar vanuit de islamitische gemeenschap van Noorwegen staat in schril contrast met het feit dat Noorwegen de meest antisemitische opvattingen van heel Scandinavië er op nahoudt. Volgens Ervin Kohn, leider van de Joodse gemeenschap van Noorwegen die dit initiatief van harte heeft verwelkomt, vertelt dat het woord 'Jood' in Noorwegen is uitgegroeid tot een gemeenschappelijke vloek. Vele zijn ook van mening dat de Noorse moslimgemeenschap een grote kracht is achter de antisemitisme in Noorwegen.

Een voorbeeld uit vele is de uitspraak van de imam van de grootste moskee van Noorwegen - Nehmet Ali Shah. Hij beweerde in een interview in januari 2013 dat de vijandigheid tussen moslims een christenen wordt veroorzaakt door Joodse invloed.

Het initiatief voor de nachtwake kwam dus van sommige jongeren uit de islamitische gemeenschap van Noorwegen die ongeveer 3% van van de 5,3 miljoen Noorse burgers vertegenwoordigt. Ze wilden hun steun geven aan, naar schatting, 1300 Noorse Joden. Dit na een van de aanslagen in Kopenhagen vorig weekend toen een 37-jarige Joodse vrijwilliger bewaker buiten de synagoge van de stad vermoord.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.