1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Politie opent jacht op nazispullen
Publicatiedatum: donderdag 05 maart 2015 Auteur: De Redactie | 1.067 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme binnenland, Sjoa (Holocaust) »
Foto is van Marktplaats

De politie in Noord-Nederland is een onderzoek gestart naar een handelaar in oorlogsprullaria. De collectie ‘souvenirs’ die hij aanbiedt op Marktplaats is niet alleen luguber, maar mogelijk ook strafbaar.

Zo bood de verzamelaar uit Dokkum afgelopen weekend een stuk ‘RIF soap’ aan, in de volksmond oneerbiedig bekend als ‘jodenzeep’. Naar verluidt werd die zeep tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gemaakt van mensenresten. Forensisch experts van de politie gaan nu na of dat klopt.

Maar, zo weet oorlogsexpert Arthur Graaff, de Friese verkoper heeft nog veel meer macabere spullen in zijn bezit. „Hij biedt bijvoorbeeld ook kunstgebitten, tandenborstels en brillen uit Kamp Westerbork aan, die hij naar eigen zeggen in de buurt gevonden heeft. Dat is vreselijk en bovendien strafbaar. Alle bodemvondsten in de buurt van het kamp zijn namelijk automatisch eigendom van het Herinneringscentrum Westerbork.”

Graaff heeft er intussen voor gezorgd dat de handelaar niet meer welkom is op een bekende militariabeurs in Elburg. „Het verhandelen van dit soort vreselijke items en spullen met hakenkruizen of SS-tekens is niet alleen respectloos en gevaarlijk. Voor je het weet gaan neonazi’s ermee aan de haal.”

Strafbaar of niet: joodse belangenorganisaties en historici reageren kwaad en geschokt op de internetadvertenties. „Vreselijk triest en smerig dat er mensen zijn die geld proberen te verdienen aan de ernstigste genocide uit de geschiedenis”, zegt Ron Eisenmann van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). „Je kunt alleen maar hopen dat verzamelaars hun gezonde verstand gebruiken en hier niet op reageren.”

Historicus Joël Stoppels stuitte afgelopen weekend op een van de morbide advertenties. „Ik ben er vreselijk van geschrokken. Deze beladen items horen op een respectvolle manier tentoongesteld worden. Nu worden ze gepresenteerd als bijzondere handelswaar.” Ook voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg is kwaad. „Deze manier van handel drijven is onsmakelijk en te gek voor woorden.”

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.